11 citaten van Aldous Huxley over het leven

11 citaten van Aldous Huxley over het leven

Laatste update: 16 maart, 2019

Deze citaten Aldous Huxley nodigen ons uit om dieper na te denken over het leven. Ze trekken niet alleen onze levensstijl in twijfel, maar ook de waarden van de samenleving. Ze zijn geniaal, kritisch en soms cynisch, maar ze spreken de lezers ervan altijd aan. Deze citaten bieden inzicht en helpen ons daarom om onze kijk op de wereld in twijfel te trekken.

Aldous Huxley (1894 – 1963) was een Britse schrijver en filosoof. In zijn jeugd kreeg hij een ziekte waar hij vrijwel volledig blind door werd. Hierdoor werd ook zijn universitaire studie in Oxford vertraagd.

Toen hij zijn ziekte echter overwon, slaagde hij erin om zijn studie Engelse literatuur toch nog af te ronden. Daarna reisde hij door heel Europa als een kunst- en literatuurcriticus.

Toen hij tweeëntwintig jaar oud was, publiceerde hij zijn eerste literaire werk, The Burning Wheel (1916), een verzameling gedichten. Het duurde echter tot 1932 voordat Huxley een van zijn beroemdste werken ooit schreef, Brave New World.

Dit fictionele werk is futuristisch, pessimistisch en visionair. Het gaat over een kastenmaatschappij waarin soma, een medicijn, een belangrijke rol speelt.

Door de jaren heen raakte Aldous Huxley geïnteresseerd in mystiek en spiritualiteit. In 1945 publiceerde hij The Perennial Philosophy, waarin hij de geschriften van spirituele meesters uit verschillende religies zoals het christendom, het hindoeïsme en het boeddhisme documenteerde.

Zijn doel was om te ontdekken wat al deze religieuze en spirituele overtuigingen die door de geschiedenis heen zijn ontstaan met elkaar gemeen hebben.

Velen beschouwen Aldous Huxley als de woordvoerder van de intellectuelen uit de eerste helft van de 20e eeuw. In dit artikel delen we een kleine selectie van de beste citaten van Aldous Huxley. Gebruik ze om na te denken over het leven, de maatschappij en de kracht van zelfkennis.

Foto van aldous huxley

De mooiste citaten van Aldous Huxley

De valkuil van angst

Liefde drijft angst uit; maar omgekeerd drijft angst liefde uit. En niet alleen liefde. Angst drijft ook intelligentie uit, drijft goedheid uit, drijf alle gedachten over schoonheid en waarheid uit. Wat overblijft is de zwerver of stoutmoedige schertsende wanhoop van iemand die zich bewust is van het obscene.

Dit is een van de interessantste citaten van Aldous Huxley. Hij wil er namelijk mee zeggen dat we rekening moeten houden met angst. Liefde is het krachtigste gevoel dat we kunnen ervaren. Het kan ons vullen, ons beschermen en ervoor zorgen dat we evolueren. Angst is echter de andere kant van deze medaille.

Angst beperkt ons en voedt ons leugens terwijl we onze weg naar persoonlijke groei blokkeren. Vermomd, is het in staat om ons weg te leiden van alles wat goed voor ons is. Bovendien lokt het ons in de val van twijfel en wanhoop.

Een leven vol angst is een leven vol onzekerheid en in zekere zin eigenwaarde-vermindering. Angst is een monster dat ons vertelt dat we niet goed genoeg zijn. Het vertelt ons ook dat we klein en onbeduidend zijn. Het beste wapen dat we kunnen gebruiken om angst te bestrijden is daarom liefde, dat gevoel dat ons leert onszelf te waarderen.

Het belang van weten wat we willen

Iedereen krijgt altijd waar hij om heeft gevraagd. Het probleem is dat voordat ze het krijgen, ze zich nooit bewust zijn van waar ze om hebben gevraagd.

We vatten de dingen die we willen bereiken vaak erg lichtjes op. Het is echter heel belangrijk om te weten waar we zijn en waar we naartoe gaan. Anders dwalen we alleen maar verloren rond zonder een duidelijk doel.

De gevaren van technologie

Hoe complexer technologie wordt, des te groter de noodzaak om een ​​organisatie te creëren die in staat is om het onder controle te houden.

Dit citaat van Aldous Huxley heeft vandaag de dag veel meer betekenis dan toe hij het schreef in 1930.

Technologie, ondanks dat het ons helpt vooruitgang te boeken, brengt ook een reeks risico’s met zich mee. Huxley was van mening dat om een gebrek aan controle, rebellie en individualisme te voorkomen, grote organisaties bepaalde controlemechanismen moesten invoeren.

Sterker nog, een van zijn grootste zorgen was de opkomst van een technologische dictatuur die individuen volledig zou verlammen.

Het verband tussen intelligentie en eenzaamheid

Hoe krachtiger en origineler een geest is, hoe meer hij neigt naar de religie van eenzaamheid.

