Dating apps: een psychologisch perspectief

De manieren om te daten en mensen te ontmoeten evolueren voortdurend. Tijden veranderen en het tijdperk van nieuwe technologieën beïnvloedt het leven van mensen. In die zin zijn dating apps een ware rage.
Dating apps: een psychologisch perspectief
Marián Carrero Puerto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Marián Carrero Puerto.

Laatste update: 27 december, 2022

Wie had gedacht dat dating apps ooit interessant zouden kunnen zijn voor de psychologie? Ze hebben echter de manier veranderd waarop mensen daten en andere mensen ontmoeten. Dit is tenslotte het tijdperk van nieuwe technologieën.

Het is voor sommige mensen moeilijk om met anderen te communiceren zonder een computer, een mobiele telefoon of een dating-app ertussen. Voor anderen is het gewoon gemakkelijker. En voor vele anderen betekent het alleen de volledige vestiging van het nieuwe technologische tijdperk in hun leven.

Daarom zijn dating apps psychologisch interessant. De manier waarop we ons verhouden tot en omgaan met anderen heeft een paar jaar geleden namelijk een enorme wending genomen. De samenleving maakte een enorme sprong voorwaarts in termen van hoe mensen vroeger met elkaar omgingen. Hoe ze nieuwe mensen ontmoetten en hoe ze geflirt benaderden met een wenselijke partner.

Smartphoneschermen staan vol met apps. Er zijn ook veel verschillende apps beschikbaar. Een merkwaardig feit dat uit onderzoeken blijkt, is dat mensen er in de regel niet meer dan zes gebruiken. Is dat niet interessant?

”Technologie maakte grote populaties mogelijk; nu maken grote populaties technologie onmisbaar.”

-Joseph Wood Krutch-

Wat zijn de gevolgen van dating apps

Waarom zijn dating apps interessant voor de psychologie?

De interesse van sociale wetenschappen voor de rol die technologie speelt in emotionele relaties neemt toe met hun populariteit.

Psychologie ontdekte de noodzaak om betrokken te raken, gezien de impact die dating apps hebben op onze samenleving en vooral gezien de gegevens die sommige onderzoeken over dit onderwerp opleveren.

Uit een onderzoek van het Pew Research Center (Engelse link) bleek dat 27% van de mensen in een relatie aangaf dat internet een significante impact heeft gehad op hun leven als koppel, zowel positief als negatief.

Ten minste 30% van de deelnemers zei dat ze zich dichter bij hun respectievelijke partners voelen wanneer ze sms-berichten uitwisselen. Dit is het meest interessante deel van wat het onderzoek stelde. Bovendien hebben velen van hen een of ander argument op een eenvoudigere manier opgelost.

33% van de deelnemers zei echter dat ze zich verwaarloosd voelden omdat hun partners veel tijd op hun mobiele apparaten doorbrengen (Lenhart & Duggan, 2014).

Relaties en technologie

Het gebruik van mobiele apparaten heeft zowel betrekking op het aangaan als op het consolideren van relaties. Wat betreft het begin van een relatie, moet je de snelheid van dating apps zien op basis van locatie of micro-dates. Sommige van deze apps zijn Tinder, Grindr en Flirtie (Alvídrez & Rojas-Solís, 2017).

Het aanbod van dating apps vergemakkelijkt ontmoetingen met ‘trial en error’ in vergelijking met meer willekeurige of traditionele manieren van daten.

eHarmony, een bekende online dating website, schat dat tegen 2040 zeven van de tien relaties online zullen beginnen en dat mensen in de leeftijd van 56 tot 64 jaar degenen zijn die dit soort diensten het meest zullen gebruiken (Alvídres & Rojas-Solís, 2017).

Wie zal er vaker dating apps gebruiken?

De eenvoudige profielen op Tinder geven bijvoorbeeld aan dat de meest sociale en impulsieve mensen met een constante behoefte om nieuwe emoties te ervaren, het meest geneigd zijn om informele seksuele ontmoetingen aan te gaan (Carpenter & McEwan, 2016).

Ook benadrukken Carpenter en McEwan (2016 – Engelse link) dat sociaal-seksuele geaardheid een andere mogelijke moderator is van deze ontmoetingen. Mensen met een grotere zelfbeperking in termen van seksuele relaties geven er de voorkeur aan om alleen intieme dates te hebben met mensen met wie ze een stabiele relatie hebben.

Tegelijkertijd hebben gebruikers zonder dergelijke beperkingen meer kans op losse relaties met seksueel aantrekkelijke mensen. Dit zonder een langdurige verbintenis aan te gaan.

Waarom zijn dating apps interessant voor de psychologie

De manieren van flirten veranderen met technologie

Sommige mensen vragen zich misschien af hoe een app meer over hen kan weten dan enig ander persoon in hun omgeving. Maar iedereen kan meedoen en iedereen kent waarschijnlijk wel iemand die dating apps gebruikt. Misschien heb zelfs jij het al gebruikt en heeft het je naar een stabiele relatie geleid. De manieren waarop mensen daten zijn veranderd, evenals de omgeving en de mogelijkheden.

Met dating apps kunnen mensen veel foto’s en profielen van verschillende gebruikers bekijken, zoveel als je wilt. Het enige dat je hoeft te doen is ze te bekijken en naar rechts te swipen om te accepteren en naar links te swipen om te negeren.

Vroeger ontmoetten mensen elkaar op school, op het werk en in sociale kringen. Nu is één vinger echter alles wat je nodig hebt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Alvídrez, S., & Rojas-Solís, J. L. (2017). Los amantes en la época del smartphone: aspectos comunicativos y psicológicos relativos al inicio y mantenimiento de la relación romántica. Global Media Journal14(27), 1-18.

 • Canseco, E. G. El modelo de educación sexual trasmitido por las aplicaciones para ligar en 2017. Comunicación y desarrollo en la Sociedad Digital: nuevos discursos y viejos valores del poder cultural.

 • Carpenter, C.J. & McEwan, B. (2016). The players of micro-dating: Individual and gender differences
  in goal orientations toward micro-dating apps. First Monday, 21(5), 1-13.

 • eHarmony (2014, mayo). The Future of dating. A study of trends in relationship formation in the UK
  1996-2040. Future Foundation.

 • Lenhart, A., & Duggan, M. (2014, febrero) Couples, the Internet, and social media: How American
  couples use digital technology to manage life, logistics, and emotional intimacy within their
  relationships. Pew Research Center.

 • Liébana Morcillo, C. (2015). El Appmor: El fin del cara a cara en las relaciones personales.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.