Noradrenaline - een belangrijk bestanddeel van gedrag en emoties

Als je een concreet doel hebt, waarvoor je gemotiveerd bent om het te bereiken, versterkt eigenlijk een chemische stof in je lichaam dat proces. Het molecuul in kwestie heet noradrenaline, en het is het onderwerp van het artikel van vandaag.
Noradrenaline - een belangrijk bestanddeel van gedrag en emoties
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 03 november, 2022

Snel je stuur draaien om een ongeluk te voorkomen. Je game face opzetten voor een belangrijk examen. Je aangetrokken voelen tot iemand. Verhoogde angst ervaren door een te hoge werkdruk. Deze en andere situaties worden bemiddeld door een fundamentele molecule in je zenuwstelsel: noradrenaline.

Zoals je weet worden je gedrag en emoties georkestreerd door de fascinerende chemische wereld die hormonen en neurotransmitters zijn. Elke bewuste of onbewuste reactie wordt bemiddeld door dopamine, serotonine, endorfine, acetylcholine en GABA. Deze chemische stoffen die je lichaam produceert sturen signalen naar de neuronen om verschillende functies uit te voeren.

Een hoger of lager niveau van een van deze chemische stoffen brengt veranderingen in je lichaam teweeg. Het kan je stemming beïnvloeden en ervoor zorgen dat je je vermoeider of gestrester voelt. Een van de meest bepalende van deze moleculen, en het onderwerp van het artikel van vandaag, is noradrenaline. Laten we eens leren waarom.

Noradrenaline: wat het is en wat het doet

Noradrenaline of noradrenaline is een catecholamine die vele fysiologische en homeostatische doelen dient. Het werkt als hormoon en neurotransmitter. Het lijkt structureel op epinefrine, een andere catecholamine. Die twee zijn, samen met andere belangrijke stoffen als dopamine en adrenaline, zeer belangrijk voor reacties die te maken hebben met overleven (zoals vechten of vluchten).

Ook is het belangrijk op te merken dat noradrenaline een van de belangrijkste moleculen is bij de overdracht van boodschappen tussen neuronen. Het is vooral belangrijk bij de processen die plaatsvinden in het parasympathische zenuwstelsel, dat onwillekeurige functies regelt.

Twee gebieden in je lichaam produceren noradrenaline. De eerste zijn de bijnieren, die de chemische stof in de bloedbaan afgeven, waar het werkt als een hormoon en een reeks concrete veranderingen en processen in gang zet. Het kan ook worden aangemaakt in de locus coeruleus, een gebied in de hersenen dat verbonden is met het limbisch systeem, de thalamus en de hypothalamus.

Ook is het belangrijk te weten dat noradrenaline een van de 12 belangrijkste neurotransmitters is. Daardoor hebben de functies ervan een aanzienlijke invloed op het lichaam, op emotioneel en lichamelijk niveau. Laten we er een paar bekijken.

Als je hart tekeer gaat

Er zijn veel redenen voor een tekeergaand hart. Misschien ben je nerveus of zie je iets dat je bang maakt. Je kunt ook opgewonden zijn over iets of angstig voor een spreekbeurt in het openbaar, bijvoorbeeld.

Noradrenaline is verantwoordelijk voor de activering die een verhoogde hartslag teweegbrengt.

Spierkracht

Zoals we hierboven al zeiden, speelt deze chemische stof een belangrijke rol bij functies die cruciaal zijn om te overleven. Noradrenaline helpt je te reageren, te ontsnappen en je te verdedigen tegen bedreigingen of te handelen bij elke soort stimulans. Een van zijn belangrijkste functies is dus om meer bloed naar het spierweefsel te sturen, zodat ze in deze situaties beter kunnen reageren.

Motivatie om doelen te bereiken

Noradrenaline is de brandstof die je gemotiveerd houdt om je doelen te bereiken. Samen met dopamine versterkt deze neurotransmitter essentiële functies zoals leren, het korte- en langetermijngeheugen, en die aangename gloed die je voelt als je iets bereikt (het beloningsgevoel).