Een inzichtelijke geest die ook graag over van alles wil nadenken, moet zichzelf voeden met een goede dosis eenzaamheid. De eenzame stilte die mensen helpt contact te maken met zichzelf en zichzelf te ontdekken tijdens het ontcijferen en observeren van de wereld is iets dat de grootste geesten echt waarderen. Hierdoor houden de meeste grote denkers ook van mediteren.

Jongen wiens hoofd overgaat in een bos

De pijn van zelfkennis

Als de meesten van ons onwetend blijven over zichzelf, komt dat omdat zelfkennis pijnlijk is en we de voorkeur geven aan de genoegens van illusie.

Dit is een van die citaten van Aldous Huxley die opvalt omdat het over iets zeer belangrijks gaat, zelfkennis. Zelfkennis houdt niet alleen in dat we ons bewust zijn van wat ons troost, maar ook dat we ons bewust zijn van onze schaduwen.

Dit vereist veel moed. Niet iedereen is dapper genoeg om zichzelf onder ogen te zien. Dit is de reden waarom velen ervoor kiezen om zichzelf af te leiden met illusies.

Er is maar één hoek van het universum waarvan je zeker kunt zijn dat je hem kunt verbeteren, en dat is je eigen zelf.

Contact met onszelf vermijden zal leiden tot stagnatie en onbeweeglijkheid. Hoe kunnen we onszelf verbeteren als we onszelf niet kennen? Hoe kunnen we de samenleving helpen evolueren als we niet naar binnen kijken?

Het probleem is dat we onszelf blijven voorliegen als we dat doen. Vervolgens blijven we klagen en neigen we anderen de schuld te geven voor onze problemen en de problemen waarmee we worden geconfronteerd.

De dreiging van verandering

We willen niet veranderen. Elke verandering vormt een bedreiging voor onze stabiliteit.

Verandering is een bedreiging, omdat het te maken heeft met de afgrond van het onbekende en de afgrond van onzekerheid. Wanneer we veranderen, verlaten we oude gewoonten en omarmen we de mogelijkheid om nieuwe te integreren.

Het probleem is dat we terughoudend zijn om nieuwe dingen in ons leven te verwelkomen omdat we ze beschouwen als vijanden die ons destabiliseren. Dat is de reden waarom zoveel doelen niet worden nagestreefd.

Er zijn twee soorten veranderingen. Ten eerste zijn er onmerkbare veranderingen. Dan zijn er revolutionaire veranderingen. De laatste veranderingen zijn waardevoller en houden rechtstreeks verband met transformatieve veranderingen die van binnenuit komen.

Deze werkelijk revolutionaire revolutie moet worden bereikt, niet in de externe wereld, maar in de zielen en het vlees van mensen.

Het belang van onze houding

Ervaring is niet wat er met je gebeurt; het is wat je doet met wat er met je gebeurt.

Houd dit citaat van Aldous Huxley in gedachten voor wanneer je wordt geconfronteerd met obstakels die je dreigen te verslaan. Het belangrijkste is niet wat er met je gebeurt, maar hoe je het onder ogen ziet. Jouw houding is het enige dat ertoe doet.

Het moeilijke aan oefenen

Kennis is een kwestie die als relatief eenvoudig kan worden beschouwd. Willen en kunnen handelen naar wat we willen, is echter een veel lastigere kwestie.

Kennis hebben betekent niet dat we weten hoe we ernaar moeten handelen. Vaak is er een groot verschil tussen theorie en praktijk. Dat betekent echter niet dat kennis niet waardevol is.

Hoe vaak hebben we wel niet gedacht dat we wisten hoe we moesten reageren op een bepaalde situatie, en bleven we uiteindelijk verloren en wanhopig achter? De kracht van omstandigheden is geweldig.

Dus, als je alle dingen die je hebt geleerd in de praktijk wilt brengen, zijn lezen en reflecteren niet genoeg. De sleutel is uitvoeren en reageren, waardoor alle kennis naar een hoger niveau wordt gebracht.

Meisje loopt over treinspoor

De grenzen van woorden: nog een van die geweldige citaten van Aldous Huxley

We moeten leren effectief om te gaan met woorden; maar tegelijkertijd moeten we ons vermogen om rechtstreeks naar de wereld te kijken zien te behouden en, zo nodig, te verbeteren. We moeten de wereld niet bekijken door dat half ondoorzichtige medium van concepten dat elk gegeven verandert in de maar al te bekende gelijkenis van een algemeen label of een verklarende abstractie.

Dit citaat nodigt ons werkelijk uit om onze hersenen aan het werk te zetten. Taal is een krachtig hulpmiddel om te communiceren, maar het heeft zijn beperkingen. Soms zijn woorden nu eenmaal niet in staat om het onvatbare te bevatten. Woorden leiden vaak tot misverstanden en conflicten omdat alles subjectief is.

Zoals je ziet, zijn de citaten van Aldous Huxley zeer waardevol en helpen ze ons om na te denken over hoe we leven en waar we naartoe gaan. Ze zitten vol wijsheid en dagen ons intellectueel uit.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.