Als je het niet kunt opbrengen om een partner te zoeken

Veel mensen zien vrijwillig af van de kans om een partner te hebben. Sommigen zeggen dat ze zich uit luiheid bij deze manier van leven aansluiten. In dit artikel willen we het hebben over de mogelijke oorsprong van dit gebrek aan motivatie.
Als je het niet kunt opbrengen om een partner te zoeken
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Als je al een tijdje single bent, kun je merken dat de mensen om je heen druk op je beginnen uit te oefenen. Je hoort dingen als: “Heb je nog geen partner?”, “Wanneer ga je een partner zoeken?”, “Wordt het niet eens tijd dat je je settelt?” Maar misschien wijs je, ondanks deze druk van buitenaf, het idee van daten helemaal af. Je gaat niet door een rouwproces en je wacht ook niet op de juiste persoon, je kunt het gewoon niet opbrengen een partner te zoeken.

Hierdoor kun je je niet alleen verward maar ook veroordeeld voelen. Het lijkt er inderdaad op dat het zoeken naar een partner verplicht is. Mensen in je omgeving zullen er misschien op aandringen je voor te stellen aan potentiële partners, je overhalen een profiel aan te maken op een datingwebsite, of je aanmoedigen uit te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten.

Dit kan je doen afvragen of er iets mis is met je. Als je in deze situatie verkeert, zijn hier enkele mogelijke redenen waarom:

Je bent liever single

Hoewel het leven als stel sociaal wenselijk is, heeft single zijn in werkelijkheid ook veel positieve punten. Misschien zijn dit de redenen waarom je liever alleen bent.

Vrijheid en autonomie

Als je geen partner hebt, kun je egoïstischer zijn bij het nemen van beslissingen. Het maakt niet uit of je wensen onverenigbaar zijn met die van een ander.

Natuurlijk mag in gezonde relaties niemand zijn vrijheid verliezen. Maar in werkelijkheid komt er, als je een relatie hebt, een moment dat je bepaalde concessies moet doen voor het welzijn van het partnerschap.

Blije vrouw
Er zijn mensen die liever single zijn omdat ze genieten van de vrijheid en autonomie die dat biedt.

Onafhankelijkheid

Als je in eerdere relaties met controlerende mensen hebt gezeten, stel je het waarschijnlijk zeer op prijs dat je jezelf niet hoeft te verantwoorden. Als je bijvoorbeeld met vrienden uitgaat en je amuseert, kun je zo laat uitblijven als je wilt zonder je zorgen te maken dat je later kritiek zult krijgen omdat je te veel tijd met hen doorbracht.

Vrijgezel zijn betekent dat je geen verantwoording hoeft af te leggen over waar je heen gaat, wat je doet, met wie je je tijd doorbrengt, of waarom je bepaalde dingen doet. Bovendien hoef je niet te reageren op emotionele verplichtingen of verantwoordelijkheden.

Als je geen moeite kunt doen om een partner te zoeken: de keerzijde

Aan de andere kant is je afwijzing van het zoeken van een partner misschien alleen maar een masker. Als dat het geval is, kun je je herkennen in enkele van de volgende situaties:

Gevoelens van onzekerheid en een laag gevoel van eigenwaarde

Gezonde relaties aangaan is een heel gecompliceerde opgave als je jezelf niet waardeert. Gezonde relaties zijn meestal symmetrische relaties. Als je denkt dat je niets in te brengen hebt, zal het heel moeilijk voor je zijn om een relatie vol te houden.

Dat komt bijvoorbeeld omdat je het gevoel hebt dat je een steeds grotere schuld bij je partner opbouwt. Of omdat je gevoelens het gevolg zijn van een emotionele afhankelijkheid die uiteindelijk je relatie verstikt.

Ook als je gevoel van eigenwaarde wankelt, kan het idee van het zoeken naar een partner je afschrikken. In deze omstandigheden moet je jezelf de kans geven je gevoelens met een partner te delen, en ophouden op afwijzing te anticiperen. Want dat overtuigt je er alleen maar van dat je beter niet eens kunt proberen er een partner te zoeken.

Emotionele blokkades die voortkomen uit ervaringen in het verleden

Heb je in het verleden traumatische, pijnlijke en schadelijke relaties gehad? Heb je relaties vol onzekerheid en vraag ervaren waarin je uiteindelijk een leeg gevoel kreeg? Zo ja, dan kun je bepaalde emotionele blokkades koesteren.

Het kan zijn dat je het idee geïnternaliseerd hebt dat een relatie synoniem is met voortdurende opoffering en lijden. Natuurlijk wil je dit niet voor jezelf, temeer daar je erin geslaagd bent jezelf te reconstrueren van de pijnlijke ervaringen die je in de eerste plaats zo deden denken.

Bezorgde vrouw
Een slechte tijd gehad hebben in een vorige relatie kan een reden zijn waarom je liever geen partner hebt.

Angst voor compromissen

Als je ten slotte het gevoel hebt dat je geen moeite kunt doen om een partner te zoeken, kan het zijn dat je een bindingsangst (Engelse link) hebt die je nog niet hebt vastgesteld. In dit geval vrees je gevangen te zitten in een relatie.

Dat komt omdat je gelooft dat die je totaal van je vrijheid en autonomie zou beroven. Je bent ook bang om de verkeerde beslissing te nemen en je kwetsbaarheid te vergroten, mocht je dicht bij iemand komen te staan.

Tenslotte sta je volkomen in je recht om te kiezen geen partner te hebben. Bovendien kunnen er veel niet-pathologische redenen zijn om dat niet te doen. Het is echter ook mogelijk dat je bepaalde persoonlijke of emotionele conflicten hebt die opgelost moeten worden.

Je tegenzin is slechts het vloerkleed waar je veel van je leed onder hebt geveegd. Als dit het geval is, moet je over de situatie nadenken en zo nodig professionele hulp zoeken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Birnie, C., Joy McClure, M., Lydon, J. E., & Holmberg, D. (2009). Attachment avoidance and commitment aversion: A script for relationship failure. Personal Relationships16(1), 79-97.
  • Quadrio, C. (1982). The Peter Pan and Wendy syndrome: A marital dynamic. Australian & New Zealand Journal of Psychiatry16(2), 23-28.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.