Aanstekergas inhaleren: een gevaarlijke trend onder jongeren

Het inademen van aanstekergas is een modieuze praktijk, vooral onder jongeren. In dit artikel willen we het hebben over de aantrekkingskracht ervan en hoe het de gezondheid bedreigt van degenen die het beoefenen.
Aanstekergas inhaleren: een gevaarlijke trend onder jongeren
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 27 februari, 2023

Het inhaleren van aanstekergas is een praktijk die aan populariteit wint onder jongeren. Door het inhaleren van deze brandstof ontstaat een reeks veranderingen in het lichaam. Deze omvatten de verandering van het bewustzijn. Het kan voor sommige tieners een bevredigende ervaring zijn.

Het inhaleren van aanstekergas is echter een echt gevaarlijke trend die al verschillende tieners het leven heeft gekost. Toch zijn er in veel landen geen vastomlijnde preventiemaatregelen, zoals die er wel zijn voor het gebruik van andere stoffen die voor dit deel van de bevolking zowel uiterst aantrekkelijk als gevaarlijk kunnen zijn.

Voor miljoenen mensen dienen drugs vandaag de dag zoals religies en hoge cultuur dat gisteren deden, om twijfels en angsten te sussen over de menselijke conditie, het leven, de dood, het hiernamaals, de zin of onzin van het bestaan.”

Mario Vargas Llosa

Een aansteker
Het inhaleren van gas uit een aansteker kan een hartstilstand veroorzaken.

De gevolgen van het inademen van aanstekergas

Het inademen van aanstekergas is een riskante activiteit. Deze stof staat bekend als isobutaangas (Spaanse link). Het is een voor mensen giftige koolwaterstof. Het wordt gebruikt als brandstof en nu, zo lijkt het, worden de jongsten in onze samenleving aangetrokken door de effecten ervan op het zenuwstelsel.

Psychologisch gezien zijn de effecten van deze stof het ontwijken van de werkelijkheid en euforie. Het lokt een soort gevoelloosheid uit die leidt tot gevoelens van ‘afwezigheid’. In feite veroorzaakt het inhaleren van aanstekergas soortgelijke sensaties als bij het gebruik van alcohol, waaronder ontremming.

Het leidt echter ook tot een reeks effecten, zoals:

  • Irritatie van de slijmvliezen.
  • Overmatig speeksel.
  • Slaperigheid.
  • Duizeligheid.
  • Hoofdpijn.
  • Braken.
  • Gebrek aan coördinatie.
  • Aanvallen.
  • Verlies van bewustzijn.

Bovendien kan overmatige blootstelling aan deze stof leiden tot verlamming van het strottenhoofd en de toevoer van zuurstof naar het lichaam belemmeren. Dit veroorzaakt een toestand die bekend staat als hypoxie. Het kan ook hartfalen veroorzaken. Het inademen van aanstekergas kan dus dodelijk zijn, omdat het de kans op het sudden death syndroom vergroot.

Vrije toegang en gebrek aan informatie

Uit onderzoek blijkt dat deze gevaarlijke activiteit (Spaanse link)  vaker voorkomt bij de jongsten in onze samenleving. Meer bepaald bij diegenen tussen 12 en 17 jaar. De praktijk lijkt ook samen te hangen met een gebrek aan economische middelen of een hoge mate van controle over het gedrag van adolescenten door de ouders. Jongeren consumeren dit soort producten omdat ze goedkoper zijn dan andere drugs en ook gemakkelijker toegankelijk.

Het inhaleren van aanstekergas is de meestvoorkomende praktijk bij dit soort consumptie. Vergelijkbare effecten worden echter verkregen door het inhaleren van andere producten. Bijvoorbeeld deodorant, computerreinigers, spuitverf, en sommige gewone oplosmiddelen zoals nagellak, nagellakremover, lijm of benzine.

Zowel aanstekers als andere potentiële bronnen van isobutaangas zijn uiterst toegankelijk voor adolescenten. Ze zijn goedkoper dan marihuana, cocaïne of synthetische drugs en bieden het effect waar jongeren naar op zoek zijn: vervreemding. Helaas zijn regelmatige gebruikers van deze producten zich waarschijnlijk niet bewust van de ernstige schade die ze zichzelf kunnen toebrengen.

Langdurig gebruik van deze middelen veroorzaakt onomkeerbare schade. Bijvoorbeeld:

  • Verslechtering van de myeline. Deze stof bedekt de neuronen. De aantasting ervan kan bewegingsstoornissen of hallucinaties veroorzaken.
  • Gehoorverlies.
  • Neuropathieën.
  • Schade aan het centrale zenuwstelsel.
Wanhopige tiener
Misselijkheid, braken en zelfs intense vermoeidheid, en hallucinaties zijn veel voorkomende effecten van deze praktijk.

Wat kan er gedaan worden?

In de regel is het bewust opzoeken van een staat van vervreemding te wijten aan moeilijkheden in de omgang met de persoonlijke werkelijkheid. Bovendien is de adolescentie een kritieke ontwikkelingsfase waarin onzekerheden, verwarring, onvervulde verlangens en gevoelens van verlies en leegte in overvloed voorkomen.

Middelengebruik is een optie om het onbehagen van deze jongeren snel en tijdelijk weg te nemen. Zich even ‘goed’ voelen, zelfs ten koste van het toebrengen van ernstige schade aan zichzelf, is aantrekkelijk voor deze tieners. Ze lijden immers, en het inhaleren van aanstekergas helpt hen hun pijn te verlichten.

Zoals altijd zijn liefde en opvoeding de sleutels om deze verschijnselen het hoofd te bieden. Daarom is gezamenlijke actie nodig van autoriteiten, gezinnen en de gemeenschap om tieners te informeren over de gevaren van deze middelen. Ze moeten ook alternatieven aangeboden krijgen om hen te helpen hun innerlijke conflicten te beheersen.

Een regelrecht verbod werkt niet. In feite heeft het meestal het tegenovergestelde effect van wat het nastreeft. Een verbod bevordert namelijk het idee dat het ondernemen van de verboden activiteit een uitdaging is. Dit kan echt bemoedigend zijn voor iedereen die zich buitenstaander voelt.

Gezonde alternatieven mogelijk maken, zodat tieners kunnen experimenteren, is daarentegen een alternatief dat meestal betere resultaten oplevert.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Folgar, M. I., & Horcajadas, F. A. (2022). Una aproximación al panorama actual de las nuevas formas de consumo de drogas. Adicciones34(1).
  • Rey Doldán, A., Rico Lago, V., & Trigo Vilarelle, C. (2010). Alucinógenos, sustancias volátiles, benzodiacepinas, barbitúricos y otros hipnóticos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.