Negen kenmerken van goede vrienden

Echte vriendschappen openbaren zich in de loop van de tijd, in goede en slechte tijden. Hier zijn negen van de kenmerken die hen onderscheiden.
Negen kenmerken van goede vrienden

Laatste update: 22 oktober, 2021

Er zijn een aantal kenmerken van goede vrienden die je echt zou moeten weten. Dat komt omdat niet alle vrienden echt goede vrienden zijn. In feite moet je selectief zijn en jezelf eraan herinneren dat het leven kort is. Daarom moet je ervoor zorgen dat je het doorbrengt omringd door echte mensen, die zowel emotioneel als intellectueel voedend zijn.

De toneelschrijver Tennessee Williams zei dat ons bestaan wordt gevormd door wat we doen en ook door wat we delen met vrienden. Dit herinnert ons aan de noodzaak om de deuren van ons hart te openen voor die echte vrienden die zin geven aan ons leven.

Hoewel het waar is dat sommige vriendschappen tot een eind komen en deze vrienden vervolgens verdwijnen, komen er altijd nieuwe mensen bij. Het is echter uiterst belangrijk om te weten hoe je kunt herkennen welke van hen je emotionele investering waard zijn. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

“Ik loop liever met een vriend in het donker dan alleen in het licht.”

Helen Keller

Goede vrienden die knuffelen

De kenmerken van goede vrienden

Soms komen vriendschappen toevallig op je pad, maar meestal moet je ze opbouwen en eraan werken. Bovendien moet je bij dit soort relaties altijd onthouden dat ze wederkerig zijn.

Om deze reden moet je niet vergeten dat je je deel moet doen, zodat de vriendschap duurzaam en oprecht is. Wederkerigheid staat centraal. Inderdaad, goede vriendschappen bieden je een bron van welzijn en geluk.

Psychologie is altijd geïnteresseerd geweest in het weten wat echte vrienden definieert. In dit opzicht heeft de Universiteit van Miami onderzoek (Engelse link) gedaan dat gespecificeerde goede vriendschappen de kenmerken moeten vertonen die door Aristoteles zijn geïdentificeerd. Dit waren nut, plezier en deugd.

Zo verkrijg je hedonistisch welzijn (genieten) en eudaimonisch welzijn (menselijk floreren, geluk). Als het om vrienden gaat, zijn dit eigenschappen die als echte pijlers voor tevredenheid fungeren. Je moet niet vergeten dat het ook belangrijk is om je eigen dynamiek in dit soort relaties te onderzoeken. Met andere woorden, je moet je vrienden geven wat je van hen verwacht.

1. Goede vrienden zijn mensen die je kunt vertrouwen

Echte vriendschap wordt onderhouden en gesmeed op één essentiële basis: vertrouwen. Als dit niet bestaat, heeft de relatie geen enkel nut voor jou, en ook niet echt. Dat komt omdat je in deze vrienden vaak een toevlucht zoekt die je niet krijgt van je familie of zelfs je partner.

Daarom moet je weten dat je niet verraden wordt en dat wat je met hen deelt vertrouwelijk blijft. Bovendien, dat ze je nooit zullen veroordelen of bekritiseren voor wat je zegt.

2- Goede vrienden waarderen en cultiveren eerlijkheid

Eerlijkheid is een belangrijke kwaliteit in een vriend. In feite omvat deze uitzonderlijke deugd oprechtheid, eer, consideratie, nederigheid en authenticiteit. Eigenschappen die enorm belangrijk zijn in elke relatie. Eerlijke mensen zijn trouwens mooie mensen. Ze verdienen ook je genegenheid.

3. Ze oefenen medelevende empathie uit

Je zou kunnen denken dat het belangrijkste kenmerk van een goede vriend is dat hij je empathie toont. Je moet echter voorzichtig zijn. Omdat zelfs een narcist je soms kan laten geloven dat ze empathisch zijn door je emoties en gevoelens te erkennen.

Het is echter één ding om te voelen en een ander om te begrijpen en te handelen. Daarom is een van de kenmerken van goede vrienden medelevende empathie. Dit betekent dat je altijd moet proberen een band op te bouwen met mensen die zowel je emoties begrijpen als er contact mee maken, en die zich op een manier gedragen die je hulp en steun geeft.

