Hoe je volgens Gandhi een discussie kan winnen

Hoe je volgens Gandhi een discussie kan winnen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 23 januari, 2018

Het leven van Mahatma Gandhi zit vol met verhalen en anekdotes over confrontaties die uiteindelijk grote wijsheid opleveren. Sterker nog, deze man werd beroemd en ging de geschiedenis in omdat hij de eerste was die een ‘oorlog’ zonder geweld ter sprake bracht.

Er wordt bijvoorbeeld verteld dat hij eens naast een professor van de Universiteit van Londen ging zitten om te eten. De professor vroeg hem om weg te gaan omdat ‘vogels en varkens niet samen kunnen eten’. Gandhi stond toen op en zei: “Maakt u zich geen zorgen professor, ik vlieg al weg”.

Gandhi kwam er bijna altijd mee weg als het ging om discussies. Maar hij deed dat met zo’n intelligentie en zodanige gratie, dat hij uiteindelijk iets bijdroeg aan zijn tegenstander. Wat hij deed, meer dan het winnen van de discussie, was het onthullen van iets leerzaams, ontleend aan de situatie. Daarom, als jullie het goed vinden, zullen we zijn suggesties om een discussie te winnen uiteenzetten.

Wees niet egoïstisch en redeneer op een degelijke manier

Voor Gandhi moet elk perspectief van een probleem ook de toestand van de tegenstander omvatten. Met dit idee duidelijk in gedachten verwoestte hij het monopolie van de Engelse textielindustrie en vertoonde hij zich vervolgens in elke fabriek om zich te verontschuldigen voor de ontslagen die hij had veroorzaakt.

Standbeeld van Gandhi

Het was ook typerend voor Gandhi om elk onderwerp diepgaand te bestuderen. Hij nam geen genoegen met een oppervlakkige visie op de wereld. Hij las, hij verdiepte zich, hij raadpleegde. Dat alles zorgde ervoor dat hij een geïnformeerde en solide mening kon vormen over welke kwestie dan ook. Dat is ongetwijfeld een sleutel tot het voeren van welk debat dan ook.

Het trainen van lichaamskracht en geduld

Hij was van mening dat de lichaamskracht op een cruciale manier bijdraagt aan de geestelijke kracht. Gandhi werd gekenmerkt door het behouden van een uitstekende lichamelijke conditie, waardoor hij moeilijke momenten kon doorstaan met een verbazingwekkend vermogen tot herstel. Het trainen van het lichaam zorgt voor gematigdheid, versterking van de wil en zelfbeheersing.

Geduld, daarentegen, is een kwestie van het trainen van de geest. Gandhi zei dat een muur steen voor steen opgebouwd moet worden. En dat elk stukje zijn eigen moment heeft om neergelegd te worden. Geduld is een kenmerk van de sterkste geesten. Niet toegeven aan de eerste impuls is de sleutel tot succes, vooral in een confrontatie.

Je inleven in de ander en betrokken raken bij zijn emoties

Gandhi verspreidde ideeën met een universele reikwijdte. Zijn principes waren niet het product van een localistische of wispelturige visie. Integendeel. De hele mensheid was aanwezig in zijn ideeën en in zijn strijd. Zijn doctrine concentreerde zich in eerste instantie op zijn eigen volk, maar hij was geïnspireerd door universele waarden.

Aap met vlinder op zijn vinger

De leider verleende een belangrijke plaats aan emoties. Zijn toespraken waren niet puur ideologisch. Hij probeerde de positie van zijn tegenstanders te begrijpen en hield rekening met wat zij zouden kunnen voelen. Daarom volgden en bewonderden honderdduizenden mensen over de hele wereld hem, zelfs als ze zijn zaak niet deelden. Het winnen van een confrontatie betekent niet noodzakelijk dat de ander teniet wordt gedaan.

Een discussie winnen door eenvoudige taal te spreken en transparant te zijn

Grote leiders worden gekenmerkt door de eenvoud van hun toespraken. Ze spreken niet om bewonderd te worden, ze spreken om begrepen te worden. En de beste manier om begrip te genereren is door eenvoudige taal te gebruiken, die iedereen kan begrijpen.

Dit zou populisme zijn als hier verborgen belangen achter schuil zouden gaan. Maar als eenvoudige woorden geen verborgen waarheden verhullen, bereiken ze het hart van de mensen. Een authentieke en oprechte toespraak heeft een grote overtuigingskracht. En het brengt ook respect met zich mee. Een verbale discussie wordt als volgt gewonnen: met diepgaande argumenten, eenvoudige verwoordingen en zonder leugens.

In zelfvoorziening groeien en volharden

Gandhi kreeg het voor elkaar om zijn eigen zout te verkrijgen. Om zijn eigen kleding en andere alledaagse voorwerpen te maken. Hij maakte van zelfvoorziening een manier om vrijheid te creëren. Hij wist dat de banden van afhankelijkheid niet voortkomen uit grote dingen, maar uit de kleine details. En hij viel de bron van het kwaad aan.

Het kostte deze leider 55 jaar om de onafhankelijkheid van India te voltooien, wat zijn grote droom was. Hij deed dit op zijn manier: zonder toevlucht te nemen tot geweld. Hij onderging duizenden moeilijkheden voordat hij bereikte wat hij wilde. Moeilijkheden in alle soorten en maten, inclusief conflicten met zichzelf. Diep vanbinnen wist hij dat doorzettingsvermogen een sleutel is tot het openen van uiteindelijk elke deur en dat het vermogen van iemand om vol te houden diegene in staat stelt vooruitgang te maken in de richting van de overwinning.

Vader-zoon discussie

Alle leringen van Gandhi laten ons een kostbare catalogus van menselijke waarden achter. Zijn overwinning was een overwinning van de geest en daarom heeft hij een vóór en een na op de kaart gezet. De grootste van al zijn leringen was de confrontatie aangaan zonder als doel te hebben de ander te vernietigen. Op deze manier zal er nooit sprake zijn van een nederlaag, omdat het zeker is dat iedereen uiteindelijk als winnaar uit de bus komt, zelfs als het niet in de vooraf verwachte mate is. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.