Zwarte gaten van emotionele energie, wat kun je doen?
Mensen die zich gedragen als zwarte gaten van emotionele energie hebben vaak moeite met het reguleren van hun emoties. Ze zijn vatbaar voor labiliteit, d.w.z. wisselende, intense en snelle stemmingswisselingen, als gevolg van een slechte beheersing van hun emoties. Als gevolg daarvan kan de chaos in de gevoelens die ze ervaren ondraaglijke niveaus bereiken.
De mensen om hen heen kunnen uitgeput raken als gevolg van de veranderlijkheid van de affectieve wereld van de persoon tegenover hen. In deze zin verwijst emotionele regulatie naar een heel amalgaam van hulpmiddelen en processen die ons in staat stellen om onze emoties op een aangepaste manier te heroriënteren, in overeenstemming met onze behoeften.
“Door de processen van emotionele regulatie beïnvloeden we de emoties die we hebben, wanneer we ze hebben en hoe we ze ervaren en uiten.”
-Amparo Belloch-
Lees ook dit artikel: Wat zijn negatieve emoties en wat kun je ermee doen?
Het verkennen van zwarte gaten in emotionele energie
Wat zijn de meest verwoestende emoties in ons innerlijk universum? Wat zijn hun kenmerken? Hoe kunnen we ze identificeren?
Allereerst moeten we definiëren wat affectiviteit is. Dit is een paraplu waaronder emoties, gevoelens, verlangens en motivaties worden gegroepeerd, evenals de gemoedstoestand van mensen (Belloch, 2022). Tot de emoties die ons het meeste energie kosten en de meeste chaos veroorzaken, behoren de volgende:
Angst
“Ik ben bezorgd over de toekomst”, “en als ik dit doe, wat zal er dan gebeuren?”. Angst is duidelijk een op de toekomst gerichte emotie. Dat wil zeggen dat de aard ervan is om te anticiperen op potentiële schade (echt of ingebeeld) die ons zou kunnen overkomen.
Het is dus een zeer adaptieve emotie. Maar als het zich met onvermoede snelheid voortplant, ondermijnt het uiteindelijk ons vermogen om ermee om te gaan en consumeert, verdort en verzwakt het ons.
“We spreken pas van pathologische angst als deze reactie onevenredig is in intensiteit en duur in verhouding tot de omvang van het gevaar of de bedreiging.”
-Amparo Belloch-
Prikkelbaarheid, boosheid en vijandigheid
“Ik voel me prikkelbaar”, “Ik voel mijn lichaam gespannen en stijf”, “Ik reageer slecht op de kleinste opmerking”. Kun jij je identificeren met een van deze uitspraken? De realiteit is dat deze drie emoties consequent worden geassocieerd met de perceptie van overstuur zijn.
Het zijn normale emoties, we hebben ze allemaal ervaren en zullen ze meer dan eens ervaren. Ze veroorzaken echter ongemak als ze vaker voorkomen dan zou moeten, als ze niet in verhouding staan tot de stimulus die ze veroorzaakt en als we niet in staat zijn om ze te beheersen en te beteugelen.
“Prikkelbaarheid uit zich in gevoelens van spanning, prikkelbaarheid, die gepaard gaan met het gemakkelijk uitlokken van ongenoegen of woede”.
-Amparo Belloch-
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Vijf emoties die je lichaam beschadigen
Vreugde en euforie
Paradoxaal genoeg kunnen deze twee emoties ook echte zwarte gaten van emotionele energie vormen . Dit gebeurt wanneer ze voorkomen op de pool van overmaat. In psychiatrische terminologie wordt dit opgetogenheid of stemmingsuitbreiding genoemd, en het is een symptoom dat voorkomt bij een bipolaire stoornis.
Hoewel ze anderen een beeld kunnen voorhouden van vitaliteit, vreugde, warmte en enthousiasme, reageren ze boos, geïrriteerd en soms woedend als ze van streek zijn. Van zeer hoge emotionele intensiteit komt energie-uitputting: het emotionele zwarte gat.
