De allernieuwste cognitieve gedragstherapie voor dissociatieve stoornissen

Ooit gehoord van cognitieve gedragstherapie? Het is een innovatieve behandeling gebaseerd op de laatste ontwikkelingen in psychologisch onderzoek. In feite werkt het voor angst, depressie en andere dissociatieve stoornissen. Lees verder.
De allernieuwste cognitieve gedragstherapie voor dissociatieve stoornissen
Alicia Escaño Hidalgo

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Alicia Escaño Hidalgo.

Laatste update: 27 februari, 2023

Wist je dat cognitieve gedragstherapie een geavanceerde behandeling is die is gebaseerd op de nieuwste ontwikkelingen in psychologisch onderzoek? In feite werkt het voor angst, depressie en andere dissociatieve stoornissen en psychologische problemen.

Er zijn tal van technieken voor cognitieve gedragstherapie. Ze zijn echter allemaal gericht op het veranderen van zelfvernietigende gedachten en overweldigende emoties.

Het belangrijkste is dat technieken voor cognitieve gedragstherapie enkele van de meest effectieve procedures in CGT vertegenwoordigen. Ze verbeteren het denken, de stemming en het gedrag. Maar wat is cognitieve gedragstherapie? CGT is een psychologische behandeling die effectief blijkt te zijn voor veel dissociatieve stoornissen en andere problemen.

Bijvoorbeeld schizofrenie , angststoornissen, verslaving, huwelijksproblemen, eetstoornissen en psychische aandoeningen. Ook suggereren talrijke onderzoeken dat CGT leidt tot een significante verbetering van het functioneren en de kwaliteit van leven. In veel gevallen toonde CGT zijn effectiviteit ten opzichte van andere vormen van therapie of psychiatrische medicatie.

Vooruitgang in CGT

Het belangrijkste is dat het van cruciaal belang is om te benadrukken dat er vooruitgang is in CGT, zowel in onderzoek als in de klinische praktijk. CGT is inderdaad een benadering waarvoor er ruimschoots wetenschappelijk bewijs is dat de methoden succesvol waren. Ook zorgden ze voor grote veranderingen. In dit opzicht verschilt CGT van veel andere vormen van psychologische behandeling.

Daarom legt CGT de nadruk op het helpen van individuen om te leren hun eigen therapeut te zijn. Via oefeningen in de therapiesessie en ‘huiswerk’-oefeningen buiten de sessies ontwikkelen patiënten vaardigheden.

De therapie helpt patiënten niet alleen om copingvaardigheden te ontwikkelen, maar ze leren ook te veranderen. Met andere woorden, ze kunnen leren hun eigen denken, problematische emoties en gedrag te veranderen.

CGT-therapeuten benadrukken wat er gaande is in het huidige leven van de persoon, in plaats van wat tot hun moeilijkheden leidde. De therapeut heeft dus een bepaalde hoeveelheid informatie nodig over de geschiedenis van de patiënt. De focus ligt echter vooral op vooruitgaan in de tijd om effectievere manieren te ontwikkelen om met het leven om te gaan.

Een depressieve man.

Dissociatieve stoornissen – cognitieve gedragstherapie

Ten eerste zijn dissociatieve stoornissen psychische stoornissen die een ontkoppeling en een gebrek aan continuïteit ervaren tussen gedachten, herinneringen, omgeving, acties en identiteit. Mensen met dissociatieve stoornissen ontsnappen aan de realiteit op manieren die onvrijwillig en ongezond zijn. Het belangrijkste is dat dit problemen veroorzaakt met het functioneren in het dagelijks leven.

