Ga problemen te lijf: accepteer, vecht en kies

Ga problemen te lijf: accepteer, vecht en kies

Laatste update: 19 april, 2019

Het leven zet je vaak voor het blok. Ja, we hebben het over problemen die we allemaal weleens hebben. Soms zijn ze als een onverzetbare rots en soms is het als een stapeltje papier. Hun invloed is enigszins afhankelijk van je humeur. Als we onze problemen te lijf gaan, ontwikkelen we verschillende manieren om dat te doen.

Acceptatie, vechten en onderscheid maken, is waar we het vandaag over gaan hebben. Maar wat moeten we dan accepteren? En tegen wie moeten we vechten? Waartussen moeten we kiezen? Als we problemen te lijf gaan, is het antwoord op deze vragen uniek voor jouw situatie.

Inderdaad, vandaag zullen we je vertellen over het belang om je problemen te lijf te gaan en te accepteren wat je niet kunt veranderen. Ook is het belangrijk om te vechten tegen iets waar je wel invloed op hebt. Bovendien moet je voldoende kennis hebben om te weten welke strategie je kiest.

Ga problemen te lijf lampjes tegen een blauwe lucht

Ga je problemen te lijf: accepteer wat je niet kunt veranderen

Dit kan erg moeilijk zijn. Onmacht vult ons met energie. En deze energie verandert vaak in frustratie, pijn en woede. Laten we het eens hebben over pijn. Pijn doordat we iets kwijtraken wat we nooit terugkrijgen. Bijvoorbeeld als je een geliefde verliest, voorbijgegane jaren, een geamputeerd been.

Naarmate je ouder wordt, kom je hier vaker mee in aanraking. Met het verstrijken der jaren ontstaan er steeds meer leegtes, die je verdriet veranderen in nostalgie. En je zult uiteindelijk accepteren dat die leegte een deel van je wordt.

Je houdt niet op met lief te hebben wat je verloren hebt, hoe overtuigd je ook was bij het afscheid. Altijd zal het deel van jouw levensverhaal blijven uitmaken, of invloed hebben op je toekomst. Dit komt omdat een groot deel van je verwachtingen gebaseerd is op je ervaringen.

Een kind dat is opgegroeid tussen liefdevolle mensen zal geloven dat iedereen zo is. En daarom zullen zij anderen netjes behandelen en waarschijnlijk een goed mens zijn.

Accepteren betekent begrijpen, maar niet alleen vanuit een verstandelijk oogpunt. Je moet ook kunnen begrijpen op emotioneel niveau. Je zult hier een balans moeten vinden tussen wat is geweest en wat nog zal komen.

Een groot deel van je verwachtingen hangt af van je ervaringen.

Vechten en plannen: ga je problemen te lijf

Vechten en plannen…onderzoek sterke punten en denk na over de volgende stap. Het kost ons vijf jaar om een vak te leren. We wachten negen maanden op een baby, uren en uren strijden we tegen kanker, we wachten een tijdlang met ons hoofd tussen de benen op de volgende bom die valt.

En we werken hard om te slagen. We zoeken de beste arts en de de beste behandeling om te genezen. Het is kenmerkend voor ons om het terrein te verkennen en dan de veilige haven te zoeken.

Wanneer je begrijpt dat je enige controle hebt en dat je die controle kunt omzetten in iets positiefs, kun je gaan beginnen. Dit geld zowel voor moeilijke als simpele doelstellingen. Maar wees voorzichtig. Verlies de realiteit niet uit het oog.

Sommige mensen genieten zo van pijn dat ze een voorkeur hebben voor doelen waarvoor ze op een hoger niveau moeten lijden. Op een bepaalde manier lijkt het dat ze pijn nodig hebben, net zoals slaap en eten.

Onthoud dat we het hier hebben over strategieën om problemen te lijf te gaan. Dus voordat je begin met je gevecht kun je het beste zorgen voor zo min mogelijk problemen. Maak onderscheid tussen echte problemen en zaken die slechts een hersenspinsel zijn. Neem afscheid van dingen die je “moet doen” en dingen die je “zou moeten doen.”

Bewegen is prima, maar dit zou niet moeten ontaarden in een constante worsteling. Gezond eten is fantastisch, maar vul je keukenkastjes niet met gezonde levensmiddelen die je toch niet gaat eten. De extra moeite brengt in deze gevallen zelden extra voordelen. Het enige wat er gebeurt, is dat de kans op teleurstelling groter wordt. 

Vrouw loopt op lange rechte weg

Kies

Het vermogen om te accepteren en compromissen te sluiten is niet echt waardevol zonder voldoende kennis. Je zult onderscheid moeten maken tussen de manieren waarop je bepaalde problemen te lijf kunt gaan.

Zo is het nog steeds niet mogelijk om mensen terug te brengen uit de dood of om naar het verleden te reizen. Dit zijn de emotionele knelpunten die het best opgelost worden door acceptatie. Aan de andere kant vereist het ook acceptatie van bestaande situaties wanneer we problemen willen oplossen of verandering bewerkstelligen.

Een goed voorbeeld hiervan is dat het moeilijk is om vriendelijker te worden, als je niet accepteert dat je niet erg vriendelijk bent. Linksom of rechtsom, je besteedt veel tijd met nadenken over problemen te lijf te gaan. Desalniettemin zul je vaak in een soort tweespalt terechtkomen. Op deze momenten weet je misschien nog nog of je beter kunt vechten of accepteren.

Laten we een kankerpatiënt als voorbeeld nemen. Op welk moment besluit je dat accepteren een betere strategie is dan vechten? Hierom moet de patiënt afwegen wat hij wel of niet zou moeten doen. De patiënt kan het beste naar de artsen luisteren. En dit zal hem helpen om een beslissing te nemen. Wellicht ook interessant voor jou

Empathie en oncologie, voorwaarden voor een patiëntgerichte zorg
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Empathie en oncologie, voorwaarden voor een patiëntgerichte zorg

Empathische oncologen zijn de sleutel tot een holistische patiëntgerichte zorg. Empathie en oncologie moeten samengaan in de zorg voor de patiënt.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.