“Dit soort positieve emoties die ons gevoelens van welzijn geven, kunnen soms onaangepast zijn als ze niet passen bij de omstandigheden van de persoon”.
-Amparo Belloch-
Wat kunnen we doen om onszelf beter te reguleren?
Vanuit het model van Berking voor adaptieve coping met emoties (Belloch, 2022) worden verschillende strategieën voor emotionele regulatie voorgesteld, evenals een instrument om deze te evalueren (Spaanse link).
Voor de auteurs hangt emotionele regulatie af van de situatie waarin we ons bevinden. Ze stellen in totaal 7 vaardigheden voor die we kunnen ontwikkelen om onze emoties beter te reguleren. Ze zijn een goed alternatief voor de chaos van het gevoel een zwart gat van emotionele energie te zijn.
- Word je bewust van je emoties. Je bewust zijn van “ik voel iets” en “ik wil zien wat het is” is een goed startpunt.
- Identificeer je emoties. Benoem ze. Het doel is om onderscheid te kunnen maken tussen soortgelijke emoties, maar met verschillende nuances. Probeer een emotieboek, zoals Plutchick. Idealiter zou je ze moeten kunnen labelen: “dit gevoel dat ik nu ervaar heet frustratie”.
- Wat is de bron van de emotie, wat versterkt het? Informatie over de stimuli die ervoor zorgen dat we ons op een bepaalde manier voelen, is essentieel. Het geeft ons toegang tot de betekenis van de ervaring, zelfs als de emotionele valentie ervan negatief is.
- Verander het, en als dat onmogelijk is, accepteer het dan. We kunnen proberen de intensiteit of duur ervan te veranderen door middel van verschillende strategieën, zoals afleiding of ontspanning. Als gevolg daarvan zal de perceptie van de persoon van zijn of haar effectiviteit in het omgaan met emoties toenemen.
- Accepteer en verdraag negatieve emoties. Als we niet de tijd of de kracht hebben om onze emoties te veranderen en te moduleren, is het beter om te accepteren dat ze er zijn en lawaai maken, maar met de zekerheid dat er een tijd komt dat we weer de kracht zullen hebben om ermee om te gaan.
- Ga om met de situaties die deze emoties veroorzaken. Onaangename situaties zijn vaak de weg naar het bereiken van zinvolle doelen, zowel op de korte, middellange als lange termijn.
- Steun op anderen en geef jezelf steun. Bouw een ‘coping kit’ vol mentale activiteiten en gedragingen die je in staat stellen om je te bevinden in wat de auteurs”het venster van tolerantie” noemen.
- Hieraan kunnen we de vaardigheid van zelfstimulatie toevoegen. Dit is de kunst om jezelf te kalmeren en aan te moedigen.
“Zelfstimulering is een motiverende kracht die de persoon aanmoedigt om zelfhulpacties te ondernemen door de emotionele reactie empathisch te valideren, steun te bieden en zich te herinneren dat emoties in het verleden met succes zijn overwonnen.”
-Amparo Belloch-
Misschien vind je dit artikel ook interessant: Noradrenaline - een belangrijk bestanddeel van gedrag en emoties
Zoals we al hebben gezegd, is het onvermogen om je emoties te reguleren, zowel positieve als negatieve, de energie die emotionele zwarte gaten voedt. Dit is een perfecte voedingsbodem voor chaos, zowel in de persoonlijke wereld als in relaties met andere mensen. We moeten eerst begrijpen wat we voelen, hoe we het voelen en waarom, en dan kunnen we het reguleren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Belloch, A. (2023). Manual De Psicopatologia. Vol. Ii (2.a ed.). MCGRAW HILL EDDUCATION.
-
GARCIA LOPEZ, G. I., AGUILERA REYES, U. L. I. S. E. S., VENEBRA MUÑOZ, A. R. T. U. R. O., & OROZCO VARGAS, A. E. (2021) Versión en Español del Emotion Regulation Skills Questionnaire: Análisis de su Fiabilidad y Validez. https://www.redalyc.org/journal/4596/459669144014/html/