De drie sleutels tot geluk volgens Eckhart Tolle

De drie sleutels tot geluk volgens Eckhart Tolle
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Eckhart Tolle is een Duitse spirituele auteur die door de New York Times genoemd wordt als meest populair in de Verenigde Staten. In zijn werk vinden we inspirerende leerstellingen over liefde, leven en spiritualiteit terug. Volgens Eckhart Tolle kunnen we de staat van welzijn en geluk bereiken waar we naar verlangen.

Acceptatie, vreugde en enthousiasme zijn volgens Eckhart Tolle de drie sleutels tot geluk. Het bewustzijn moet door deze drie wegen stromen. Alles wat niet daarvandaan komt, komt vanuit ons ego en kan destructief worden.

Tolle zegt dat hij op 29-jarige leeftijd een spirituele bewustwording meemaakte. Hij leed aan een lange periode van depressie en stond op de rand van zelfmoord. In zijn essay, The Power of Now, benadrukt hij het belang van je bewust zijn van het huidige moment en niet verstrikt raken in onze gedachten om gelukkig te zijn. Volgens hem is het heden de poort naar rust.

“De geest is een uitstekend instrument als hij correct gebruikt wordt. Bij verkeerd gebruik wordt hij echter zeer destructief. Beter gezegd, we gebruiken het normaal gesproken helemaal niet. Het gebruikt ons.”

Is het mogelijk om die stem in ons hoofd uit te zetten?

Het grootste deel van het lijden dat we ervaren is onnodig. We kwetsen onszelf door onze verwachtingen en onrustige gedachten, die we keer op keer in ons hoofd herhalen. Het is alsof onze geest een vervormd beeld creëert van wat er gebeurt, en het universum reageert op precies die manier.

Als we ons hier niet van bewust worden en onze mentale patronen veranderen, creëren we die reactie steeds opnieuw.

Wanhopige vrouw

Wil jij echt gelukkig zijn? Als het antwoord ja is, begin dan met het identificeren aan wie die constante stem in je hoofd werkelijk toebehoort. Is hij van jou of is het je primitieve brein? Erachter komen wie er echt aan het woord is, is essentieel voor het vinden van voldoening en welzijn.

Als je constant over het verleden nadenkt, zul je meer van hetzelfde ervaren als je die gedachten niet loslaat. Het verleden herhaalt zichzelf oneindig als je niet echt aanwezig bent. Dit is de reden waarom je jezelf moet afvragen of die gedachten een plaats hebben in waar je nu mee bezig bent.

De kwaliteit van je geweten is wat je gedachten vormgeeft. Als je gefocust bent op acceptatie, vreugde en enthousiasme, zullen je gedachten dat weerspiegelen. Je hoeft je gedachten niet volledig stil te leggen, maar je moet ze wel de juiste betekenis geven om gelukkig te zijn.

Je gedachten zijn slechts overtuigingen. Ongeveer 20% ervan zal werkelijkheid worden. Observeer dus in plaats daarvan de werkelijkheid en voel je niet bedreigd door angsten die als gedachten vermomd zijn.

Niets van wat er in het verleden is gebeurd, kan je ervan weerhouden om je nu in het heden te bevinden. Als het je er niet van kan weerhouden om je in het huidige moment te bevinden, welke kracht bezit het dan wel?

“Beperk je leven tot dit moment. Je kan een leven vol problemen hebben, en de meeste mensen hebben dat ook. Je moet echter vaststellen of je een probleem hebt op dit moment en of je nu een probleem hebt.”

De sleutels tot geluk volgens Eckhart Tolle

Hoe kan je gelukkig zijn? Deze vraag heeft Eckhart Tolle lange tijd achtervolgd. Het lawaai van zijn geest werd zo luid en veroorzaakte zoveel angst dat zijn geest instortte. De mentale stem die hem bang maakte werd tot zwijgen gebracht en hij leed niet langer onder zijn gedachten.

Nu was er meer stilte tussen de gedachten. Hierdoor konden rust en stilte naar binnen komen, wat hem een nieuw concept van vreugde bracht.

Zijn advies om die staat van welzijn te bereiken is om jezelf te accepteren en te leven zonder je te onderwerpen aan het normale denkpatroon. De juiste interpretatie van vreugde, waar alle geluk vandaan komt, zal je laten begrijpen dat leven het grootste geschenk van allemaal is.

“Volgens Eckhart Tolle is gelukkig zijn niets meer dan begrijpen dat leven het grootste geschenk is.”

Gelukkige vrouw

“Het leven geeft je de meest nuttige ervaring voor de evolutie van je bewustzijn. Hoe weet je dat dit de ervaring is die je nodig hebt? Omdat het de ervaring is die je nu hebt.”

We mogen niet vergeten dat het belangrijkste aan deze drie sleutels van geluk de rode draad van aanwezigheid is. We kunnen altijd de confrontatie met het huidige moment aangaan, maar niet met de momenten die slechts projecties van de geest zijn.

Daarom kun je de confrontatie niet aangaan met het verleden of de toekomst. Dit zijn de kweekvijvers voor verdriet. Durf in het heden te leven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.