Mens en robot: romantiek en artificiële intelligentie

Mens en robot: romantiek en artificiële intelligentie
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 25 april, 2019

Artificiële intelligentie ontwikkelt zich op ongeëvenaarde wijze. De toekomst van deze intelligentievorm is onvoorspelbaar. Onlangs heeft Facebook laten weten dat ze één van hun systemen moesten uitzetten om een bijzondere reden.

Het systeem begon namelijk voor zichzelf te denken. Dit systeem ontwikkelde zijn eigen taal. Technische deskundigen weten nog steeds niet zeker hoe dit kon gebeuren.

Dit uitzonderlijke geval kreeg veel publiciteit. Toch is het niet het enige dat we de laatste jaren zien. In het verleden hebben andere ontwikkelaars van artificiële intelligentie gezien hoe sommige machines proberen om dingen zelf te doen.

Uiteindelijk is dat precies het punt bij artificiële intelligentie: machines de middelen geven die ze nodig hebben om als menselijke hersenen te handelen.

“Zodra de computers de controle overnemen, kunnen we het wellicht nooit terugkrijgen. We zouden in hun lijdensweg overleven. Als we geluk hebben, dan beslissen ze misschien om ons als huisdier te houden.”

-Marvin Minsky-

De technologie heeft nu het vermogen om onder andere robots te creëren die in vele gebieden de mensen vervangen. Wetenschappers ontwikkelen ook robots die op mensen lijken. Ze zijn bedoeld om mensen met handicaps te helpen hun dagelijkse taken uit te voeren.

In China zorgt de robot Xiaolce eveneens voor een sensatie. Xiaolce ziet eruit als een meisje van 16. Ze werd ontworpen om gesprekken met mensen te voeren. In tegenstelling tot mensen wordt de robot Xiaolce ook niet moe of verveeld. Ze bezit ook een groot gevoel voor humor. Dat is de reden waarom veel mensen zeggen dat ze verliefd op haar zijn.

Staan we op het punt naar een nieuw tijdperk te springen? Zullen machines en mensen in de nabije toekomst relaties met elkaar hebben?

Een onzekere toekomst

Een onzekere toekomst

We weten nog steeds niet waarheen deze nieuwe technologie ons brengt. Zelfs de ontwerpers en de ontwikkelaars zelf weten het niet. We zijn dus niet zeker of we de doos van Pandora geopend hebben. Of zal de toekomst die ons te wachten staat, alleen maar een nieuw en interessant hoofdstuk zijn in de geschiedenis van de mens?

Wat duidelijk is, is dat er een trend is om machines te maken die steeds meer op mensen lijken. Waarschijnlijk zullen deze machines op vele manieren mensen vervangen.

Ontwikkelaars verwachten dat de eerste volledig intelligente pop in de komende paar jaren klaar zal zijn. Het zal de eerste “seksbot” in de geschiedenis zijn. Deze robot zal een sekspop zijn die ook intelligent is en in staat om uit het gedrag van de gebruiker te leren. De pop zal zich in feite kunnen herprogrammeren om zijn eigenaar te behagen.

Wanneer je dit “speeltje”bestelt, dan kan je het ook personaliseren. Jij beslist dan hoe het eruit moet zien en ook welke soort persoonlijkheid je wil dat het krijgt. Ontwikkelaars praten zelfs niet langer over deze toestellen met de term “robot” in de strikte zin. Ze noemen ze nu “humanoïde (mensachtige).”

De relatie tussen mensen en machines begint dus de werkvloer te overstijgen. In de toekomst zullen ze waarschijnlijk romantische relaties met elkaar hebben.

Artificiële intelligentie en mensen

Artificiële intelligentie en mensen

Het koppel van de toekomst kan dus bestaan uit een mens en een robot. Deskundigen in dit thema zeggen dat dit tegen het jaar 2050 iets gewoons kan zijn.

De droom zal eindelijk werkelijkheid worden voor die mensen die geloven dat menselijke relaties prachtig en verschrikkelijke conflictueus zijn. Nu zullen deze mensen met iemand kunnen samen zijn die precies hetzelfde denkt als zij.

In deze omstandigheden kan het begrip empathie beginnen verdwijnen. In de toekomst zal je immers de mogelijkheid hebben om een humanoïde zodanig te herprogrammeren dat het jou begrijpt. Je zal de problemen van een onvolmaakte communicatie niet moeten doorworstelen.

Sekspoppen (mannelijke en vrouwelijke) zullen het  niet erg vinden dat hun eigenaars hen bijvoorbeeld slaan als hen dat genot verschaft. Niemand zal zich wegens deze vorm van misbruik tot het gerecht richten.

Als de gebruiker een bepaalde voorkeur heeft, dan kunnen ze een sekspop aanschaffen die op een kind lijkt in plaats van op een volwassenen. Op die manier kunnen ze hun pedofiele fantasieën zonder enig gerechtelijk gevolg uitvoeren.

We weten nog steeds niet of deze machines het vermogen zullen ontwikkelen om voor verrassingen te zorgen. Dat was immers wat Mark Zuckerberg en Facebook ertoe gebracht heeft om één van hun systemen los te koppelen.

Seksrobots

Tegenwoordig zijn er al seksbots op de markt verkrijgbaar. De artificiële intelligentie die ons in de toekomst wacht, is echter ongekend. Nog nooit hebben we machines gezien die zoveel op mensen lijken.

Vragen en controverse

Uiteraard zal er sprake zijn van controverse. We kennen echter allemaal de onvermijdelijke wet van de wetenschap: de technologie is nog nooit achteruitgegaan. De toekomst is niet helder.

We weten niet hoe dit alles de relaties tussen mensen zal veranderen. We weten echter wel dat de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn. Het enige wat we voorlopig kunnen doen, is vragen stellen. Wellicht ook interessant voor jou

Robots helpen kinderen met autisme
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Robots helpen kinderen met autisme

Veel kinderen met autisme ervaren sociaal isolement en hebben problemen met communiceren. Het lijkt erop dat robots ze hierbij kunnen helpen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.