Daarnaast ontwikkelen dissociatieve stoornissen zich meestal als een reactie op trauma en helpen moeilijke herinneringen op afstand te houden. Symptomen, variërend van geheugenverlies tot alternatieve identiteiten, zijn afhankelijk van het type dissociatieve stoornis dat je hebt. Stress kan de symptomen verergeren, waardoor ze duidelijker worden. Volgens de APA zijn er drie belangrijke aandoeningen:

  • Dissociatieve amnesie. Het belangrijkste symptoom is geheugenverlies dat ernstiger is dan normale vergeetachtigheid. Je kunt je bijvoorbeeld geen informatie over uzelf of gebeurtenissen in je leven herinneren, vooral niet uit een traumatische tijd. Ten slotte treedt een episode van geheugenverlies meestal plotseling op en kan minuten, uren of zelden maanden of jaren duren.
  • Dissociatieve identiteitsstoornis. Deze aandoening verwijst naar “overschakelen” naar alternatieve identiteiten. Met andere woorden, je voelt de aanwezigheid van veel mensen die praten of leven in je hoofd. Evenzo heb je het gevoel alsof andere identiteiten je bezitten. Elke identiteit heeft een unieke naam, geschiedenis en kenmerken. Bijvoorbeeld verschillen in stem, geslacht en zelfs maniertjes. Ten slotte lijden mensen met een dissociatieve identiteitsstoornis meestal ook aan dissociatieve amnesie.
  • Depersonalisatiestoornis. Ten eerste gaat het bij deze stoornis om een voortdurend of incidenteel gevoel van onthechting of buiten jezelf zijn. Met andere woorden, je observeert je acties, gedachten en jezelf van een afstand alsof je naar een film kijkt. Dus andere mensen om je heen lijken mistig of dromerig. Ten slotte zijn de symptomen zeer verontrustend. Ze duren slechts enkele ogenblikken of komen en gaan jaren.

Soorten behandelingen

Met behandeling slagen veel mensen er echter in de belangrijkste symptomen van een dissociatieve stoornis aan te pakken en hun vermogen om te functioneren en een productief, bevredigend leven te leiden te verbeteren. De behandeling omvat meestal psychotherapie. Daarom kan therapie mensen helpen controle te krijgen over het dissociatieve proces en de symptomen.

Het doel van therapie is om de verschillende elementen van identiteit te helpen integreren. Het kan intens en moeilijk zijn, omdat het gaat om het herinneren van en omgaan met traumatische ervaringen uit het verleden. Ze gebruiken ook vaak cognitieve gedragstherapie en dialectische gedragstherapie. Ten slotte is hypnose ook nuttig bij de behandeling van dissociatieve identiteitsstoornissen.

Technieken die therapeuten het vaakst gebruiken bij CGT

Geloof het of niet, het belangrijkste principe achter cognitieve gedragstherapie is dat je denkpatronen je emoties beïnvloeden. Op hun beurt kunnen ze ook uw gedrag beïnvloeden. Bijvoorbeeld, CBT highlights kan hoe negatieve gedachten leiden tot negatieve gevoelens en handelingen. Maar als je je gedachten op een positieve manier herformuleert, leidt dit tot meer positieve gevoelens en behulpzaam gedrag.

Je therapeut zal je leren hoe je veranderingen kunt aanbrengen die je nu kunt doorvoeren. Dit zijn vaardigheden die je de rest van je leven kunt blijven gebruiken. Afhankelijk van het probleem waarmee je te maken hebt en je doelen, zijn er verschillende manieren om CGT te benaderen. Welke benadering je therapeut ook kiest, deze omvat:

  • Het identificeren van specifieke problemen of problemen in je dagelijks leven.
  • Bewust worden van onproductieve denkpatronen en hoe deze je leven kunnen beïnvloeden.
  • Negatief denken identificeren en het hervormen op een manier die verandert hoe je je voelt.
  • Nieuw gedrag aanleren en in praktijk brengen.

Met andere woorden, na met je te hebben gesproken en meer te weten te komen over het probleem waarbij je hulp wilt, zal je therapeut beslissen wat de beste CGT-techniek is voor je dissociatieve stoornis of een ander probleem.

De vier stadia van CGT

Ten eerste zijn er vier belangrijke stadia in de behandeling van cognitieve gedragstherapie. Jij en je therapeut kunnen in elke fase samenwerken:

  • Beoordelingsfase.
  • Cognitieve fase.
  • Gedragsfase.
  • Leerfase.

