Dankbaarheid is het geheime ingrediënt
Er zijn goede dagen en slechte dagen; we weten dat allemaal. Er zijn momenten of stadia waarin we geen duidelijk pad kunnen vinden, we hebben te veel twijfels, of we zijn emotioneel inactief of in de steek gelaten. Ondanks dat alles zijn we misschien op zoek naar oplossingen die ons geluk of persoonlijk evenwicht zullen geven. Dankbaarheid is daarbij het geheime ingrediënt.
Om dit te bereiken is het namelijk zaak om een verzameling elementen uit onze innerlijke wereld en uit onze omgeving samen te brengen. Het is geen gemakkelijke weg. Voor geluk moet je namelijk hard werken.
Een manier om het pad naar geluk te beginnen of te blijven volgen, is door een oefening die we soms vergeten: dankbaarheid.
Wanneer zijn we gestopt met dankbaar te zijn voor dingen? Hoe vaak zijn we gestopt met bedanken uit angst, ons zorgen maken over wat ze zullen zeggen of gewoon niet weten hoe?
Laten we ons bewust zijn van de kracht van woorden. Het is belangrijk om te weten hoe je ze het juiste moment, de toon, de nadruk, de plaats en de oprechtheid kunt geven. Die kiezen we niet altijd goed, en ook al hebben we de beste bedoelingen niet altijd raak.
“Zo groot is het plezier dat wordt gevoeld bij het ontmoeten van een dankbare man, dat het het risico waard is om niet ondankbaar te zijn.”
– Seneca –
Hebben we er ooit aan gedacht om iemand op een speciale manier te bedanken? Waarom hebben we het niet gedaan? Is het hetzelfde om te danken als om dankbaar te zijn?
Zeven letters
“Bedankt.” Zeven goed gemengde letters die aan beide uiteinden van het emotionele spectrum kunnen vallen. Aan de ene kant automatisch formalisme en aan de andere kant de meest betekenisvolle van alle gevoelens.
We delen “bedankjes” links en rechts uit. Ze zijn bijna een geschenk dat we elke dag aan vreemden geven. We zijn opgeleid in formele dankbaarheid als een sociale norm. “Bedankt voor je komst,” “bedankt voor je deelname”, “bedankt voor het eten,” “bedankt voor de uitnodiging,” enz. Dit alles is min of meer formeel en min of meer oprecht.
We bedanken over het algemeen om sociaal te communiceren. Het opent deuren voor ons, het brengt ons dichter bij anderen en het vergemakkelijkt onze integratie in de groep. Er is echter nog een ander soort ‘bedankt’. Het soort dat we minder oefenen. Het soort dat tussen ouders, vrienden, familieleden of speciale kennissen in ons leven gaat. Hier kunnen we spreken over dankbaarheid.
Wat dankbaarheid verbergt
En feit is dat we het niet hebben over formaliteiten en automatische reacties. We hebben het niet over het zeggen van “dankjewel” aan mensen die erkenning zoeken voor hun werk.
We hebben het over om ons heen kijken of naar het verleden kijken en die persoon identificeren die ons heeft geholpen zonder enige vorm van compensatie. Vaak zonder het te weten of zonder het te willen, maar ze deden het.
Die atletische coach die ons verder liet kijken dan de ballen, hindernissen of try-outs. Die leraar die ons hielp onze liefde voor boeken, geschiedenis of wiskunde te ontdekken. Dat familielid dat ons de beste zomers van ons leven heeft bezorgd, op de meest natuurlijke manier, maar die we met veel genegenheid zullen herinneren.
“Stille dankbaarheid heeft voor niemand veel nut.”
–G.B. Stern–
Dankbaar zijn is je verbinden met een persoonlijke emotie en deze delen met een ander.
Dankbaar zijn kan:
- Gereserveerde emoties bevrijden en zorgen voor innerlijke rust.
- Het idee laten varen om lopende zaken op te lossen (“Ik had hem graag willen bedanken…”).
- Zelfrespect verhogen.
- Sociale banden versterken.
- De slechte tijden en negatieve emoties bestrijden.
Geheim ingrediënt? Ja! Wetenschappelijk? Dat ook!
Martin Seligman (Engelse link) is een van de meest erkende psychologen van dit moment. Hij was de belangrijkste aanjager van positieve psychologie, de tak van psychologie die de wetenschappelijke studie van emoties en de positieve eigenschappen van mensen met zich meebrengt.
Samen met Christopher Peterson ontwikkelde hij een onderzoek dat de sterke punten en deugden verzamelt en classificeert die ons kunnen helpen een betere kwaliteit van leven te bereiken.
Ze baseerden hun observaties niet alleen op up-to-date studies; ze bestudeerden ook oude filosofieën, teksten uit alle culturen en religies op elk continent.
Uit dit alles konden ze verschillende gemeenschappelijke elementen halen. Een van de algemene categorieën, genaamd “Transcendentie” – krachten die zin geven aan het leven en ons verbinden met onze omgeving en universele emoties – omvat dankbaarheid.
Transcendentie werd gedefinieerd als “bewust zijn van en dankbaar zijn voor de goede dingen die iemand overkomen, evenals weten hoe te danken.”
Activeer je dankbaarheid
Er zijn allerlei dingen die ons ervan weerhouden om dankbaarheid te uiten. Angst voor “wat zullen ze zeggen,” het gevoel dat het al te laat is, een punt van arrogantie of trots dat ons op bepaalde momenten doet twijfelen, de gedachte dat gevoelens niet beantwoord zullen worden, of verlegenheid.
Maar het effect van dankbaarheid is zo positief dat als we iets in gedachten hebben, we niet aan onszelf moeten twijfelen en het proberen. Het helpt om van tevoren vast te stellen voor welke dingen we echt dankbaar kunnen zijn.
“Dankbaarheid is het enige geheim dat zichzelf niet kan onthullen.”
– Emily Dickinson –
Tot slot
Neem elke dag of een keer per week een paar minuten de tijd om de dingen te identificeren waarvoor je dankbaar kunt zijn. Dit zal je ook helpen om die acties, situaties of mensen die kalmte en positiviteit in je dagelijkse leven brengen, te waarderen en erover na te denken.
En vooral: schrijf een brief aan iemand uit je verleden die je ergens voor wilt bedanken. Het is niet nodig om ze te herkennen voor iets dat heroïsch was in de ogen van anderen. Je kunt dankbaar zijn voor zaken zoals routines, aandacht, gebaren, gebeurtenissen, realisaties…
Denk aan iemand en neem de tijd; organiseer wat je zou willen uitdrukken en schrijven. De keuze is aan jou hoe je het bij hen brengt. Door ze met de hand te geven of ze persoonlijk voor te lezen. Aanbeveling? De beste ervaring is om het hardop voor te lezen en erover te praten.
Naast “Bedankt,” is er ervaring en emotie. Ontdek de beste manier voor jou om de bedankjes te geven, te ontvangen en er bovendien van te genieten. Het is een van de zekerste manieren om bevrediging te vinden en opnieuw ons identiteitsgevoel te herstellen.
Zoiets delen in stilte draagt bij aan een verbinding met je positieve emoties en voegt een extra steen toe aan het pad dat we van moment tot moment bouwen naar ons geluk.