4. Goede vrienden zijn loyaal

Shakespeare zei dat loyaliteit betekent dat je iemand volgt tot je laatste ademtocht. Het is echter niet echt nodig om tot deze uitersten te gaan. Desalniettemin zullen goede vrienden blijk geven van een vastberaden toewijding die niet bezoedeld is door egoïsme of verborgen interesses.

Loyaliteit betekent handelen met eerlijkheid, respect, betrouwbaarheid en toewijding aan vrienden.

5. Ze weten hoe ze moeten luisteren

Het klinkt makkelijk, maar niet iedereen weet echt te luisteren. In feite hebben de meesten van ons de neiging om ons standpunt te veroordelen, verwijten te maken of bij te dragen wanneer de persoon alleen maar wil dat er naar hem wordt geluisterd.

Goede vrienden luisteren met hun zintuigen en hun hart. Ze kunnen ook goed tussen de regels door lezen.

6. Goede vrienden zijn er voor je in goede en slechte tijden

De meesten van ons houden ervan om vrienden te hebben met wie we goede tijden kunnen doorbrengen. Om mee te lachen, mee op vakantie te gaan, mee te genieten… Maar ook in slechte tijden staan echt goede vrienden aan je zijde. 

In feite weten ze hoe ze bij je moeten zijn als je verdrietig bent en hoe ze je triomfen en geluk kunnen delen in goede tijden.

Goede vrienden in een restaurant

7. Ze versterken je zelfrespect en helpen je een beter mens te worden

Columbia University deed onderzoek (Engelse link) dat de voordelen van vriendschap naar voren bracht. Ze noemen het potentieel om je te redden van eenzaamheid, om je dagelijkse steun te zijn en zelfs om je fysieke gezondheid te verbeteren.

Er is echter nog een ander cruciaal aspect. Goede vrienden maken je een beter mens en zorgen ervoor dat je jezelf veel meer waardeert. Ze voeden je zelfrespect en verbeteren je psychisch welzijn.

8. Goede vrienden hebben gevoel voor humor en delen jouw waarden.

Je maakt vaak nieuwe vrienden omdat je gemeenschappelijke interesses deelt. De belangrijkste en meest stabiele vriendschappen delen echter niet alleen dezelfde hobby’s, maar delen ook dezelfde waarden.

Het is altijd geruststellend om iemand te vinden die jouw kijk op het leven deelt. Je vindt het leuk om tijd met ze door te brengen en met ze te lachen. Dat komt omdat een gedeeld gevoel voor humor en perspectief op het leven zorgt voor een echte band.

9. Goede vrienden worden niet jaloers: ze hebben geen exclusiviteitscontract nodig

Sommige vriendschappen, zoals romantische relaties, brengen jaloezie met zich mee. Inderdaad, sommige mensen denken graag dat ze je enige vriend zijn. Met andere woorden, ze vinden het vanzelfsprekend dat je bij hen hoort en dat je je tijd en je ervaringen exclusief met hen deelt.

Je moet dit type persoon echter vermijden. Omdat echte vriendschap, net als echte liefde, je niet tot slaaf maakt. Sterker nog, het bevrijdt en verrijkt je. Zorg er daarom voor dat je je leven probeert te vullen met het soort mensen dat je leven elke keer weer lichter maakt. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf tips om je vrienden beter te kiezen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf tips om je vrienden beter te kiezen

Er zijn momenten waarop mensen klagen dat ze geen echte vrienden hebben. Misschien is het dan tijd om te leren je vrienden te kiezen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Anderson AR, Fowers BJ. An exploratory study of friendship characteristics and their relations with hedonic and eudaimonic well-being. Journal of Social and Personal Relationships. 2020;37(1):260-280. doi:10.1177/0265407519861152
  • Lu, P., Oh, J., Leahy, K. E., & Chopik, W. J. (2021). Friendship Importance Around the World: Links to Cultural Factors, Health, and Well-Being. Frontiers in psychology, 11, 570839. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.570839

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.