In de beoordelingsfase leren jij en je therapeut elkaar kennen. Je therapeut maakt bijvoorbeeld meestal een behandelplan op. Ze hebben vaak een idee over hoe lang je behandeling kan duren.

In de cognitieve fase werken jij en je therapeut samen om je gedachten te begrijpen. Je kunt dus wat tijd besteden aan het bespreken van gebeurtenissen uit het verleden waardoor je bent gaan denken zoals je nu doet.

In de gedragsfase werken Jij en je therapeut samen om nieuwe denkpatronen te vinden. Met andere woorden, je past je nieuwe denkpatronen toe op nieuw gedrag.

Ten slotte, in de leerfase , werken jij en je therapeut samen om ervoor te zorgen dat de veranderingen permanent zijn. Je leert hoe je de principes van CGT in de toekomst voor jezelf kunt toepassen. Je kunt toekomstige gebeurtenissen aan zonder dat je meer therapie nodig heeft.

Geloof het of niet, de vier fasen zijn niet altijd gescheiden. Ze kunnen een beetje in de war raken. Dit komt omdat CGT geen rigide therapiesysteem is met vaste regels. Succesvolle CGT heeft echter altijd alle vier de fasen.

Een depressieve vrouw.

Waar kan CGT bij helpen?

Ten eerste is cognitieve gedragstherapie uitermate effectief voor een verscheidenheid aan dissociatieve stoornissen en hun complicaties. Het belangrijkste is dat het alleen of in combinatie met andere therapieën of medicijnen werkt. Dit bevat:

  • Verslavingen.
  • Angststoornissen.
  • Bipolaire stoornissen.
  • Chronische pijn.
  • Depressie.
  • Dissociatieve amnesie.
  • Drugsgebruik en alcoholisme.
  • Eet stoornissen.
  • Identiteitsstoornis.
  • Grote problemen in persoonlijke relaties en op het werk.
  • Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS).
  • Persoonlijkheidsstoornissen.
  • Fobieën.
  • Lichamelijke symptomen zoals duizeligheid of niet-epileptische aanvallen.
  • Posttraumatische stressstoornis (PTSS).
  • Schizofrenie.
  • Zelfbeschadiging of verminking.
  • Seksuele stoornissen.
  • Slaapstoornissen, waaronder nachtmerries, slapeloosheid en slaapwandelen.
  • Suïcidale gedachten en gedrag.
  • Tinnitus.

Andere voordelen van CGT

Geloof het of niet, CGT kan ook helpen bij allerlei alledaagse problemen. Bijvoorbeeld leren omgaan met stressvolle situaties of omgaan met angst over een bepaald vraagstuk. Je hebt geen medische diagnose nodig om baat te hebben bij CGT. Het kan ook helpen bij:

  • Leren omgaan met krachtige emoties, zoals woede, angst of verdriet.
  • Omgaan met verdriet.
  • Symptomen beheersen of terugvallen van psychische aandoeningen voorkomen.
  • Omgaan met lichamelijke gezondheidsproblemen.
  • Conflictoplossing.
  • Communicatieve vaardigheden verbeteren.
  • Assertiviteitstraining.

Kortom, cognitieve gedragstherapie (CGT) is nu een gevestigde, succesvolle vorm van kortdurende therapie. Deze geavanceerde therapie is gebaseerd op de verbanden tussen je gedachten, emoties en gedragingen en hoe ze elkaar precies beïnvloeden. Er zijn nogal wat technieken die therapieën gebruiken bij CGT.

Zoek een therapeut, afhankelijk van het type dissociatieve stoornis of het probleem waarmee je hulp wilt. Je therapeut zal je zeker helpen erachter te komen welke CGT-strategie het beste bij jouw specifieke behoeften past.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Caballo, V (2007). Manual para el tratamiento cognitivo conductual de los trastornos psicológicos. SIGLO XXI. Vol. I

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.