Acht tips voor het omgaan met moeilijke gezinsleden

Het is niet altijd gemakkelijk om met het hele gezin om te gaan. Als je met dit soort problemen kampt, geven we je acht tips om je te helpen.
Acht tips voor het omgaan met moeilijke gezinsleden

Laatste update: 23 november, 2021

Wat is de beste manier om met moeilijke gezinsleden om te gaan? Ervaar je op dit moment dit soort problemen? Zoals je weet, zeggen ze dat je je vrienden kiest, maar niet je familie. Inderdaad, je zit aan hen vast, ten goede of ten kwade. In feite is het zeer waarschijnlijk dat je niet met al je gezinsleden goed kunt opschieten. Je hoeft alleen maar de wiskunde te doen om erachter te komen hoe waarschijnlijk dat is.

Dus, hoe moet je omgaan met dit soort situaties? In dit artikel geven we je acht tips voor het omgaan met lastige gezinsleden. Het belangrijkste is dat je de beste manier vindt om met dit soort situaties om te gaan.

1. Identificeer de triggers

De eerste stap in het omgaan met moeilijke gezinsleden is het identificeren van de vonken of triggers voor uw meningsverschillen. Wat maakt dat je ruzie maakt of dat de relatie gespannen is? Is het zoals je bent? Zoals ze zijn? Zien jullie de dingen gewoon allebei op een andere manier?

Je moet uitzoeken wat de oorzaak is van je disfunctionele dynamiek. Eenmaal geïdentificeerd, zul je je ervan bewust zijn en het probleem wat objectiever kunnen bekijken.

Moeder maakt ruzie met haar zoon

2. Prioriteren

Het is ook belangrijk om jezelf prioriteiten te stellen. Accepteer het feit dat je het niet eens bent met dat ene familielid en accepteer geen dingen die je niet leuk vindt. Geef daarom prioriteit aan jezelf. Zorg goed voor jezelf, zet jezelf op de eerste plaats. Vraag jezelf op elk moment af wat je nodig hebt.

Wil je echt een gesprek met ze aangaan of wil je weglopen? Wat je ook nodig hebt, luister naar jezelf en geef prioriteit aan jezelf, in het belang van je mentale gezondheid.

“Wees trouw aan wat er in jezelf leeft.”

Andé Gide

3. Wees flexibel

Op dezelfde manier waarop we aanbevelen om jezelf prioriteiten te stellen, raden we je ook aan om flexibiliteit te oefenen.

Probeer daarom, wanneer er conflicten met die persoon ontstaan, de dingen op een flexibele manier te bekijken. Soms moet je je standpunt veranderen om je aan te passen aan de situatie, zodat het je niet schaadt.

4. Probeer ze niet te veranderen

Een andere sleutel tot het omgaan met moeilijke gezinsleden is om niet te proberen ze te veranderen. Omdat dit je veel angst en frustratie kan bezorgen. Ten eerste omdat mensen niet veranderen alleen maar omdat jij dat wilt of vraagt. Ten tweede omdat het niet jouw taak is om iemand te veranderen.

Als je voelt dat de dynamiek met de persoon echt giftig is, kies er dan voor om weg te gaan. Pas je eigen gedragspatronen aan, als dat je ten goede komt.

5. Oefen assertiviteit

Assertiviteit is het vermogen om de dingen die je voelt te zeggen en helder en eerlijk te denken zonder anderen te kwetsen. Het gaat om het stellen van grenzen en het verdedigen van je rechten. Deze vaardigheid kan zeer nuttig zijn bij het omgaan met moeilijke gezinsleden. Het zal je helpen om trouw te zijn aan wat je voelt en nodig hebt, terwijl anderen je respecteren.

Stel daarom grenzen met die persoon, markeer je afstand en identificeer wat je nodig hebt. Heb je die persoon nodig om zich niet zo veel in je leven te bemoeien? Wil je dat hij of zij stopt met je te veroordelen en te bekritiseren? Vertel het, assertief en duidelijk. Stel grenzen. Bescherm jezelf.

6. Voel je niet schuldig

Soms heb je de neiging jezelf de schuld te geven van situaties die niet alleen weinig met jou te maken hebben, maar die je zelfs niet in de hand hebt. Dingen waar je je gewoon niet slecht over hoeft te voelen. Nogmaals, dit betekent dat je jezelf moet prioriteren.

Je moet die schuldgevoelens veranderen in die van verantwoordelijkheid. Dat laatste nodigt namelijk uit om de situatie te veranderen, en niet om het slachtoffer te worden.

7. Houd afstand

Soms, wanneer je geconfronteerd wordt met problematische of gecompliceerde mensen, is het het beste om gewoon weg te lopen, om afstand te nemen. Je moet voor jezelf zorgen en jezelf beschermen tegen mensen die je een ongemakkelijk gevoel geven. Ook als ze familie zijn. Want als je geen afstand neemt, zal de situatie je nog meer pijn doen.

Daarom, als je niet echt naar een familiemaaltijd wilt gaan omdat die persoon er zal zijn, en je voelt dat de situatie volledig onoplosbaar is, ga dan niet. Zoek een andere dag om je andere familieleden te bezoeken.

8. Pas je verwachtingen aan

Een andere tip om je te helpen omgaan met moeilijke gezinsleden is het aanpassen van je eigen verwachtingen. Met andere woorden, bedenk wat je echt van die persoon verwacht. Verwacht je dat ze veranderen of zich aanpassen aan jou?

Misschien is het tijd om je verwachtingen te herzien en te accepteren dat er misschien dingen zijn die je niet van hen mag verwachten. Dit komt omdat je door dat soort verwachtingen vaak nog meer gefrustreerd raakt.

Peinzende vrouw

Analyseer je zorgen over de relatie

Kijk eens naar wat je precies bezighoudt met betrekking tot deze specifieke relatie. Als je bovendien het gevoel hebt dat de inspanningen die je hebt geleverd om de schadelijke dynamiek te veranderen, je niet ten goede komen, heroverweeg dan. Bedenk vooral wat je nodig hebt en ga ervoor. Het is tijd om prioriteiten te stellen!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Asen, K.E. y Tomson, P. (1997) Intervención Familiar. Guía práctica para los profesionales de la salud. Barcelona, España: Paidós.
  • Gaeta, L. (2009). Asertividad: un análisis teórico-empírico. Enseñanza e Investigación en Psicología, 14(2): 403-425.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.