7 rare emoties die we allemaal weleens voelen

Het leven is een achtbaan van emoties en onderweg kunnen we leegte, angst en nostalgie tegenkomen.
7 rare emoties die we allemaal weleens voelen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 28 februari, 2024

Er zijn een paar veelvoorkomende maar rare emoties die we allemaal wel eens gevoeld hebben. Angst wanneer we ons bedreigd voelen. Woede wanneer we ons gekwetst of gepijnigd voelen. Vreugde wanneer iemand ons iets leuks vertelt. Dit zijn dagelijkse emoties waar we ons allemaal bewust van zijn. Toch voelen we zo nu en dan wel eens rare emoties die ons ongerust maken.

Rare emoties omschrijven

Alleen omdat ze raar zijn wil dat niet zeggen dat de meesten ze nooit gevoeld hebben. In tegendeel: veel van ons hebben ze wel al eens gevoeld. Wat we niet kunnen uitleggen is waar ze vandaan komen of waarom ze bestaan. Soms lijken ze dan ook op de slechtst mogelijke momenten te manifesteren.

“Mensen denken dat het raar is om te bestaan, dat de filosofische vragen zich zelf stellen.”

-Jostein Gaarder-

Vandaag gaan we het hebben over een aantal van die rare emoties die ons soms overmannen en verwarren. Nog iets dat zo raar aan deze emoties is, is dat ze geen specifieke naam hebben. Daarom gaan wij ze hieronder beschrijven. Hier volgen er zeven.

1. Een plots en tijdelijk verlies van zelfvertrouwen

Dit is een lastig gevoel waarin een sterke beleving van inferioriteit gecombineerd wordt met schaamte, frustratie en verlegenheid. Binnen een paar seconden voelen we ons volledig incompetent en nutteloos zonder precies te weten waarom.

Jongen die rare emoties ovelt

Deze emotie wordt ook vaak omschreven als ‘je onbelangrijk voelen’. Het is dat gevoel van een plots verlies in zelfvertrouwen dat je ook vaak ervaart wanneer je iemand ziet die iets — in zekere zin — beter kan dan jijzelf. Je kunt er echter geen woorden aan verlenen. Je voelt je niet per se bedreigd, maar wel ontzettend kwetsbaar.

2. Verdriet en vreugde tegelijkertijd

Nog één van zo’n rare emoties is wanneer vreugde en verdriet met elkaar in aanraking komen. Je hebt niet eens duidelijk voor ogen hoeveel van elk je voelt. Je voelt simpelweg de aanwezigheid van beiden. Misschien voel je wel een drang om te huilen van zowel verdriet als vreugde tegelijk.

Dit gevoel ervaren we vaak wanneer we iets intens moois zien. Misschien is het een landschap of een kunstwerk. We kunnen dit ook voelen wanneer we een teken van iets slechts zien op een subliem of prachtig object, zoals een prachtige bloem met een gescheurd bloemblad.

3. Alles gebeurt zo snel en je staat op het punt een enorme kans mis te lopen

Dit gevoel ervaren we wanneer we van de ene levensfase naar de andere gaan. Het heeft dus met ouder worden te maken en wordt ook wel de ‘quarterlifecrisis’ of ‘midlifecrisis’ genoemd. In deze fases is het normaal dat het voelt alsof de tijd veel te snel verstrijkt.

Klok zonder echte tijden

Maar het is meer dan dat. We hebben ook het gevoel dat we een grote kans missen, al weten we niet wat deze kans precies inhoudt. Het voelt alsof we de trein gemist hebben en er geen volgende meer komt. Op zo’n moment voelen we een zekere soort angst of voelen we ons gehaast en dienen we snel een nieuwe kans te vinden om het gat te vullen dat is achtergelaten door de vorige.

4. Alles komt goed, ook al lijkt het niet zo

Dit is één van de rare emoties die ook heel fijn kan zijn! We hebben het allemaal wel eens op een zeker punt in ons leven gevoeld. Het heeft zelfs een naam: pronoia. Dit is een technische term en betekent het tegenovergestelde van paranoia.

Dankzij dit gevoel ervaren we de wereld met een nieuw soort optimisme en hoop. We hebben een sterk gevoel van binnen dat ons ervan verzekert dat alles in orde komt. We hebben hierbij ook het gevoel dat niks tussen ons en ons pad in kan komen te staan. Dat gevoel is daarbij nog groter en krachtiger dan elk obstakel dan ook dat we tegen kunnen komen.

5. Een overweldigend gevoel van leegte wanneer iemand ons bezoekt en vervolgens vertrekt

Het is normaal dat we ons verdrietig voelen wanneer iemand die ons dierbaar is, ons bezoekt en daarna vertrekt. Desalniettemin neemt dat gevoel soms extreme vormen aan. Dit gebeurt dan ondanks het feit deze persoon niet voor altijd weg zal blijven.

Man die uit het raam staart

Wat overblijft na het vertrek van deze persoon is een overweldigend gevoel van leegte in onze ziel. Soms hebben we het gevoel dat we ze nooit meer zullen zien, ook al is daar geen echte reden toe. We zien het als een laatste afscheid — en dat doet pijn. Dit gevoel houdt gelukkig niet lang aan in de meeste gevallen.

6. Een drang om onszelf de leegte in te gooien wanneer je je op een grote hoogte begeeft

Soms sta je op een enorme hoogte en voel je je opeens geroepen door de leegte. In dat moment verschijnen twee tegenstrijdige gevoelens: de drang om jezelf de leegte in te gooien en de angst voor dit gevoel op zich.

Sommigen zeggen dat dit één van de rare gevoelens is die stamt uit de verborgen behoefte om ‘je leven op het spel te zetten’. In andere woorden: je wilt roekeloos de confrontatie met gevaar aangaan. In sommige culturen wordt dit wel de ‘call of the void’ (‘de roep van de leegte’) genoemd.

7. Het verlangen om jezelf even te verlaten en je te laten verzorgen door iemand die je lief is

Ook dit is weer één van die rare emoties die tegelijkertijd ook wel fijn kan zijn. Het bestaat uit ene sterk verlangen om ons weer als een afhankelijk en zwak kind te voelen. Het verschijnt wanneer we met iemand samenzijn die van ons houdt en bij wie we ons veilig voelen.

Verdrietig koppel in het bos

Dit is het verlangen om je zorgen over jezelf los te laten en de andere persoon de teugels van je leven te geven. Deze emotie duurt niet lang, maar hij is wel bijzonder sterk wanneer hij zich laat zien. Sterker nog, het is niet per definitie fout om te stoppen met nadenken en jezelf aan de ander over te geven in zo’n moment. Laat het maar gebeuren!

Wat deze rare emoties met elkaar in gemeen hebben, is dat ze verschillende basisemoties met elkaar combineren. Daarom lijken ze raar en houden ze over het algemeen niet lang aan. Ze komen en gaan binnen luttele minuten en zijn dus weer weg voordat we het zelf doorhebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.