Chadō, het Japanse ritueel van theedrinken

De theeceremonie in de Japanse cultuur is gebaseerd op vier basisprincipes. Dit zijn wa (harmonie), sei (zuiverheid), kei (respect) en jaku (rust). Ze komen uit de Zen-filosofie. In Japan brengt de theeceremonie feitelijk een specifieke manier van leven over.
Chadō, het Japanse ritueel van theedrinken
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 26 december, 2023

Chadō, of letterlijk “de weg van de thee,” verwijst naar een hele filosofie die is ingebed in een theedrinkceremonie. Deze ceremonie gaat echter veel verder dan alleen kokend water aan de thee toevoegen en het opdienen.

In Japan wordt deze activiteit zelfs op universiteiten bestudeerd. Dat komt omdat ze via dit ritueel waarden overbrengen als nederigheid, menselijke verbondenheid, eerlijkheid en verfijning.

De Japanse cultuur fascineert de westerse wereld. We worden aangetrokken door de mystiek, gebruiken en rituelen. Ze vertegenwoordigen een samenleving die gebaseerd is op respect en een gevoel van samenwerking en zelfverbetering. Een van de meest fascinerende gebruiken is die rond de theeceremonie.

Sinds boeddhistische monniken thee introduceerden in de negende eeuw, was de consumptie ervan verbonden aan een reeks rituele praktijken die zowel gastheren als gasten moesten volgen. Hiertoe behoorden zelfkennis en een spirituele verbinding met een aantal principes van de Zen-filosofie.

In de 13e eeuw maakten ook de samoerai gebruik van dit ritueel. Het duurde echter tot de 16e eeuw voordat Sen no Rikyū, de bekendste historische figuur met betrekking tot theeceremonies, een nieuw concept introduceerde. Dit stond bekend als ichi-go ichi-e.

Het betekende het belang van genieten van elk moment. Sterker nog, elk moment erkennen als een perfecte once-in-a-lifetime ervaring die nooit herhaald zal worden.

Laten we eens kijken wat deze filosofie ons te leren heeft.

“Drink je thee langzaam en eerbiedig, alsof het de as is waar de wereld aarde om draait – langzaam, gelijkmatig, zonder je te haasten naar de toekomst.

Thich Nat Hun

Japanse thee

De vier componenten van chadō

Bovenal is chadō een transformatief proces. In dit verband heeft Okakura Kakuzō in zijn twee boeken, The Book of Tea en Ideals of the East: The Spirit of Japanese Art iets uitgelegd dat zowel interessant als relevant is. Hij stelde dat de gewoonte van chadō tot doel heeft het leven te verbeteren van degene die het uitvoert.

Dit wordt bereikt met waarden als discipline, eerlijkheid en verfijning. Voor Japanners is aandacht voor goede manieren synoniem met respect. Op deze manier creëren ze een voortreffelijke band met elkaar. Dit is allemaal geïntegreerd in de theeceremonie.

Chadō bestaat uit vier basiscomponenten. Het komt uit de Zen-filosofie. Gastheren moeten hier altijd rekening mee houden bij het uitvoeren van het ritueel. De componenten zijn de volgende.

Wa (harmonie)

De Japanse cultuur suggereert dat thee drinken met iemand de balans van de natuur zelf vertegenwoordigt. Inderdaad, de harmonie van de bossen, oceanen en bergen wordt allemaal vertegenwoordigd door het drinken van thee.

Om deze harmonie te bereiken, moeten de gastheer en zijn gasten altijd respectvol met elkaar omgaan. Deze kostbare verbinding, vol genegenheid, vrede en vriendelijkheid, benadrukt dezelfde harmonie die in de natuur te vinden is. Daarom is alles met elkaar verbonden. In feite wordt alles uiteindelijk één en hetzelfde.

Theedrinken

Sei (zuiverheid)

Sei betekent de noodzaak om jezelf en anderen met een zuiver hart te behandelen. De gastheer moet open, eerlijk en transparant zijn . Bovendien betekent het hun vermogen om zowel zichzelf als hun huis te reinigen van alle negativiteit, wrok en slechte energie.

Kei (respect)

Wanneer een groep mensen samenkomt voor thee, vallen hiërarchieën en statusverschillen weg. Om alles in goede banen te leiden, moet de groep bovendien respect bevorderen. Niemand mag zijn mening aan anderen opdringen of opschepperig zijn. Er moet absoluut respect zijn. Op deze manier voldoen ze ook aan de twee bovenstaande principes van harmonie en zuiverheid.

Chadō, het Japanse ritueel van theedrinken

Jaku (kalmte)

Als de gastheer er ten slotte in geslaagd is om de wa, kei en sei te beheersen, naderen ze het vierde niveau van jaku of kalmte. Op dit punt zijn ze in staat om de ceremonie zelf te overstijgen. Pas dan beseffen ze ten volle dat het serveren van thee het leven zelf vertegenwoordigt.

Het hebben van een respectvolle, oprechte houding met een zuiver hart dat voor anderen zorgt zonder arrogant te zijn, maakt het voor de Japanners gemakkelijker om hun culturele waarden in acht te nemen. In feite vormt de zen-filosofie al sinds de oudheid de ruggengraat van het gedrag van de Japanse samenleving. Dit wordt aangevuld door het ritueel van de theeceremonie.

Het ritueel rond de theeceremonie is even uitgebreid als fascinerend. Het formalisme, de gebruikte instrumenten en zelfs het gebouw waar de ceremonie wordt gehouden (sukiya) volgen vandaag de dag nog steeds de eeuwenoude traditie. Voor de westerse mens blijft het een nogal merkwaardige praktijk.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kakuzō, Okakura (1996) El libro del té : la Ceremonia del Té japonesa (Cha no Yu). Madrid : Miraguano.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.