Je emoties verbergen eist zijn tol

Je emoties verbergen eist zijn tol

Laatste update: 13 juni, 2018

Je emoties verbergen is waarschijnlijk iets dat je vaak doet. Het is iets dat we allemaal heel vaak doen. Je legt de pijn het zwijgen op en kropt je angstgevoelens, je angst en woede op. Maar beetje bij beetje is het verbergen van je emoties niet meer functioneel. Het veroorzaakt zelfs geestelijke blokkades en verhindert een goede gezondheid, spontaniteit en persoonlijke groei.

Al meerdere eeuwen lang heeft de maatschappij ons opgevoed met de overtuiging dat het belangrijkste in onze wereld de rede is. Descartes heeft gezegd “cogito ergo sum” (ik denk, dus ik ben). En dat heeft bepaald hoe we vandaag de dag over emoties denken. Emoties en alles wat we ermee verbinden, brengen ons verder weg van alle beschaafde dingen.

“Loop als leeuwen, spreek als de duiven, leef als olifanten en heb lief als een baby.”

-Santosh Kalwar-

Misschien is dat de reden waarom we kinderen leren dat huilen onvolwassen is, en dat het altijd beter is om je verdriet te verbergen. We leren hen dat mensen die boos worden en reageren op wat ze niet leuk vinden of waarvan ze denken dat het oneerlijk is, onbeleefd zijn.

Stilzwijgend laten we hen weten dat ze “zachtjes moeten lachen.” Want hard lachen betekent dat je gek bent. We leggen hen uit dat emoties, en vooral je emoties tonen, zwak is. Niemand zegt tegen kinderen dat gevoelens veel potentie hebben en dat het belangrijk is om ze te begrijpen en er het beste van te maken. We voelen omdat we bestaan. Dat is de simpele waarheid. Gevoelens en emoties geven ons leven. Ze onderdrukken neemt het leven beetje bij beetje van je af. Je emoties verbergen is schadelijk.

 

Je emoties verbergen

Emoties en hun doel

We kunnen nu direct al vermelden dat we allemaal geboren worden met een enorm vermogen om gelukkig te zijn. Maar dit concept bezit enkele nuances die belangrijk zijn om afzonderlijk goed  te bekijken. Je genen en je omgeving maken je voor bepaalde dingen voorbestemd.

Een groot deel van het emotioneel lijden dat je met je meedraagt zonder te weten waarom, is dus afkomstig van die geestelijke en emotionele structuur die zich heel vroeg in je leven ontwikkeld heeft.

Onderwijzers en ouders brengen je regels en kennis bij. Misschien besef je het niet, maar ze leren je ook over emoties. Het is precies die laatste factor die in grote mate jouw levenskwaliteit en je menselijke potentie bepaalt.

Ongezonde emotionele sturing zorgt er vaak voor dat je waarheden vervormt. Soms denk je bijvoorbeeld dat een emotie net als een keuze op een menukaart is. Je kunt een keuze maken (je kiest dan bijvoorbeeld “vandaag ben ik ontgoocheld maar ik kies ervoor om geluk te tonen”).

Maar de innerlijke dynamiek werkt niet op die manier. Dat is de reden waarom je emoties niet kan uitstellen. Want ze sterven niet of verdwijnen niet. Maar emoties veranderen wel van vorm. Ze worden psychosomatische stoornissen en veranderen in angst.

Je emoties verbergen

Je emoties verbergen is niet gezond

Je emoties verbergen heeft een hoge kostprijs. Misschien denk je dat je emoties verbergen de dingen beter zal maken. Want tenslotte wil je die aandacht niet. En terwijl je niet verandert, kan je nog steeds productief zijn. Maar hoelang zal je in staat zijn om dat masker te dragen?

  • Zie emoties als energie, als innerlijke impulsen die uitdrukking en beweging nodig hebben. Als je jouw emoties verbergt, dan keert deze energie zich naar binnen. Het resultaat is spierspanning, maag – en darmproblemen, hoofdpijn, enzovoort.
  • Onthoud dat hoe sterker de onderdrukking is, hoe sterker de emotionele uitdrukking uiteindelijk zal zijn. Uiteindelijk zoeken alle onderdrukte emoties een oplossing, een uitweg. Soms komen ze dan op de ergst mogelijk manier naar buiten. We zien dit vaak gebeuren wanneer we woede of ontgoocheling onderdrukken. Want uiteindelijk zal je al die spanning op de verkeerde persoon afreageren of buiten proportie (met geweld) reageren.
Je emoties verbergen

Hoe kan ik mijn emoties sturen?

Je weet nu dat je gevoelens onderdrukken, verbergen of doen alsof ze verdwenen zijn, geen oplossing is. Want de emotionele energie is er en zal er blijven. De sleutel is dan om het te laten stromen. Om te begrijpen hoe je jouw emoties beter kan sturen, denk dan aan deze eenvoudige metaforen.

  • De bron. Als je besluit om je emoties in een bron achter te laten, zal je ziek worden. Water dat lange tijd stil blijft staan, wordt brak. Het ruikt slecht en verrot. Vermijd dus de bron.
  • De tsunami. Als je voor deze strategie kiest, dan zal je uiteindelijk andere mensen kwetsen. Soms zijn emoties net als een orkaan of een tsunami. Ze vallen met zoveel woede en minachting op anderen, dat uiteindelijk iedereen verliest.
  • Het waterrad. De molen, of het waterrad, laat het water door het rad bewegen. Het vloeit er op een vlotte en harmonieuze manier doorheen. De beweging is zachtjes en niets wordt vastgehouden. Het water blijft vers en staat nooit stil. Dit is de beste keuze.
Je emoties verbergen

Het heeft alles te maken met al je emoties op een goede manier kanaliseren. Zeg wat jou stoort op het moment dat het jou stoort. Reageer wanneer het moment een reactie vereist. Wees assertief en behendig onder de druk van elke dag. Eigenlijk maak je van je emoties een harmonieuze motor in plaats van een valkuil.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.