Emotionele chaos: als de wereld om je heen instort

Emotionele chaos is iets dat iedereen kan overkomen, maar het is aan jou om het dapper onder ogen te komen. Neem de nodige stappen om pijn om te zetten tot harmonie in je leven.
Emotionele chaos: als de wereld om je heen instort

Laatste update: 29 augustus, 2019

Je hebt wellicht al moeilijke tijden doorstaan in je leven waarin alles als een last voelde en je innerlijke vrede miste. Het is moeilijk om uit die duisterheid te komen wanneer je niet weet wat je precies voelt of hoe je hiermee moet omgaan. In zo’n momenten bepaalt emotionele chaos hoe jij je leven leeft.

Je wereld stort om je heen in elkaar en je weet niet wat je hieraan kunt doen. Je schreeuwt, “genoeg!” maar je bent verward, dingen worden onvoorspelbaar en je kunt alleen nog maar aan de fouten uit je verleden denken. Zo zink je dus dieper in je eigen chaotische gedachten.

Het lijkt erop dat je leven alleen maar schaduwen bevat, alleen maar frustratie en stress. Toch bestaat er een manier om deze emotionele chaos goed te hanteren. Laten we het hebben over wat je kunt doen wanneer je je in een situatie zoals deze bevindt: hoe je deze kunt identificeren en de voordelen van het bewust zijn hiervan.

“Ik hoop dat je hoop in je donkerste dagen vindt en focus in je helderste dagen. Ik veroordeel het universum niet.”

Dalai Lama XIV

Hoe ziet emotionele chaos eruit?

Het is een staat waarin je je enorm ellendig en emotioneel verward voelt. Het voelt alsof je het merendeel van de tijd pijn lijdt, vooral wanneer je niet weet wat je moet doen wanneer problemen zich voordoen. Emotionele chaos stopt daar echter niet: het kan ook een toestand zijn waarin je niet in staat bent om je positieve emoties te hanteren.

Het gebeurt in principe wanneer je niet precies weet wat je voelt. Misschien ervaar je verschillende emoties zonder te weten wat deze zijn of zonder te weten hoe je ze kunt omschrijven of benamen. Niet weten hoe je deze emoties kunt hanteren maakt ook deel uit van de emotionele chaos, zelfs al ben je in staat om je emoties wél te analyseren.

In andere woorden, in tijden van emotionele chaos bestaat er een tegenstrijd tussen de emotionele wereld en de rationele wereld. Deze leidt je tot een verlies van controle en veelal tot impulsieve acties.

Gestreste vrouw

Eigenschappen

Dit omvat veelal de volgende elementen:

 • Onrust. Je verliest controle over je emoties, je begint dingen te voelen waarvan je niet wist dat je ze kon voelen en je gedraagt je daarom erg impulsief.
 • Verwarring. Aangezien je een tekort aan helderheid ervaart, weet je niet welke keuzes je moet maken, dus stel je ze uit.
 • Angst. Je bent bang dat je fouten maakt omdat je je onzeker voelt.
 • Spijt. Wellicht voel je je ook schuldig en rusteloos.
 • Projectie. Je geeft hierbij andere mensen of de emoties zelf de schuld van alle dingen die je overkomen. De oorzaken hiervan zijn altijd extern, terwijl de oorzaken in veel gevallen eigenlijk binnenin jezelf zullen liggen.

Emotionele chaos kan geassocieerd worden met emotionele blokkering, wat een manier is om jezelf te beschermen om een bepaalde situatie te overleven.

In het begin kan het veilig aanvoelen om jezelf op die manier te beschermen. Wanneer je echter je gedachten in je onderbewuste laat rondzweven zonder deze bewust te verwerken, is de kans groot dat je uiteindelijk niet weet hoe je je emoties moet hanteren. 

In de toekomst, wanneer je jezelf niet langer hoeft te beschermen, kunnen deze emoties weer terugkeren en je gedachten overnemen. Natuurlijk kan emotionele chaos ook gezien worden in relatie tot nieuwe ervaringen: situaties die zo nieuw en onbekend zijn, dat het moeilijker is om keuzes te maken.

