De drie sleutels tot discipline in Japan

De drie sleutels tot discipline in Japan zijn orde, netheid en stiptheid. Lees er hier alles over!
De drie sleutels tot discipline in Japan
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Voor de Japanners is discipline van fundamenteel belang en moet men dit kinderen op jonge leeftijd al bijbrengen. Dankzij deze discipline en hun gevoel voor integriteit, houden de Japanners een gevoel van orde. Lees hier meer over discipline in Japan!

Vaak zijn westerlingen onder de indruk van de uitstekende manieren van de Japanners. Wat echter ook onze aandacht trekt, is de manier waarop zij zich op de wereldmarkt positioneren door het creëren van zowel solide als productieve technologische bedrijven.

We bewonderen ook hun vermogen om te herstellen van tegenspoed. Ze deden het na de Tweede Wereldoorlog en ook niet zo lang geleden nog, na de kernramp in Fukushima. De Japanners zijn volhardend, resistent en gedisciplineerd.

De noodzaak om effectief bij te dragen aan hun werk en het welzijn van de gemeenschap is iets dat ongetwijfeld nog steeds de aandacht van de wereld trekt. Mensen stellen hoge verwachtingen aan zichzelf. Deze hoge verwachtingen hebben echter ook geleid tot angstgevoelens, stress en hoge zelfmoordcijfers die jaar na jaar blijven stijgen.

Visser balanceert op de rand van een boot

De drie sleutels tot discipline in Japan

De Japanse taal zelf trekt veel aandacht. Het heeft uitdrukkingen die niet in andere talen bestaan. Hier laten ze zien hoe belangrijk het is om anderen en hun werk te erkennen. Zinnen als Otsukaresama desu (bedankt voor je harde werk) zijn bijvoorbeeld een manier om het werk en de inspanningen van anderen te waarderen.

Daarom is discipline de wortel die alles voedt. Discipline helpt talent te stimuleren. Het wordt in Japan nog meer gewaardeerd dan intelligentie. Hieronder beschrijven we de drie sleutels tot discipline in Japan.

Organisatie

Organisatie stelt ons in staat om tijd te besparen en effectiever te worden. Een georganiseerd huis weerspiegelt harmonie. Een school waar elke leraar, student en personeel duidelijke functies heeft, verbetert de effectiviteit van het dagelijkse werk.

Het organiseren van een omgeving stelt je dus in staat om je taken te optimaliseren en snel te reageren op uitdagingen. We kunnen niet voorbijgaan aan het feit dat Japanse leiders zich bewust zijn van bijna elk detail van de dagelijkse taken. Voor hen is het belangrijk dat elk individu zich volledig inzet voor zijn werk.

Marie Kondo laat een opgeruimde lade zien

Opruimen

In de Japanse cultuur is schoonmaken meer dan het verwijderen van vuil uit ruimtes. Het is daarnaast ook een manier om ons leven in balans te brengen.

Marie Kondo’s methode om huizen te organiseren en schoon te maken is bij velen bekend. Alles wat vuil en rommelig is, tast het welzijn en de geest zelf aan. Daarom is het noodzakelijk om enkele stappen te ondernemen om harmonie te brengen in onze ruimtes. In Japan passen ze een methode toe die bekend staat als 5S:

  • Seiri: gooi alles weg wat niet nuttig of gewenst is.
  • Seiton: alles moet een exclusieve ruimte hebben.
  • Seiso: elke persoon, ook kinderen, is verantwoordelijk voor het schoonhouden van alle ruimtes.
  • Seiketsu: stel gestandaardiseerde normen en duidelijke regels voor het schoonmaken en opruimen die voor iedereen begrijpelijk zijn.
  • Shitsuke: deze term betekent ook “discipline” en impliceert het toepassen van het bovenstaande op een dagelijkse basis.

Stiptheid

Een andere sleutel tot discipline is stiptheid. Deze term impliceert niet alleen dat je altijd op tijd moet zijn. Stiptheid betekent dat je standvastig moet zijn met je doel, om een doel te stellen en het te vervullen. Het houdt in dat je een reeks dagelijkse doelen moet stellen en deze snel en efficiënt moet bereiken.

Discipline in Japan

Deze dimensies leiden tot te hoge verwachtingen. In dit opzicht weten we dat veel jongvolwassenen onder de 30 jaar in Japan voor zelfmoord kiezen als ze niet aan die verwachtingen kunnen voldoen.

Niemand zou tot zulke extremen moeten gaan wanneer hij geconfronteerd wordt met onderdrukkende eisen die zijn vrijheid en kwaliteit van leven beperken. We moeten leren van de discipline van het Japanse volk, maar hun waarden moeten in elke context in de juiste mate worden toegepast.

Eigenlijk zouden we ons kunnen laten inspireren door hun integriteit en veerkracht. We moeten echter niet tot psychologische uitersten gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Blocker, Gene (2001) Japanese Philosophy. Sunny Press

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.