Ben je moe van alles?

Je moe voelen van alles is niet goed voor je gezondheid. In feite herinnert het je aan je eigen kwetsbaarheid. Wat kun je doen?
Ben je moe van alles?
Juan Pablo Quintero Macias

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Juan Pablo Quintero Macias.

Laatste update: 27 december, 2022

De wekker gaat af en je vraagt je af: Weer een dag? Ja, het is zover. Een nieuwe dag. Toch voel je je erg moe. Eigenlijk moe van alles. Het leven is niet makkelijk. Het kan een zware strijd zijn. Maar er is altijd ruimte voor vreugde en geluk.

Zelfs als je valt en jezelf bezeert, is het bijna altijd mogelijk om weer op te staan. Je moet wel je grenzen kennen, want je kunt niet alles aan. Sterker nog, soms heb je een pauze nodig, en even stoppen om adem te halen kan helpen.

Moe van alles

Als je je moe voelt van je dagelijkse routine en zelfs je relaties, kun je permanent in deze gemoedstoestand blijven hangen. Vroeg of laat heeft dit gevolgen voor je gezondheid.

Bij deze vorm van uitputting spelen veel factoren een rol. Waarschijnlijk is er niet één aanleiding, maar eerder een aantal. Bijvoorbeeld je partner, werk, vermoeidheid, of te weinig vrije tijd. Het lijkt erop dat niets werkt zoals je wilt. Daarom ben je geleidelijk aan overal afstand van gaan nemen. Zelfs van je intiemste verlangens, de dingen die je het liefst wilde.

Moe zijn van alles wordt uiteindelijk een zware last die alle gebieden van je leven beïnvloedt. Als je dit stadium hebt bereikt, moet je naar een gezondheidsdeskundige gaan en je eigen therapeutische proces beginnen. Maar als je je nog maar net zo begint te voelen, geven we je een paar belangrijke punten om te beginnen met het mobiliseren van je invaliderende gevoelens van moe zijn van alles.

“Vermoeidheid brengt me hopeloze gedachten.”

Juan Carlos Onetti

Vermoeide man
Voortdurende uitputting leidt tot demotivatie, desillusie en isolatie.

Bewustzijn van verandering

Slaperigheid vertaalt zich in een organische behoefte om te slapen. Vermoeidheid (moe zijn van alles) daarentegen impliceert een steeds terugkerend gebrek aan energie en motivatie. Het kan ook een aanwijzing zijn van een ernstiger lichamelijke of geestelijke aandoening.

Moe zijn van alles is emotioneel opgebrand zijn. Als je dit leest, is dat waarschijnlijk omdat je dingen wilt veranderen. Dat is de eerste stap, het willen overwinnen van je gevoelens van vermoeidheid. Het gaat erom dat je je bewust bent van de noodzaak tot verandering en daarnaar handelt.

Empowerment en agency

Om een verandering teweeg te brengen, moet je eerst weten dat je veel van het werk zelf moet doen. Dat gezegd hebbende, als je je moe voelt van alles, heb je de neiging om te zoeken naar fouten buiten, in het leven, andere mensen, en andere externe factoren.

Het belangrijkste is echter om je te richten op de dingen waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Ben je verantwoordelijk voor de gedachten en daden van anderen? Ben je verantwoordelijk voor het organiseren van je dagelijkse routine?

Begin met het identificeren van de plaatsen en momenten waarop iets of iemand afhankelijk is van jou en je acties. Geef jezelf kracht en erken dat je een agentschap en een wil hebt in de wereld waarin je je bevindt. Het is tijd om de hoofdrolspeler van je eigen leven te zijn.

Stap voor stap

Zodra je de plaatsen hebt gevonden van waaruit je kunt beginnen je werkelijkheid te transformeren, moet je jezelf kleine doelen stellen. Wat staat je te wachten? Waar wil je naartoe en hoe?

Vergeet niet dat, zelfs als je een doel stelt met het doel het te bereiken, het belangrijkste is om te genieten van de weg naar dat doel toe, en tegelijkertijd altijd verbonden te blijven met het heden.

Iemand wandelt met blote voeten in het gras
Het stellen van kleine doelen kan van grote hulp zijn om weer hoop te krijgen.

Motivatie

Motivatie is je brandstof. Zonder motivatie doe je niets, want je kunt nergens heen. Dat gezegd hebbende, als je moe bent van alles, is het moeilijk om motivatie te vinden. Dat gebeurt juist omdat je het zat bent.

Je verleden kan een goede bondgenoot zijn. Probeer je te herinneren wat je motiveerde toen je een kind was en waar je graag naartoe ging enz. Motivatie komt niet van de ene dag op de andere. Je zult activiteiten en plaatsen moeten ontdekken die je weer energie geven. Als je plotseling iets vindt wat je leuk vindt, verdiep je er dan in, verken het en maak het je eigen.

Praktische trucs

Het veranderen van de manier waarop je bent zal afhangen van de veranderingen die je aanbrengt. Alle bovenstaande richtlijnen wijzen je in de richting van welzijn (Spaanse link). Er zit echter vaak een lange weg tussen wat je zou moeten doen en wat je daadwerkelijk doet. Probeer het volgende eens:

  • Bepaal je routines.
  • Maak wat tijd voor jezelf.
  • Ga om met respectvolle vrienden.
  • Zorg voor een evenwichtig dieet.
  • Doe aan lichaamsbeweging.
  • Ontdek je intellectuele rusteloosheid en nieuwsgierigheid.
  • Vergeef jezelf omdat je niet altijd de beste bent.
  • Probeer het opnieuw.

Het leveren van een volgehouden inspanning na verloop van tijd zal ervoor zorgen dat je je niet meer vermoeid en moe voelt van alles. Sterker nog, je zult de verveling voorgoed vaarwel kunnen zwaaien. Wellicht ook interessant voor jou

Vier voedingsmiddelen om vermoeidheid en uitputting te bestrijden
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vier voedingsmiddelen om vermoeidheid en uitputting te bestrijden

Voeg deze vier voedingsmiddelen toe aan je dieet om vermoeidheid en uitputting te bestrijden en lees over de gezondheidsvoordelen.
De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.