Van het onderbewustzijn naar het bewustzijn

Van het onderbewustzijn naar het bewustzijn

Laatste update: 27 maart, 2018

Veel van de informatie die we met de zintuigen ontvangen wanneer we klein zijn, wordt vastgelegd en opgeslagen in ons onderbewustzijn. Samen met deze zintuiglijke informatie worden ook de overtuigingen en verwachtingen vastgelegd die we daaruit opmaken. Hierdoor zal veel van deze mentale inhoud uit onze kindertijd blijvend zijn. Het zal ook een aanzienlijke invloed hebben op ons gedrag.

Onderzoek heeft een breed scala aan hersengolven ontdekt die we kunnen identificeren op basis van hun frequentie. Er zijn zeer lage niveaus van activiteit vastgelegd in diepe slaap (Delta-golven). Daarnaast zijn er ook de hogere frequenties die worden vastgelegd tijdens bewuste gedachten (Bèta-golven).

Naarmate kinderen ouder worden, gaan de heersende frequenties in hun brein over van langzamere golven naar snellere golven. Dat wil zeggen van het onderbewuste naar het bewuste brein.

Delta golven en het onderbewustzijn

Vanaf de geboorte tot de leeftijd van twee jaar werkt het menselijk brein meestal met hersengolven van mindere frequentie. Volwassenen bevinden zich tijdens de diepe slaap in de ‘Delta’. Dit verklaart waarom pasgeborenen meestal niet langer dan enkele minuten op een rij wakker kunnen zijn.

Dus werken ze meestal vanuit het onderbewustzijn. Ze censureren, corrigeren of beoordelen nauwelijks de informatie die ze van de buitenwereld ontvangen hebben. Op deze leeftijd is de activiteit van het ‘denkende brein’ (de neocortex) erg laag.

Vader en kind

De Zeta-golven

Van twee tot vijf of zes jaar oud, beginnen kinderen iets hogere EEG-richtlijnen te vertonenKinderen die zich in een ‘Zeta’ fase bevinden, leven in een hersenstaat die vergelijkbaar is met een trance. Ze zijn meestal verbonden met hun innerlijke wereld.

Ze leven in de wereld van het abstracte en de verbeelding. Hun kritisch en rationeel denken is slechts nog weinig ontwikkeld. Om dezelfde reden neigen jonge kinderen alles te geloven wat hen wordt verteld (bijvoorbeeld dat Sinterklaas bestaat).

Op deze leeftijd hebben de volgende soorten uitspraken een grote impact: Goede meisjes zijn stil. Jongens huilen niet. Je broer is slimmer dan jij. Dit kun je niet aan. Later wordt je zeker een mislukking. Je bent slecht… Dit soort affirmaties gaan rechtstreeks naar het onderbewustzijn. Dit komt omdat de langzame hersengolftoestanden het rijk van het onderbewustzijn zijn.

Alles wat een kind ziet en hoort consolideert hem in de vorm van overtuigingen. En die overtuigingen zijn wat bepalend zal zijn voor zijn gedrag en zijn manier om de werkelijkheid in de volwassenheid te interpreteren.

Daarom is het erg belangrijk om dit bij de opvoeding in gedachten te houden. Nu je deze waardevolle informatie kent, moet je er verantwoordelijk mee omgaan.

Moeder met dochter in het park

De Alfa-golven

Van vijf tot acht jaar oud, veranderen de hersengolven weer in een iets hogere frequentie. De analytische geest begint zich te vormen. Het stelt ons in staat om interpretaties te maken en conclusies te trekken over de wetten van het externe leven. Tegelijkertijd is de innerlijke wereld van de verbeelding vaak net zo echt als de buitenwereld.

De kinderen rond deze leeftijd hebben vaak een voet in elke wereld. Dat is waarom ze zoveel van rollenspelen houden. Als je bijvoorbeeld een kind vraagt ​​om een dolfijn na te bootsen die in de zee zwemt, of je vraagt hem om een sneeuwvlok te worden die door de wind wordt meegevoerd, of een superheld die iemand gaat redden, zal hij uren in deze rol blijven.

De Bèta-golven 

Van acht tot twaalf jaar (en ouder) neemt de hersenactiviteit toe, inclusief de hogere frequenties. Deze golven houden stand tot in de volwassen fase en nemen in verschillende mate toe.

Na de leeftijd van twaalf, gaat de deur zich meestal sluiten tussen de bewuste geest en het onderbewustzijn. De Bèta-golven zijn verdeeld in laag, gemiddeld en hoog. Naarmate kinderen de adolescentie naderen, gaan ze van lage Bèta-golven naar midden en hoge Bèta-golven. Die zijn vergelijkbaar met die van de meeste volwassenen.

Vrouw die zichzelf eindelijk heeft bevrijd

Nu weet je grofweg hoe hersengolven werken. Je moet echter begrijpen dat alle informatie die je onderbewustzijn opnam tijdens de eerste zeven jaar van je leven nog steeds invloed op je heeft. Maar als je je bewust wordt van wie je bent en als je moeite doet om jezelf te leren kennen, kun je de vorm van deze invloed beheersen en sturen.

Dus, als je kinderen onder je hoede hebt, moet je voorzichtig zijn met wat je hen vertelt! Omdat ze het zullen geloven. Wees daarom geduldig met hen en vertel ze constant hoe waardevol ze zijn. Heb ze lief en leer hen van elkaar te houden. Want dit is iets dat, op een of andere manier, hun hele leven aanwezig zal zijn.  Wellicht ook interessant voor jou

Hoe we onze Alfa-golven kunnen activeren
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe we onze Alfa-golven kunnen activeren

Alfa-golven zijn de golven die geactiveerd worden vlak voordat we in slaap vallen, wanneer we uitrusten, liggen te zonnen of in een warm bad stappe...