Vijf manieren om de ouderen in je leven te respecteren

Vijf manieren om de ouderen in je leven te respecteren

Laatste update: 12 april, 2018

Onze intolerantie voor ouderen is een hedendaags kwaad dat zich geleidelijk aan in de wereld heeft gevestigd. Ouderen zijn van een geliefde bron van wijsheid veranderd in een leeftijdsgroep waar veel mensen niet mee weten om te gaan. Wanneer mensen in onze samenleving een bepaalde leeftijd bereiken, worden veel van hen geconfronteerd met afwijzing en minachting.

Het ideaal van vandaag draait om de jeugd als de bron van alle welzijn. Hoewel dit niet waar is, accepteren velen het als een waarheid en handelen daarnaar. Fysieke kracht is nu min of meer een fetisj. Ouderen passen daar niet in en hun kwetsbaarheid is niet iets waar de samenleving mee om wil gaan.

“De eerste veertig levensjaren geven ons de tekst; de volgende dertig jaar geven er commentaar op.”

Arthur Schopenhauer

De kwetsbaarste mensen in onze wereld worden vaak aan de kant geschoven. Dat is onder andere het geval bij kinderen, ouderen en zieken. Jongeren – gezond, sterk en vol potentieel – verwachten altijd dat iemand anders voor de kwetsbaren zorgt. Of we het nu hebben over hun eigen kinderen, of hun ouders of familieleden, het lijkt erop dat de gezonde en jonge mensen geen tijd hebben voor deze meer kwetsbare groepen.

Nou, juist daarom willen we dit artikel wijden aan ouderen, omdat jullie respect verdienen. Jullie verdienen meer dan deze vijf gebieden van respect, maar dit is alvast een begin.

Probeer ouderen niet te veranderen

Over het algemeen wijst het proberen om iemand te veranderen op een gebrek aan respect. Hoe weet je dat je gelijk hebt en dat iemand anders ongelijk heeft? Alleen degenen die zichzelf beter vinden dan anderen proberen mensen te veranderen. Bovendien is het begrip ‘beter’ of ‘slechter’ uiterst relatief en zeer gevaarlijk.

Ouderenzorg

Ongeacht over wie we het hebben, een bejaarde persoon heeft al vele rollen gespeeld in zijn leven. Hij heeft zijn eigen criteria bedacht over hoe hij moet zijn, of dit nu de ‘juiste’ criteria zijn of niet. Hij heeft zijn eigen gewoonten, smaken en gewoonten ontwikkeld.

Niemand heeft het recht om te proberen hem ervan te overtuigen dat hij anders moet denken of handelen. In feite, hoe hard je ook probeert, zul je hem waarschijnlijk niet van gedachten doen veranderen. Door hem te accepteren zal het voor jullie beiden veel beter gaan.

Ga niet met hen in discussie

Misschien is je vader of grootvader overtuigd van iets dat in jouw ogen absurd lijkt. Hun religieuze of politieke overtuigingen kunnen heel anders zijn dan die van jou. Ouderen willen je soms te goeder trouw ervan proberen te overtuigen dat ze gelijk hebben.

Vergeet niet dat ouderen veel bagage hebben, maar dat is niet per se negatief. Want als je denkt zoals je doet, dan is dat niet toevallig. Dat komt door je ervaringen en de kennis die je hebt opgedaan. Het is geen goed idee om nutteloze argumenten te gebruiken om ze jouw standpunt te laten begrijpen. Geef ze een vriendelijk, respectvol oor: dat hebben ze verdiend.

Steun hen in hun interesses en hobby’s

Ouderen zijn vaak verlegen of bang voor hun eigen interesses of hobby’s. In de wereld van vandaag wordt hun woord niet serieus genomen, tenzij ze machtsposities innemen. Velen hebben belangrijke boodschappen om te communiceren.

Ouderen die samen op hun veranda zitten

Het kan lezen, tuinieren of zelfs sporten zijn. Wat het ook is, het zou leuk zijn om er interesse in te tonen. En als je kunt, doe dan gewoon met ze mee. In de schemering van het leven kan het hebben van een hobby een grote hulp zijn.

Accepteer hun lichamelijke en cognitieve beperkingen zonder kritiek

Ze zeggen dat er een test is die we allemaal zouden moeten doen. Doe watten in je oren, smeer vaseline over je ogen en knoop twee stenen aan je benen. Probeer dan een uur zo te leven. Dit zal ons laten zien hoe het voelt om al iets ouder te zijn. Misschien zullen we ook leren om toleranter te zijn ten aanzien van de beperkingen die ouderen kunnen hebben.

Als je met een oudere persoon op straat loopt, loop dan op zijn tempo en vraag niet meer van hem dan hij kan geven. Als hij je niet hoort als je iets zegt, probeer dan luider en duidelijker te spreken in plaats van hem te beledigen omdat hij niet oplet. Luister naar zijn gezondheidsklachten zonder hem te vernederen en behandel hem zoals jij behandeld zou willen worden op die leeftijd.

Laat hun obsessies gaan

Sommige ouderen kunnen nogal grillig en koppig zijn. Ze kunnen zelfs ondeugend of uitdagend zijn. Sommigen beginnen zich zelfs weer als kinderen te gedragen. En midden in deze tweede kindertijd ontwikkelen sommigen problematisch gedrag.

Vergeet niet, er is een reden voor hoe een oudere persoon zich gedraagt. Deze mensen maken zeer grote veranderingen door en moeten het idee onder ogen zien dat het einde nadert. Hun halsstarrigheid en grillen zijn compensatie voor hen omdat ze zich kwetsbaar of bang voelen. Geef dit gedrag dus niet meer belang dan het verdient.

Schattige oudere vrouw

Ouders en grootouders zijn een bron van wijsheid, ook al hebben ze een paar eigenaardigheden. Luisteren naar hen en breng tijd met hen door. Dit kan je hart voeden op een verrassende manier. Het omhelzen van hun kwetsbaarheid maakt je tot een betere persoon en geeft je leven meer betekenis.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.