Problemen het hoofd bieden of je ertegen verzetten?

Er is een groot verschil tussen confronteren en weerstaan. De eerste term verwijst naar het confronteren van het probleem met het eerste wat we voelen, terwijl de tweede spreekt van een staat van volwassenheid om problemen te overwinnen.
Problemen het hoofd bieden of je ertegen verzetten?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 03 juli, 2024

Bijna elke dag komen we negatieve situaties tegen. Het zijn situaties die het slechtste in ons naar boven brengen. We vechten, schreeuwen, komen in opstand en vaak handelen we zonder na te denken. We verliezen met andere woorden de controle. Maar we kunnen diezelfde moeilijkheden vanuit een ander gezichtspunt bekijken. We kunnen de problemen waarop we zo ongepast gereageerd hebben, op een volledig andere manier zien. Ga jij problemen het hoofd bieden of je ertegen verzetten?

Het hangt niet alleen van de omstandigheden af of je je problemen aanpakt of verzet biedt. Ze zijn geworteld in een beslissing die we soms onbewust maken. Want soms beslissen we, zonder het te weten, om weerstand te bieden. Op andere momenten ga je dan de confrontatie met je problemen aan. Er zijn twee mogelijkheden die bepalen of we slagen of falen.

De keuze tussen je verzetten tegen een beproeving of die het hoofd bieden is wat zal bepalen of je al of niet slaagt.

 Share

Je verzetten tegen problemen is emotioneel uitputtend

Wanneer je je tegen problemen verzet, verhoogt dit de kans dat je de controle zal verliezen. Je zal veel gemakkelijker meegesleept worden door het eerste dat je voelt, zonder te proberen het op een rustige manier te bekijken. Onze emoties zullen de controle overnemen. En we zullen dit toelaten. Maar dit soort emotionele vrijheid heeft meestal een gevolg. Je zal spijt hebben van wat je zonder nadenken gedaan of gezegd hebt.

Zonder het zelfs te merken bevind je je te midden van zinloze discussies en gekibbel. En het enige dat dit met je doet, is jou emotioneel en soms zelf lichamelijk uitputten. Zodra je de situatie vanuit een ander perspectief ziet, zal je eigenlijk beseffen dat je echt van een mug een olifant gemaakt hebt.

Problemen het hoofd bieden

Heb je ooit op een impulsieve manier op iets gereageerd? Wanneer dit gebeurt, betekent het dat je je beschermend instinct losliet. Maar als je er goed over nadenkt, was je eigenlijk niet in gevaar. Soms komen je impulsen alleen maar naar buiten om je ego te verdedigen.

Verzet bieden tegen problemen zal ervoor zorgen dat je de controle verliest en het jou moeilijker maken om een goede oplossing te vinden.

 Share

Je verzetten tegen dingen die jou overkomen en ze als een bedreiging of een vijand zien in plaats van een uitdaging, zal je onverdraagzaam maken en je afsluiten. Het zal verhinderen dat je helder denkt. En het zal ervoor zorgen dat je hoofd rondtolt vol spijt.

Maar er is een andere mogelijkheid. Het vereist wel wat oefening. Bovendien betekent het echt werk. Maar het is de moeite waard. Hoe kan je dus ophouden met je te verzetten tegen je problemen en beginnen met je problemen het hoofd bieden?

Problemen het hoofd bieden helpt je om te groeien

Je verzetten tegen problemen maakt je niet sterker. Je zal echt alleen maar energie verspillen. Want je laat je meeslepen door je basisinstincten. Dit houdt je tegen om de situatie op een goede manier te verwerken.

Maar wanneer je de confrontatie aangaat met je problemen, groei je en word je sterker, volwassener. Je zal je in een betere toestand bevinden om alle moeilijkheden die optreden, veel doeltreffender aan te pakken.

Wanneer ontbering op je pad komt, zal je weten hoe je kan stoppen en even ademhalen. Op die manier kan je de dingen duidelijker zien en de beste keuze maken. Je weet dat je je tijd kan nemen.

Tenslotte win je niets door onmiddellijk te reageren of te antwoorden! Het kan dus een vergissing zijn overhaast te reageren wanneer de situatie het niet vereist. Nadien zal het een reden zijn om jezelf de haren uit het hoofd te trekken.

Een andere manier

Wanneer je rustig en ontspannen bent, zal je op een intelligentere manier over de dingen nadenken. Je zal dit zelfs doen als alles om je heen zich in een totale chaos bevindt. Wanneer je even stopt om adem te halen, dan lijkt de oplossing veel dichterbij.

Problemen het hoofd bieden

Als je je problemen het hoofd biedt, is de kans bovendien veel kleiner dat je onnodig andere mensen pijn zal doen. Wanneer je jezelf helder, warm en respectvol uitdrukt, dan zal je standpunt duidelijker zijn. Je kritiek op andere mensen zal ook niet zo persoonlijk genomen worden.

Alleen mensen die de confrontatie met hun problemen aangegaan zijn, kennen hun eigen sterkte.

 Share

Zoals je ziet, is er hier sprake van twee dingen die erg verschillend zijn. Eén: toegeven aan de impuls om je te verzetten tegen je problemen. Twee: je problemen het hoofd bieden.

De ene manier zorgt ervoor dat je de controle verliest. Je verwerkt je emoties niet en je blijft achter met een gevoel van spijt dat je van binnen kwelt. In het andere geval past je assertiviteit toe. Je leert hoe je problemen op een doeltreffendere manier kan oplossen en je leert iets uit je problemen.

Beproevingen geven je altijd een erg speciale kans: de kans om te leren. Ze zijn geen tragedie. Jij bent geen slachtoffer. Want wanneer je op die manier denkt, dan zal je verzet bieden tegen je problemen in plaats van ze te confronteren. Laten we deel uitmaken van ons verhaal. Laten we ons leven op een betere manier leiden en problemen het hoofd bieden, dankzij de lessen die deze beproevingen ons geleerd hebben.

Problemen het hoofd bieden

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.