Weerstand tegen het leven in het hier en nu, waarom?

Waarom is het voor ons zo moeilijk om ons te concentreren op het leven in het huidige moment? Ook al weten we hoe nuttig het is om te profiteren van het heden, is er altijd wel iets dat ons ervan weerhoudt om dit te doen.
Weerstand tegen het leven in het hier en nu, waarom?
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 27 december, 2022

Het gezegde carpe diem komt van de grote Romeinse dichter Quintus Horatius Flaccus. Het betekent zoiets als ‘leef in het hier en nu.’ De volledige zin in de oorspronkelijke taal is ‘Carpe diem, quam minimum credula postero’. De beste vertaling zou zijn ‘Pluk de dag, vertrouw niet op morgen’. We blijven ons echter verzetten tegen het leven in het hier en nu.

Eerlijk gezegd is het gemakkelijker om de dag voorbij te laten gaan en op morgen te wachten in plaats van te profiteren van het huidige moment. Waarom doen mensen dit?

Sommige mensen kunnen niet in het hier en nu leven. Ze kunnen de gedachte van het alleen maar denken aan het nu niet bevatten. Deze mensen zijn veel te gefocust op het verleden om het heden te leven. Ze verliezen elk gevecht dat ze hebben met hun eigen gedachten.

Het ergste is dat we niet weten of ‘beschaving’ deze capaciteit van ons heeft afgepakt. We blijven hier achter en vragen ons af of het doel van dit alles is om te stoppen met voelen en te gaan denken. Maar waarom bieden we weerstand tegen het leven in het hier en nu? Heeft dit te maken met menselijke evolutie?

Weerstand tegen het leven in het hier en nu door te oordelen

Eckhart Tolle onthulde tijdens een meesterlijke conferentie in Barcelona dit euvel van de mens: gevangen zijn op mentale, materiële en emotionele manieren. Hij zei dat het belangrijk was om te stoppen met ze als iets tijdelijks te beschouwen en je ermee te identificeren. Aanwezig zijn is niet alles waar het om gaat: je moet ook mentaal tevreden zijn.

Dit heeft niets te maken met ‘zelfabsorptie’ of verlamming. Het is eigenlijk juist het tegenovergestelde. Niemand twijfelt eraan dat je in dit leven ‘dingen moet doen’.

Het belangrijkste hier is om bewust te zijn van wat je voelt terwijl je deze dingen doet. Hoewel oordelen gemakkelijk is, moet je je ervan onthouden om je emoties te labelen. Beoordeel jezelf niet. Dit is hier de meest volwassen vorm van toewijding en karakter.

“Leven zonder ervaringen en lijden is geen leven.”

-Socrates-

Verbinden met het heden, de afwezigheid van ego en schuldgevoel

Soms is het stoppen van mentaal opgesloten te zitten vergelijkbaar met aangenaam contact met een baby, de natuur of een dier. Het is enerverend om te zien hoe iemand besluit tijd door te brengen met iemand die hem niet veroordeelt en die niet opschept.

Sommige mensen voelen zich machtig, terwijl anderen zich zwak voelen. Sommige mensen ontspannen en verbinden zich met het heden wanneer ze zich niet beoordeeld voelen.

Aan de andere kant vinden sommigen dat ze altijd iets moeten blijven bewijzen. In het laatste geval onthouden ze zich niet alleen van het moment zelf, maar er is ook een teveel aan narcisme en ego dat tot meer ongemak kan leiden.

Het eerste type mensen moet mogelijk beter gezelschap vinden en van problematisch gezelschap af zien te komen. Misschien moeten ze leren om zich niet te beoordelen wanneer ze alleen zijn.

Ze moeten zich niet meer schuldig voelen over wat ze wel of niet hebben gedaan. Het is essentieel dat ze er rekening mee houden dat ze de hoofdrolspeler zijn in alle situaties.

We verbinden ons met het hier en nu door onze mentale toestanden te accepteren zonder er moreel of intellectueel aan onderworpen te zijn. Daarnaast doen we dit door de wereld vanuit het perspectief van een buitenstander te bekijken en door intellect te onderscheiden van ware wijsheid.

Vrouw staat even stil bij het leven in het hier en nu

Niet leven in het hier en nu door gehechtheid en westerse cultuur

In het Westen is loslaten moeilijk te begrijpen. Hier weigeren mensen iets los te laten en besluiten ze gewoon om vast te houden. Als mensen in het Westen een familie, vrienden en een geliefde hebben, geloven ze dat dit eeuwig zal duren.

De waarheid is echter dat ze lijden, wat er ook gebeurt, en dit lijden komt voort uit het onvermogen om zich los te maken. Om de een of andere reden vinden ze het erg moeilijk om zich vrij te voelen en verbonden te zijn met de huidige dimensie.

In het hier en nu leven zal zeker moeilijker zijn als het individu denkt dat alles van hen afhankelijk is, of erger nog, als ze misschien denken dat ze afhankelijk van iemand anders moeten zijn om gelukkig te zijn.

We weten allemaal dat de dood onvermijdelijk is. Het is de natuurlijke loop van het leven. Maar hoewel mensen dit weten, kan het maanden of zelfs jaren duren voordat we over de dood van iemand van wie we houden zijn.

