5 dingen die je nooit moet zeggen in een ruzie

5 dingen die je nooit moet zeggen in een ruzie

Laatste update: 28 september, 2016

Het hebben van ruzies in een relatie is volkomen normaal. Wie heeft ze niet? Als ze niet voorkomen, is dat waarschijnlijk omdat de relatie afstandelijk en koud is. Waar liefde is, kan er ook een beetje boosheid zijn en dit is niets om je zorgen over te maken.

Dat gezegd hebbende, moet er ook worden opgemerkt dat het één ding is om boos te worden en kortstondig te ruziën en iets heel anders om zeer agressieve beledigingen naar je partner te gooien, waardoor je hem of haar ernstig zou kunnen kwetsen.

Als uitingen van woede ongemak of bezorgdheid als middelpunt hebben, kunnen ze spanning creëren, maar geen diepe wonden. Echter, als de toon van het conflict stijgt en de berichten die je verzendt geen ergernis uiten, maar je partner degraderen of in diskrediet brengen, wordt de zaak ingewikkelder.

“Geweld is de laatste toevlucht van de onbekwame.”
-Isaac Asimov-

Hieronder vertellen we je welke woorden je koste wat het kost moet vermijden als je een gezonde relatie wilt onderhouden:

Onenigheid

Hou je mond!

Bevelen tot stilte zijn zeer agressief. Voorkomen dat de andere persoon zegt wat hij denkt of voelt staat gelijk aan zijn mening volledig nietig verklaren. Er is geen goede reden om je partner te verbieden zijn gedachten uit te spreken, zelfs als wat hij zegt onzin is.

Als je het gevoel hebt dat je niet in staat bent om naar hem te luisteren, vraag dan gewoon het gesprek te pauzeren en er later op terug te komen wanneer je allebei rustiger bent.

Het is zeer waarschijnlijk dat je vraag om stilte niet succesvol zal zijn; dit zal een einde maken aan de communicatie tussen jullie twee.

Beledigingen

Er wordt gezegd dat “de tong de enige spier is die botten kan breken.” Ons gevoel van eigenwaarde raakt gewond wanneer we een bitch of een debiel worden genoemd.

Beledigingen hebben geen ander doel dan anderen vernederen. Ze proberen anderen aan te tasten en te vernederen en ze soms zelfs van hun menselijkheid te ontdoen. Dit is waarom mensen vaak de namen van dieren gebruiken om anderen te beledigen.

Dit soort belediging is een stoot onder de gordel tijdens een ruzie. Ze veroorzaken woede en pijn bij degene die ze ontvangt, evenals schuld bij degene die ze geven.

Verdriet

Bedreigingen

Een van de snelste manieren om respect te verliezen in een relatie is elke keer als zich een probleem voordoet de relatie beëindigen, alleen maar om later sorry te zeggen en het goed te maken.

De woorden “Het is uit!” kunnen vaak opkomen wanneer stellen ruzie hebben. Als je niet bereid bent om de relatie echt te verbreken, is het beter om helemaal niets te zeggen. Als je het wel zegt, dan is dat omdat je niet echt het probleem op wilt lossen, maar omdat je gewoon je partner wilt manipuleren door te dreigen hem te verlaten.

Bedreigingen als deze leiden tot niets anders dan gevoelens van wrok in hen en een gebrek aan jouw geloofwaardigheid. Vanaf dat moment zal de communicatie tussen jullie twee worden aangetast door het idee dat woorden geen betekenis hebben, dat ze gewoon worden gezegd om te worden gezegd en dat er niets serieus moet worden genomen.

Beledigingen richting de familie

Slechte dingen over zijn familie zeggen is een andere stoot onder de gordel die een sterke wrok als resultaat heeft. Zinnen als “Je blijft je als je moeder gedragen!” of “Ik hoop dat je niet net zo’n mislukkeling als je broer wordt!” zijn onaanvaardbaar.

Dit soort zinnen geven aan dat je de ander alleen maar wilt beledigen, niet je eigen mening of gedrag wilt verdedigen. Ze zijn bedoeld om te kwetsen en hierdoor escaleert het probleem alleen maar.

Strijd binnen Relatie

Ik kan je niet uitstaan!

Beweren dat je je partner niet uit kunt staan bevestigt dat zijn manier van voelen, denken en handelen geen plaats heeft in je emotionele wereld. Het is een vorm van afwijzing met een hoog affectief gehalte.

Dit soort uitdrukkingen blokkeren de communicatie in de relatie. Ze impliceren een gebrek aan acceptatie en een weigering om te begrijpen.

Het is normaal voor stelletjes om soms problemen te hebben die escaleren. Maar om een goede geestelijke gezondheid en een lonende relatie te onderhouden, moet je voorkomen dat je in je woede berichten verstuurt die zeker ernstige gevolgen in de toekomst zullen hebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.