Obsessieve gedachten verwerken - drie strategieën

Als we het over obsessieve gedachten hebben, bedoelen we gedachten die je steeds maar weer herhaalt en die je, hoe hard je het ook probeert, niet los kunt laten.
Obsessieve gedachten verwerken - drie strategieën

Laatste update: 02 juli, 2024

Obsessieve gedachten verwerken is niet gemakkelijk. Het vergt veel wilskracht en discipline. Het is een voortdurende strijd tegen je eigen mentale vermogens, waar je je niet altijd van bewust bent. En alleen iemand die het slachtoffer is van dit soort gedachten, weet hoe moeilijk het is om eraan te ontsnappen. Een deel van je wil uit de kooi komen, en een ander deel worstelt fel om alles hetzelfde te houden.

Hoe kun je obsessieve gedachten verwerken?

De eerste stap voor het verwerken van een obsessieve gedachte, is om te begrijpen wat de gedachte inhoudt. De gedachten die we obsessief noemen, zijn de opdringerige ideeën die vaak de neiging hebben vast te blijven zitten in je hoofd. In veel gevallen blijven ze aldoor verschijnen. Ze verschijnen op een manier die je als onvrijwillig ervaart. Ze komen uit het niets, snijden andere gedachten af en je kunt ze niet van je afschudden. Meestal hebben ze te maken met heel intense dingen, zoals rampen en schade. Ze veroorzaken angst.

Er kunnen veel onopgeloste problemen schuilgaan achter dergelijke obsessieve gedachten. En ze zijn bijna altijd gerelateerd aan een onbewust of onconventioneel schuldgevoel. De alsmaar terugkerende gedachte is een soort straf voor iets dat je misschien hebt gedaan en waarvan je denkt dat het vreselijk is. Maar het vermijdt je bewuste geest. En hoewel dat het geval is, kun je een obessieve gedachte nog steeds verwerken en laten gaan. Hier zijn drie strategieën om je hierbij te helpen.

“Passie is een positieve obsessie. Obsessie is een negatieve passie.”

-Paul Carvel-

1. Obsessieve gedachten verwerken met behulp van de drijfzand-metafoor

Je kunt obessieve gedachten verwerken door ze te zien als een soort drijfzand, een val. Stel je eens voor dat je in een put terechtkomt. Je instincten zullen ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk weg wilt. Maar als je vooruit of omhoog probeert te gaan met je benen, zak je alleen maar verder naar beneden.

Het is hetzelfde met obsessieve gedachten. Je kunt alleen uit het drijfzand komen als je rustig wordt en accepteert dat je je op een plek bevindt waar je over elke beweging moet nadenken. Als je op je rug probeert te gaan liggen en jezelf rustig laat drijven, zul je waarschijnlijk steeds dichter naar de rand toe drijven.

En nogmaals, het is hetzelfde met obsessieve gedachten. Je moet niet direct tegen ze vechten. Het heeft geen zin om weerstand te bieden. Geef je obsessieve gedachte vijftien tot twintig minuten van je tijd. Laat het daar blijven, observeer het, zoek naar alle details. Na die tijd probeer je vijftien tot twintig minuten iets anders te doen. Herhaal deze cyclus vervolgens totdat je je beter voelt.

Obsessieve gedachten verwerken door ze te zien als drijfzand

2. Obsessieve gedachten verwerken door vast te houden aan je emoties

Als je je obsessieve gedachten op de juiste manier wilt verwerken, probeer je dan vast te houden aan je emoties. Accepteer dat je een tijdje wat emotioneel ongemak zult ervaren. Als je jezelf toestaat om die emoties te voelen- vooral angst – zullen ze beetje bij beetje verdwijnen.

Laat ze stromen totdat ze vanzelf vervagen. Dit soort emoties vervagen als je ze met rust laat. Voor alle duidelijkheid, het is net alsof je een puistje of muggenbeet hebt waar je je echt aan stoort. Je kunt het voelen, maar je besluit niet te krabben. Natuurlijk is het erg vervelend, maar je weet dat het uiteindelijk zal verdwijnen.

Het ongemak zal een bepaald punt bereiken en dan verminderen. De sleutel is om niet te proberen om jezelf te kalmeren door te krabben. Je moet hetzelfde doen met angst of een andere negatieve emotie die gepaard gaat met een obsessieve gedachte.

Obsessieve gedachten verwerken door ze gewoon weg te laten waaien

3. Obsessieve gedachten verwerken met behulp van een paar goede oefeningen

Houd in gedachten dat het je doel is om de obsessieve gedachten te verwerken, niet te voorkomen. Je kunt obsessies niet met je geest beheersen, zo is het gewoon. Ze vereisen een veel diepgaander en langer proces, meestal door middel van psychotherapie. Dat gezegd hebbende, er zijn wel ook enkele goede oefeningen die je kunt doen om je te helpen met dit soort gedachten:

  • Praat een minuut lang hardop over je obsessie. Praat niet met je obsessie, praat erover. Je moet sneller praten dan je kunt bijhouden. Het maakt niet uit of je er zin in hebt, dat is eigenlijk het minst belangrijke. Sterker nog, je kunt zelfs maar een of twee woorden zeggen. Als je bijvoorbeeld geobsedeerd bent door het idee dat er bij je zal worden ingebroken, herhaal dan ‘er-wordt-ingebroken-er-wordt-ingebroken, snel en zonder onderbrekingen gedurende een minuut.
  • Zing over je obsessie. Zoek naar een melodie die je leuk vindt en probeer er een nieuwe tekst op te plakken die over je obsessie gaat. Telkens als deze opdringerige ideeën in je hoofd verschijnen, begin je te zingen. Verander de songtekst wanneer je maar wilt.
  • Teken je obsessies. Geef vorm aan je obsessies. Bedenk zelfs personages als dat nodig is. Zet niet alleen wat krabbeltjes op papier, doe je best om een mooie tekening te maken. Vul de tekening met mooie kleuren, details en alles wat je te binnen schiet.

Zoals we in het begin al zeiden, obsessieve gedachten verwerken is niet eenvoudig. Maar als je consistent bent in het gebruiken van deze strategieën om dat te bereiken, zul je uiteindelijk het effect en de veelvuldigheid van deze opdringerige gedachten verminderen. Om ze voor altijd de deur te wijzen, heb je therapeutische hulp nodig. Aarzel niet om hiernaar op zoek te gaan als je het nodig hebt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.