Meer glimlachen kan zorgen voor een gelukkiger gevoel

Meer glimlachen kan zorgen voor een gelukkiger gevoel
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door María Hoyos

Laatste update: 27 december, 2022

Meer glimlachen is iets dat veel mensen vaker willen doen. Dit is echter lang niet zo makkelijk te bereiken als dat veel mensen denken. Soms moet je het doen zelfs als je er geen of weinig zin in hebt. Dit is deel van de simpele theorie dat gelukkig zijn je laat lachen, en dat lachen je op zijn beurt gelukkig maakt.

De theorie is gebaseerd op het idee dat de manier waarop je communiceert met je lichaam, op zijn beurt je emoties beïnvloedt. Als je over het algemeen een voorovergebogen postuur hebt en een verdrietige gezichtsuitdrukking hebt, zullen je gevoelens zich daarop aanpassen. 

Anders gezegd: het is alsof je non-verbale communicatie bepaalde bijwerkingen met zich meebrengt.

Meer glimlachen kan zorgen voor een gelukkiger gevoel

De functie van glimlachen

Glimlachen is een universeel gebaar. Dat wil zeggen dat alle mensen het doen, ondanks de verschillende culturen die deze wereld kent. Het interessante hieraan is dat een glimlach niet alleen ingezet wordt om te laten zien dat je blij of gelukkig bent. Zo kennen we drie soorten glimlachen:

  • De geluksglimlach. Deze is het bekendste en wordt gebruikt om ons geluk over te laten komen. Door de wereld te laten zien dat je gelukkig bent, voel je je tevredener.
  • De sociale lach. Deze draait niet om geluk of blijdschap. Hij wordt ingezet zodat mensen om je heen zich veilig voelen. Je zet hem in om anderen te laten zien dat ze je kunnen vertrouwen, dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over je gedrag. Het is het soort glimlach die je op straat, in de wachtrij bij winkels enzovoort gebruikt. Je gebruikt hem in feite vaak bij mensen die je niet kent.
  • De arrogante lach. Deze wordt gebruikt om arrogantie te uiten en mensen te laten denken dat je beter bent dan zij. Het is een teken van trots en van wat er in je hoofd omgaat wanneer je deze glimlach draagt: je voelt je beter dan alle anderen om je heen.
Meer lachen

Meer glimlachen leidt tot geluk

Misschien is het wel moeilijk om te geloven. Toch is het zo dat een meer ontspannen, contente houding je ook inderdaad (net zo) ontspannen en content laat voelen.

Meer glimlachen is simpelweg nog een voorbeeld van een deel van je fysieke gedrag waardoor je je blij kunt voelen. Fritz Strack, en Duitse psycholoog, heeft er in de jaren ’80 zelfs een experiment van gemaakt.

In dit experiment kregen 2 groepen mensen een aantal stripboeken te zien. Eén groep moest deze lezen terwijl ze een potlood tussen hun tanden vasthielden. De andere groep mocht de stripverhalen zonder potlood lezen. De potlood tussen de tanden stimuleerde de grote jukspier, die een grote rol speelt bij het glimlachen.

De groep met de potlood stond meer open voor de grappige inhoud van de verhalen dan de groep zonder potlood. Hieruit konden de onderzoekers (toentertijd nog voorzichtig) concluderen dat het namaken van een lach tot een verbeterde stemming kan leiden.

Dit is een bijzonder invloedrijke vondst gebleken binnen de psychologie. Het bleek namelijk dat fysieke gelaatsuitdrukkingen kunnen leiden tot specifieke emoties! Emoties kunnen die niet alleen tot bepaalde uitdrukkingen leiden, maar ook andersom.

De controverse rondom de studie van Strack

Na die eerste studie, probeerde andere wetenschappers de resultaten te repliceren. Helaas lukte het echter niet om resultaten met dezelfde helderheid te behalen. Daarom is sindsdien geen significant bewijs meer opgeleverd dat de resultaten van de studie van Strack bevestigt.

Sterker nog, als je het thuis zelf voor een spiegel probeert, zal waarschijnlijk een ander bekend fenomeen de kop op doen steken: het placebo-effect. Dankzij dit kun je soms bepaalde resultaten krijgen alleen omdat je deze verwacht. Het heeft niks te maken met de daadwerkelijke effectiviteit van de (in dit geval) handeling.

Meer glimlachen (en geluk) door middel van oefeningen

Dit alles in gedachten houdende, is de vraag of er oefeningen bestaan om je meer te laten glimlachen. Professor Laurie Santos van de Yale-universiteit heeft hier een cursus voor opgezet. Deze cursus heet Psychology and the Good Life (Psychologie en het Goede Leven). Die cursus gaat ook precies daarover.

Het is een van de meest populaire cursussen uit de geschiedenis van de universiteit gebleken. In deze cursus heeft Professor Santos het over 5 dingen die je kunt doen om een gevoel van geluk te bevorderen.

1. Maak een dankbaarheidslijst

Neem een paar keer per week — of nog liever elke avond — een notitieboekje. Beschrijf hierin alles waar je dankbaar voor bent. Je kunt de volgende vragen gebruiken om jezelf op weg te helpen: “Wat heb ik in dit leven waar ik blij van wordt? Wiens aanwezigheid ben ik dankbaar voor in mijn leven?”

2. Slaap beter

Het gaat hierbij niet per se om meer slaap, maar om betere slaap. Naarmate je ouder wordt, lijkt het idee van 8 uur slaap steeds verleidelijker te worden. Het lijkt er ook op dat, naarmate je ouder wordt, je zoveel slaap niet eens meer nodig hebt. Dan hebben we het nog niet eens over de problemen die je wellicht hebt omtrent het in slaap vallen.

Iedereen weet echter dat slaap van goede kwaliteit een hele reeks aan voordelen kent. Het helpt bijvoorbeeld je hormonen in balans te houden. Dit heeft zo zijn invloed op de rest van je lichaamsfuncties, zoals je metabolisme, spijsvertering en concentratievermogen.

Slapende vrouw

3. Mediteer

Je kunt je algehele stemming verbeteren door middel van slechts 10 minuten dagelijkse meditatieDit is een eeuwenoude praktijk waarvan de effectiviteit al meermaals bewezen is. Daarnaast bezit het nog een geweldige eigenschap: het is uitermate geschikt om je mee te bevorderen.

4. Spendeer tijd met je dierbaren

Tijd spenderen met mensen die je liefhebt, helpt je ontspannen, je verplichtingen even te vergeten en gelukkiger zijn in het algemeen. Dat komt doordat sociale banden en interpersoonlijke relaties veel momenten van geluk omvatten. Denk aan gezamenlijke vakanties, feestjes, vieringen, spelletjes, enzovoorts.

5. Spendeer minder tijd op sociale media

Door meer tijd met je dierbaren door te brengen, spendeer je natuurlijk minder tijd aan andere communicatievormen. Hierbij kun je natuurlijk denken aan sociale media of WhatsApp berichtjes.

Het is waar dat sociale media natuurlijk vele voordelen kent. Toch zouden “echte” relaties er niet onder horen te lijden. Neem eens wat tijd om na te denken over het feit dat echte banden tussen mensen belangrijker zijn.

Vergeet daarbij niet je subjectieve blik op je eigen kwaliteit van leven in gedachten te houden. Een glimlach is ten slotte niet veel waard als je deze alleen kunt delen met anderen via een emoticon.

Voordat we dit artikel afsluiten, hebben we je nog een ding te zeggen: meer glimlachen — vergeet het niet! 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Strack, F. et alJ. Pers. Soc. Psychol. 54768777 (1988).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.