10 geweldige citaten van Wilhelm Wundt

10 geweldige citaten van Wilhelm Wundt
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Wilhelm Wundt wordt gezien als een van de belangrijkste en meest gerenommeerde psychologen aller tijden. Hij wordt soms zelfs de ‘vader van de psychologie’ genoemd. In dit artikel proberen we zijn ideeën samen te vatten in tien citaten.

William Wundt was een Duitse arts, psycholoog en filosoof uit een protestantse familie. Hij was hoogleraar aan de Universiteit van Zürich en later Leipzig en controleerde meer dan 200 eindscripties. Hij publiceerde ook meer dan 500 werken. De bekendste hiervan zijn Principles of Physical Psychology (1874) en de tiendelige Folk Psychology (1900-1920).

Wilhelm Wundt

Wilhelm Wundt: het samensmelten van psychologie en fysiologie

Op 23-jarige leeftijd promoveerde hij summa cum laude in de medische wetenschap. Twee jaar later ontving hij zijn tweede doctoraat na zijn studie bij fysioloog Müller. Wundt was een pionier in het combineren van filosofie en fysiologie, wat leidde naar psychologie. Hij onderzocht de grenzen tussen het fysieke en het mentale. Hij gebruikte dingen die beide konden bestuderen.

“De houding van de fysiologische psychologie ten opzichte van gewaarwordingen en gevoelens, beschouwd als psychische elementen, is natuurlijk de houding van de psychologie in het algemeen.”

Fysiologie gaf informatie over wat we via onze zintuigen konden waarnemen. Aan de andere kant was de psychologie er om ons te helpen in onszelf te kijken. Zijn concept van deze twee disciplines was het begin van de fysiologische psychologie.

“De taak van de fysiologische psychologie blijft hetzelfde in de analyse van ideeën als deze was in het onderzoeken van sensaties: om op te treden als bemiddelaar tussen aangrenzende wetenschappen als fysiologie en psychologie.”

Een studieonderwerp: het bewustzijn

Hij probeerde de filosofische vragen die toentertijd rond de psychologie draaiden om te draaien. Dat betekende dat we er niet meer naar hoefden te kijken als een wereld van ideeën, zoals Descartes en Locke zeiden. In plaats daarvan zouden we het kunnen beschouwen als een harde wetenschap.

“Psychologie bestudeert de geest en de wetten die de geest regeren.”

Hier verduidelijkt Wilhelm Wundt wat volgens hem de grenzen en het hoofddoel van hetgeen hij studeerde waren. Het punt was om dingen te bestuderen die gemeten konden worden, samen met de structuur van de geest.

“Onze geest is zo gunstig uitgerust dat het ons de belangrijkste basis voor onze gedachten verschaft zonder dat we de minste kennis hebben van deze uitwerking. Alleen de resultaten ervan worden onbewust.”

Zijn structuralistische of introspectieve psychologie richt zich op het waarnemen van de bewuste geest. Het neemt belang weg van extern gedrag. Vandaar dat experimentele zelfobservatie volgens Wilhelm Wundt de beste manier was om te zien wat er in onze psyche gebeurde.

“De onderscheidende kenmerken van de geest zijn van subjectieve aard; we kennen ze alleen aan de hand van de inhoud van ons eigen bewustzijn.”

Hoofd met een doolhof erin, want Wilhelm Wundt was de vader van de psychologie

Ideeën in constante beweging

Wundt zag de geest als een dynamische, creatieve en zelfvoorzienende kracht. Hij was niet van mening dat we het ooit zouden kunnen begrijpen door slechts de delen of de vaste structuur ervan te identificeren. Hij zei:

“Een idee is niet eens slechts relatief meer constant dan een gevoel of een emotie of een volwaardig proces. Er bestaan ​​alleen veranderende en voorbijgaande ideationele processen; er zijn geen permanente ideeën die terugkeren en weer verdwijnen.”

In plaats daarvan is het iets dat we eigenlijk moeten begrijpen door te kijken naar de manier waarop het zich beweegt.

“We spreken van deugd, eer, rede, maar onze gedachte vertaalt geen van deze concepten naar een substantie.”

Etnische of volkspsychologie

Wilhelm Wundt erkende dat een puur ‘natuurlijke’ focus niet voldoende was als het ging om psychologie. Daarom was hij van mening dat zijn fysiologische psychologie (individueel, analytisch en experimenteel) nog iets anders nodig had. Het was volkspsychologie, ook bekend als etnische psychologie of etnologie.

“De resultaten van de etnische psychologie vormen tegelijkertijd onze belangrijkste bron van informatie over de algemene psychologie van complexe mentale processen.”

Volkspsychologie bestudeert de producten van het collectieve leven (taal, gebruiken, mythen, enz.). Van daaruit konden die producten ons vertellen of er hogere processen in onze geest plaatsvonden.

William Wundt dacht dat experimentele psychologie alleen aan de oppervlakte van onze geest bleef. Volkspsychologie ging daarentegen veel verder. Hij zag volksgeschiedenissen als een manier om de menselijke psychologie en onze verschillende culturen te begrijpen. Hij somt het als volgt op:

“Aan de andere kant moet de etnische psychologie altijd de individuele psychologie helpen, wanneer de ontwikkelingsvormen van de complexe mentale processen in het geding zijn.”

Luchtballonnen boven een landschap, want Wilhelm Wundt oversteeg culturen

De voorloper van de wetenschappelijke fase van de psychologie

Zijn grootste prestatie was het ontwikkelen van het eerste laboratorium voor experimentele psychologie in Leipzig (Duitsland) in 1879. Dankzij dit lab begon de psychologie status te verwerven als een academische specialisatie. Dat betekende ook meer sociale en institutionele steun.

Het was een mijlpaal in de psychologie. Dit was namelijk het begin van de wetenschappelijke fase van psychologie. Maar Wilhelm Wundt had het ook erg mis toen hij andere psychologische takken onderschatte. Uiteindelijk bleken deze takken net zo belangrijk te zijn als de takken die hij inspireerde. Hier is wat hij hierover te zeggen had:

“Kinderpsychologie en dierpsychologie zijn van relatief geringe betekenis, in vergelijking met de wetenschappen die zich bezighouden met de overeenkomstige fysiologische problemen van ontogenie en fylogenie.”

Er zijn niet veel mensen net zo belangrijk als Wilhelm Wundt in de geschiedenis van de psychologie. De Duitse onderzoeker legde de basis voor de wetenschappelijke psychologie. Bovendien was hij een van de eerste mensen die de problemen confronteerde met het bestuderen van mentale processen op een praktische, en op bewijs gerichte manier. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.