Noradrenaline en aandacht

Daniel Goleman legt in zijn boek Focus uit dat aandacht als een spier is die je moet trainen. Aandacht maakt het mogelijk om al je energie en middelen op een doel te richten, wat ongelooflijk heilzaam kan zijn.

Niet alleen maakt het je productiever, maar het maakt je geest oplettender en alerter. Voor het geval je het nog niet geraden hebt, noradrenaline is de neurotransmitter die dit proces bemiddelt.

Seksueel verlangen

We weten dat seksueel verlangen, net als aantrekkingskracht, georkestreerd wordt door een hele stroom neurotransmitters. Liefde, passie en seksuele aantrekking zijn pure chemie. Het zal geen verrassing zijn dat onze favoriete multifunctionele molecule ook hier een belangrijke rol speelt.

Vrouw kijkt in de spiegel

Noradrenaline veranderingen

Bij sommige psychologische en emotionele aandoeningen zijn de noradrenalineniveaus te hoog of te laag. Als farmaceutische bedrijven antidepressiva ontwerpen, doen ze dat met deze neurotransmitter in gedachten.

Serotonine-norepinefrine heropname remmers (SNRI’s) zijn een voorbeeld van dit soort medicijnen. Ze blijken zeer effectief te zijn bij de behandeling van verschillende soorten depressieve stoornissen.

Laten we eens kijken naar enkele van de mogelijke aandoeningen die een noradrenalineverandering kan veroorzaken:

  • Depressie. Studies (Spaanse link) zoals deze van het Ramón de la Fuente Nationaal Instituut voor Psychiatrie in Mexico tonen aan dat een afname van de productie en het metabolisme van noradrenaline een rol kan spelen bij het ontstaan van depressie.
  • Stress en angst. Het is ook belangrijk te benadrukken dat noradrenaline, samen met cortisol, de primaire hormonen zijn die in actie komen tijdens stressprocessen. Bovendien, als een stressvolle situatie langere tijd duurt, activeert dat de neurofysiologische angstreactie. Dat triggert tachycardie, verwijding van de pupillen en een verhoging van de bloedsuikerspiegel, naast andere symptomen. Tijdens paniekaanvallen zijn de noradrenalinespiegels bijvoorbeeld erg hoog.
  • ADHD en noradrenaline. Kinderen en volwassenen met attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) hebben een afwijking met deze zender. Die veroorzaakt een tekort in de afgifte van dopamine en noradrenaline en een verhoogde heropnamesnelheid van beide.

Een multifunctioneel molecuul

Tot slot is het fascinerend om te zien hoe deze moleculen zich in oneindig veel lichaamsprocessen articuleren en bemiddelen. Elk jaar leren we meer over de rol die ze spelen, niet alleen voor je welzijn en motivatie, maar ook in ingewikkelder processen.

Het goede nieuws is dat we de hulpmiddelen hebben om deze stoffen te reguleren. Therapie kan je goede copingstrategieën leren en farmaceutische medicijnen kunnen helpen je niveaus in evenwicht te brengen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Brunello, N. & Ragacni, G. (1998). Rationale for the development of noradrenaline reuptake inhibitors. Hum Psychopharmacol; 13(supl 1): S13-S2
  • Tanaka, M. et al. (2000). Noradrenaline systems in the hypothalamus, amygdala and locus coeruleus are involved in the provocation of anxiety: basic studies.
  • Stahl, S.M. (2002). Psicofarmacología esencial. Bases neurocientíficas y aplicaciones clínicas. Barcelona: Ariel.
  • Vega-Rivera, Nelly. López-Rubalcava, Carolina Estrogens-noradrenaline interactions: their role in the regulation of depression. Laboratorio de Neuropsicofarmacología. Dirección de Neurociencias. Instituto Nacional de Psiquiatría Ramón de la Fuente Muñiz.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.