Op een positieve manier met emotionele chaos omgaan

Ten eerste moet je weten dat het erg moeilijk is om een keuze te maken en datgene dat beschadigd is te repareren terwijl je je midden in dit proces begeeft. Het is echter wel mogelijk om het wel op een positieve manier te hanteren. Probeer deze methoden eens:

 • Door zelfkennis. De verbinding aangaan met je innerlijke zelf is de beste manier om er achter te komen wat je voelt, waarom je op een bepaalde manier op een situatie reageert en welke kant je het beste op kunt gaan.
 • Door jezelf tijd te geven. Soms wil je zo graag aan de situatie ontsnappen, dat je alles aan de kant schuift om het vervolgens te negeren. Op die manier stapel je uiteindelijk gevoelens op die het probleem alleen maar groter maken. Het is beter om gewoon toe te geven dat het iedereen kan overkomen en het wat tijd te geven om het daadwerkelijk over te laten gaan.
 • Door je emotionele chaos niet uit te rekken. Ook al is het belangrijk om je emoties op natuurlijke wijze te laten lopen, het is net zo belangrijk om dit niet voor eeuwig door te laten gaan. Laat zulke emoties niet permanent in je zitten. Blijf je voort bewegen en stel grenzen voor je emotionele chaos.

De buitenwereld

Je denkt misschien dat het allemaal gebeurt vanwege externe factoren. Neem eens een moment om hierover na te denken. In plaats van jezelf van de wereld af te schermen, probeer eens wat hulp van anderen te krijgen. Hou de volgende dingen in gedachten:

 • Niet alles is de schuld van een ander. Als het jouw chaos is, dan heeft het met jou te maken. Blijf niet continu andere mensen of dingen de schuld geven voor iets waar jij zelf aan moet werken.
 • Leer waar jij je chaos het beste kunt uiten. Ook al is het belangrijk dat je alles goed kunt uitdrukken, je moet ook weten wanneer je dit beter wel en beter niet kunt doen. Door dit te doen op een slecht moment kun je de situatie zelfs verergeren. De gezondste optie is op zoek gaan naar iemand waarmee je over je chaos kunt praten. Dat gezegd hebbende…
 • Vraag om hulp. Het is normaal om op zoek te gaan naar steun! Praat met je beste vrienden of ga naar een deskundige, zoals een psycholoog, als je dit nodig hebt. Psychologen zijn uitermate geschikt om mensen door hun moeilijkste tijden te helpen.
 • Leer sommige dingen af. Als jij of je familie bepaalde overtuigingen hebt of hebben welke je blindelings volgt terwijl deze overtuigingen je stress bezorgen, is het misschien tijd om deze los te laten. Het is gezonder als je kunt aanwijzen welke overtuigingen bijdragen aan je geluk en welke je tot frustratie leiden. Leer van de overtuigingen die je gelukkig maken en leer de onnodige, kwetsende overtuigingen af om te vermijden dat je (nog dieper) in je emotionele chaos zakt.
 • Lichaamsbeweging kan ook helpenDit bevordert de afgifte van verschillende hormonen en neurotransmitters welke bijdragen aan een gevoel van welzijn.
 • Pak een hobby op. Dit, of richt je in je vrije tijd op een hobby die je al langer hebt. Kunst kan je angstige gevoelens bijvoorbeeld omzetten tot iets waardevols.
Sporten tegen emotionele chaos

Je bewustzijn van emotionele chaos biedt voordelen

Door te focussen op deze chaos en hiernaar te handelen, zul je uiteindelijk meer assertief worden. Dit kent enkele voordelen, zoals:

 • Minder spanning
 • Inzicht in de waarde van elke emotie
 • Het loslaten van wat je pijn doet
 • Leven in het hier en nu
 • Je grenzen beter kennen
 • Weten wat je zelfverdedigingsmechanismen zijn
 • Omzetting van angst tot creativiteit
 • Emotionele vrijheid
 • Verbeterd vermogen om keuzes te maken
 • Zelfactualisering ofwel zelfactualisatie

Houd in gedachten dat dit een geleidelijk proces is. Je kunt niet verwachten dat je binnen een dag controle over je gedachtes krijgt en dat je nooit meer in je leven emotionele chaos zult ervaren. Net zoals elk ander mens zul je hoogtepunten en laagtepunten kennen; wat er toe doet is dat je hier elke keer iets van leert.

Bevrijd jezelf dus van die donkere, overweldigende plek waar je rusteloosheid, angst, verwarring, schuld en beklemming voelt. Geloof dat het mogelijk is om je emoties als iets externs te zien. Dans met de schaduwen, leer ze kennen, nodig ze uit op het juiste moment, leer van ze en zet ze uiteindelijk om in welzijn. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Solá, D. (2016). Del caos emocional a la paz interior: cómo lograr una sanación integral. Tyndale House Publishers.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.