Het is niet per se de dood die verdrietig en pijnlijk is, maar het weigeren het te accepteren is. Acceptatie is het moeilijkste als het om verdriet gaat. Desalniettemin is het van vitaal belang om het als een normaal levensproces te omarmen.

Leren te leven in het hier en nu omwille van je geestelijke gezondheid

Westerlingen leven momenteel ook in een tijdperk van consumentisme en productiviteit. Het verlangen om in het hier en nu te leven is daardoor echter bijna een luxe geworden. Wie heeft er op dit moment nog tijd om wat langzamer op pad te gaan naar bijvoorbeeld het werk om te genieten van de ochtendbries of de geur van nat gras?

In de wereld van vandaag is iedereen constant onderweg. Hoe ongemakkelijk dit ook is, is het voor velen een dagelijkse routine geworden. Ons dagelijkse leven is extreem hectisch, waardoor we dagdromen over het weekend, onze volgende vakantie of zelfs pensioen.

We denken na over wat we gaan eten als we onderweg zijn naar ons werk. De zondag zit vol met maandaggerelateerde stress. Het huidige moment lijkt zo saai en leeg dat we geen andere keuze hebben dan weg te rennen.

“Blijf niet in het verleden, droom niet over de toekomst, concentreer de geest op het huidige moment.”

-Boeddha-

Houd rekening met je waarden

We weten allemaal hoe de huidige samenleving waarde hecht aan prestaties. Het gaat erom hoe je op het werk presteert, hoeveel geld je kunt verdienen en hoeveel uur je per dag werkt. Dit maakt het leven in het hier en nu duidelijk veel moeilijker. Sommigen vinden deze filosofie misschien lui en zorgeloos.

Het is het verleden en de toekomst die zin geven aan het heden. Het is geen stilleven, maar onderdeel van een film. Je moet weten waar we vandaan komen om aan je toekomst te bouwen. Zie het vanuit een milieuperspectief: de manier waarop je nu met het milieu omgaat, zal de toekomst ervan bepalen.

Om uitputting tegen te gaan, is het echter belangrijk om even te stoppen en na te denken over waar het leven over gaat. Vaker wel dan niet heb je misschien het gevoel dat je er geen betekenis voor kunt vinden.

En daar gaat het juist om: betekenis geven aan het leven is belangrijk om het te leven zoals jij het wilt. Het is essentieel dat je weet wat je acties en keuzes motiveert.

Dit betekent niet dat je spectaculaire doelen moet stellen. Zin geven aan het leven betekent vinden wat voor jou belangrijkst is en vervolgens te werken en te handelen in overeenstemming met die prioriteit.

Het kan bijvoorbeeld om familie gaan, of je kinderen of liefde. Alleen met een duidelijk doel kun je echt de tijd nemen om hard te werken om het uiteindelijk te bereiken.

Geniet van de kleine momenten

Als je even de tijd neemt om het moment vast te houden en ervan te genieten, zullen de herinneringen die je maakt ongelooflijk waardevol voor je zijn. Ze zijn gekoppeld aan al je zintuigen.

Sommige sjamanen noemen ze ‘warme herinneringen’. In tegenstelling tot ‘koude herinneringen’, die door je intellect zijn gesmeed, zijn deze herinneringen onvergetelijk en worden ze een bron van troost.

Aan de andere kant, als je niet de tijd neemt om te genieten van de kleine momenten van geluk in je leven omdat je het te druk hebt met het concentreren op prestaties, krijg je de indruk dat je leven inhoud mist. In feite is de zogenaamde ‘midlifecrisis’ vaak het resultaat van deze waarneming.

Carpe diem! Pluk de dag; wees gelukkig terwijl je leeft; geniet van de dag; leef voluit; profiteer ten volle van wat je hebt. Het is later dan je denkt.

-Horace-

Neem even de tijd voor jezelf

Waarom geven mensen het soms op om te leven in het hier en nu?

Je levend en gezond voelen in het huidige moment kan een bron van vreugde zijn. Het zal echter niet zo zijn als je niet even stopt om het te waarderen.

Het advies van auteur Sarah Ban Breathnach is om een dagboek bij te houden waarin je elke dag vijf dingen opschrijft waarvoor je dankbaar bent. Door dit te doen, realiseer je je dat je veel rijker bent dan je denkt.

We zien al heel lang uitdrukkingen als “je heden hangt af van je verleden” en “het is aan jou om een goede toekomst te hebben.” Al deze uitdrukkingen brengen de waarde van het huidige moment in verband met nutteloosheid, onzichtbaarheid of zelfs inactiviteit.

Onthoud echter dat we allemaal verschillend zijn, wat betekent dat sommige mensen kwetsbaarder zijn dan andere. Dat gezegd hebbende, dit soort uitdrukkingen kan angst of paniekaanvallen ontketenen bij individuen die vol onzekerheid zitten.

De enige manier om te herstellen is door alles onder ogen te komen wat er in je leven gebeurt. Door in het hier en nu te leven, geef je jezelf de kans om erachter te komen hoe je je echt voelt over bepaalde gebeurtenissen en situaties. Als gevolg hiervan realiseer je je misschien dat sommige situaties of problemen niet zo erg zijn als je ooit dacht dat ze waren.

Vaak gebeuren er alleen slechte dingen in je hoofd. Wees niet bang om je vooroordelen en je catastrofale denkwijze los te laten en de wereld met een open geest te gaan zien.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.