Wat te doen bij een emotionele blokkade?

Wat te doen bij een emotionele blokkade?

Laatste update: 10 september, 2017

Iedereen heeft wel eens last gehad van een emotionele blokkade. Het voelt alsof je voor een muur staat die je ervan weerhoudt nieuwe uitdagingen aan te gaan. Onzekerheid is een van de meest duidelijke manifestaties van een emotionele blokkade, en weerhoudt je ervan om je doelen na te streven en bereiken.

Denk bijvoorbeeld eens aan een file. Je hebt ongelooflijke haast, maar plotseling stuit je op een lange rij auto’s en kun je niet meer vooruit komen, hoe graag je dit ook zou willen. Dit is ongeveer hoe een emotionele blokkade voelt.

Een emotionele blokkade hoeft niet altijd invloed te hebben op elk aspect van je leven. Dat wil zeggen, het kan zijn dat je een emotionele blokkade ervaart in relatie tot je werk, maar niet in relatie tot je persoonlijke of emotionele leven. Of juist andersom; je loopt voortdurend vast in het opbouwen van een emotionele relatie, en vervolgens steekt je onzekerheid de kop op en ben je niet meer in staat om die baan te verzekeren waar je zo gelukkig van zou worden. Misschien ben je een conformist geworden. Als de blokkade zich voordoet met betrekking tot je relaties, dan zal je onzekerheid ervoor zorgen dat je je voordoet als iemand anders. Je zal voortdurend een masker opzetten, waardoor je je veiliger voelt, maar in plaats van je te beschermen, is het eigenlijk alleen een manier om het probleem te verbergen.

Waarom ervaar ik een emotionele blokkade?

Veel emotionele blokkades hebben te maken met ons zelfvertrouwen of met bepaalde ervaringen die ervoor hebben gezorgd dat we ons op een bepaalde manier zijn gaan gedragen. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je in het verleden enkele heftige relaties hebt gehad. Deze ervaringen hebben ervoor gezorgd dat je in het vervolg bepaalde houdingen aanneemt ten opzichte van mensen die je misschien leuk vindt: je vindt het moeilijk om anderen te vertrouwen, je bent onzeker, en je bent bang om weer gekwetst te worden.

Angst en onzekerheid kunnen een emotionele blokkade opwekken waar je jezelf niet zo goed van kunt bevrijden. Vervolgens begin je je te schamen om te spreken in het openbaar, ben je bang om afgewezen te worden, raak je overdonderd door pessimisme, voel je afgunst en jaloezie ten opzichte van anderen, en heb je over alles en iedereen een mening etc.

Emotionele Blokkade

Een emotionele blokkade kan ervoor zorgen dat je een hoop negatieve emoties en gevoelens ervaart die de blokkade alleen maar groter maken, waardoor je niet vooruit kunt komen. Deze emoties en gevoelens kunnen echter allemaal beïnvloed worden door je omgeving, welke tegelijkertijd afschrikwekkend kan zijn of juist een katalysator. Wat houdt dit echter allemaal in?

Ik ben gezegend met gevoelens en emoties, die ervoor kunnen zorgen dat ik vast kom te zitten en mij ervan kunnen weerhouden om buiten mijn comfortzone te treden.

Stel je eens voor dat je erg onzeker bent op je werk. Deze emotionele blokkade weerhoudt je ervan om je doelen te bereiken, maar iets in je omgeving spoort dit ook aan. Misschien is er sprake van veel concurrentie tussen je collega’s. Voortdurend beoordeeld worden of te veel ogen op je gericht hebben kan er ook voor zorgen dat deze blokkade groter wordt.

Onderneem stappen om de blokkade op te heffen

Misschien denk je dat het veel te moeilijk of misschien wel onmogelijk is om jezelf te bevrijden van je emotionele blokkade, maar dan heb je het mis. Het enige wat je moet doen is in beweging komen en actie ondernemen. Al die onzekere gedachten waardoor je geplaagd wordt zorgen ervoor dat je verstijfd raakt. Je kunt deze gedachten echter tegenwerken en weer vooruit beginnen te gaan.

Denk eens aan al die vragen die dag in dag uit door je hoofd spoken. ‘Waarom zou ik naar dat sollicitatiegesprek gaan als ze me waarschijnlijk toch niet aan zullen nemen?’, ‘Ik ben een mislukkeling, ik zal de dingen die ik zo graag wil nooit kunnen bereiken’, ‘Ik denk niet dat ik dat leuk zal vinden’, ‘Als ik me als mezelf gedraag, zullen ze denken dat ik dom ben’, ‘Ik zal een fout maken en dan zal iedereen mij uitlachen’, ‘Al die anderen zijn zo veel beter dan ik’.

Emotionele Blokkade

Klopt het niet dat dit soort gedachten meerdere malen door je hoofd zijn gegaan? De enige optie die je hebt is om in actie te komen wanneer je bang bent om het woordje ‘nee’ te horen. Zie het maar zo, ‘nee heb je, ja kun je krijgen’. Dus, wat heb je te verliezen?

Probeer de problemen die jouw emoties hebben gecreëerd tegen te werken. Ben je bang dat mensen je uit zullen lachen wanneer je een poging waagt en ergens voor gaat staan? Als je het nooit eens probeert, dan zul je jezelf nooit eens ongelijk kunnen bewijzen. Soms is het goed om jezelf ervan te overtuigen dat je al bent wat je graag wilt zijn. Bijvoorbeeld door dingen te zeggen als ‘Ik vind het leuk om te spreken in het openbaar’ of ‘Ik ben niet bang om bespot te worden’.

Een emotionele blokkade kan je helpen om meer over dingen na te denken, om je tijd te nemen. Maar als dit te lang duurt, dan wordt het tijd om er iets aan te doen.

Wat nu als de emotionele blokkade betrekking heeft op je relaties? Misschien betekent een afwijzing wel dat deze persoon niet de juiste persoon voor jou is. Probeer naar buiten treden en je gevoelens uitdrukken te zien als een geweldige manier om je angsten te overwinnen… Probeer dingen altijd van hun positieve kant te bekijken. Geloof me, er is altijd een zonnige kant.

Emotionele Blokkade

Het is normaal om soms een emotionele blokkade te ervaren, en deze blokkades kunnen je helpen om jezelf op de proef te stellen en te doen wat je emoties je afraden. Als je echter zou leren om beter naar je emoties te luisteren, dan zul je je waarschijnlijk realiseren dat het enige wat je emoties je proberen te vertellen is dat het verstandig is om je onzekerheden en angsten te overwinnen.

Hopelijk zorgen je emoties ervoor dat je jezelf een beetje onder druk zet. Het is namelijk niet altijd positief om je goed en op je gemak te voelen. Soms moet je buiten je comfortzone treden en risico’s nemen, zelfs als dit je angst inboezemt en kippenvel bezorgt.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.