Het ervaren van een online vriendschap

Affectie, respect, steun... Dit zijn enkele van de ingrediënten die een vriendschap nodig heeft. Zijn deze ingrediënten echter voldoende om de band te onderhouden via een computerscherm?
Het ervaren van een online vriendschap
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

De ontwikkeling van nieuwe technologieën heeft het mogelijk gemaakt nieuwe manieren te creëren om te communiceren en met anderen in contact te komen. Dankzij dit is het nu makkelijker om een online vriendschap te hebben.

Elke dag gaan meer en meer mensen online om te proberen mensen te ontmoeten. De meeste mensen willen deze vriendschappen echter graag in de echte wereld voortzetten.

Is het echter mogelijk om een online vriendschap te sluiten en te behouden? Nou, de dingen zijn niet altijd helemaal duidelijk. In dit artikel leer je meer over online vriendschappen en hoe echt ze kunnen zijn.

Drie vrienden zitten op de rand van een dak van een hoog gebouw

Wat betekent “vriendschap” vandaag de dag?

Vriendschap is een breed begrip. Niet alle vriendschappen zijn hetzelfde, niet iedereen is op zoek naar hetzelfde soort vriendschap en deelt niet dezelfde waarden als anderen. Er zijn functionele en disfunctionele vriendschappen en vriendschappen die opbloeien door de plaats waar ze ontstaan. Dit laatste is het geval bij vriendschappen op het werk of op school.

Aan de andere kant zijn er vriendschappen voor het plezier. Die ontstaan wanneer de betrokkenen gevoelens van genegenheid, respect en bewondering delen. Wanneer dit gebeurt, doet de context er niet toe, omdat mensen besluiten vrienden te worden op grond van hoe ze zich voelen en niet op grond van waar ze zich bevinden.

Zo zou het voor bepaalde vriendschappen niet mogelijk zijn om online te beginnen. Je kunt sommige online vrienden niet omhelzen of in het weekend met hen naar de kroeg gaan. Er zijn echter andere aspecten van vriendschap die in online vriendschap terug te vinden zijn.

De kenmerken van een online vriendschap

Onbaatzuchtige vriendschappen

Omdat er geen gemeenschappelijke basis is die interactie afdwingt (zoals familie zijn of samen werken), is de relatie vrijwillig. Bovendien kun je door de geografische afstand niet met ze afspreken.

Wees er daarom zeker van dat de andere persoon onbaatzuchtig en eerlijk is. Je vriendschap met hem of haar komt van een echte plek. Het zal opbloeien dankzij gedeelde interesses en waarden. Jullie zullen beiden besluiten om jullie band te behouden omdat jullie het verrijkend en bevredigend vinden.

Een koppel staat met de ruggen naar elkaar toe en kijkt op haar telefoon

Diepgaande kennis van elkaar

Online vriendschappen brengen vaak veel schrijven met zich mee. Schrijven kan wonderen doen om je uit te drukken en je voor elkaar open te stellen. Het geschreven woord heeft meer denkwerk nodig om de juiste woorden te kiezen. Zelfs als het spontaan is, is het gesproken woord ook sneller en dus oppervlakkiger.

Schrijven kan je helpen om in contact te blijven met je gevoelens en ze in grotere mate uit te drukken. Bovendien kun je er de tijd voor nemen en waarderen wat de ander met je deelt.

Een online vriendschap kan je een diepe kennis van de andere persoon en jezelf geven, en dit creëert een belangrijke emotionele band.

Loyaliteit, steun en vertrouwen in een online vriendschap

Dit zijn de basiskenmerken van vriendschap. In plaats van beïnvloed te worden door afstand, worden online vriendschappen sterker. Bij online vriendschappen kunnen beide partijen hun ervaringen, angsten en twijfels delen. Door gedeelde interesses en diepgaande kennis, kun je elkaar allebei begrijpen en oprecht en zorgzaam advies geven.

Het voelt goed om te weten dat iemand bereid is een beetje van zijn tijd te investeren om een band met je op te bouwen. Plus, dit gebaar betekent meer wanneer beiden een druk en ver van elkaar verwijderd leven leiden en er toch in slagen om om jullie vriendschap te geven.

Een mobiele telefoon met de logo's van verschillende sociale media platvormen erbij

Kortom, een online vriendschap zal nooit fysiek contact en gedeelde ervaringen vervangen. Toch kun je online soms interessante mensen ontmoeten. Ver uit elkaar zijn is geen reden om ze uit je leven te bannen.

Ook al kan een online vriendschap beperkt aanvoelen, dat wil niet zeggen dat het geen verrijkende ervaring kan zijn. Als er genegenheid, wederzijds respect en interesse is en als beide mensen de ander waarderen voor wat hij is, kan een online vriendschap een prachtige ervaring zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Chan, D. K. S., & Cheng, G. H. L. (2004). A comparison of offline and online friendship qualities at different stages of relationship development. Journal of Social and Personal Relationships21(3), 305-320.

  • Mesch, G. S., & Talmud, I. (2006). Online friendship formation, communication channels, and social closeness. International Journal of Internet Science1(1), 29-44.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.