Zeven citaten van Bob Marley

De citaten van Bob Marley laten een vriendelijke en liefdevolle houding ten opzichte van het leven zien. In feite promootte de Jamaicaanse muzikant het soort filosofie waarin innerlijke vrede en hoop prevaleren boven andere menselijke waarden.
Zeven citaten van Bob Marley
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 17 januari, 2022

In wezen zijn de citaten van Bob Marley precies zoals hij zelf was. Ze zijn cool, direct en aangrijpend. Bovendien blijft hij een van de grootste voorbeelden van zowel Caribische muziek als Rastafari-filosofie. In feite stond dit centraal in zowel zijn leven als zijn werk.

De echte naam van Bob Marley was Robert Nesta Marley. Zijn moeder was van Jamaicaanse afkomst en zijn vader was een blanke Engelse man. Daarom was hij al op jonge leeftijd op de hoogte van raciale conflicten. Misschien is dat de reden waarom veel van zijn citaten een oproep zijn tot zowel harmonie als begrip.

“De slechte mensen die proberen deze wereld erger te maken, nemen geen dag vrij, dus waarom zou ik dat wel doen ?”

-Bob Marley-

De singer-songwriter was niet bepaald een monument voor een ordelijk en evenwichtig leven. Het ging hem echter meer om het promoten van rauwe gevoelens. Men had inderdaad veel kritiek op hem, maar niemand durfde te twijfelen aan zijn talent en creativiteit.

1. Hoe leef je?

“Houd van het leven dat je leeft, leef het leven dat je liefhebt.”

Dit citaat weerspiegelt de manier waarop Bob Marley tegen het leven aankeek. Het laat met name zien hoe zijn levensfilosofie ervoor zorgde dat hij altijd de positieve kant van de dingen zag en zijn dromen volgde. Het is ook een van zijn meest memorabele citaten.

Staande vrouw

2. Problemen

“Verwacht in je leven wat problemen, maar als je je zorgen maakt, verdubbel je het.”

Dit citaat laat ons zien dat Bob Marley een begaafd persoon was met buitengewoon gezond verstand. Sterker nog, hij slaagt erin om in slechts één kleine zin een van de grootste waarheden in het leven samen te vatten.

Het is het feit dat je zorgen maken over je problemen nutteloos is. In feite kun je alleen maar nieuwe problemen toevoegen aan de problemen die je al hebt. Je moet problemen oplossen, jezelf er niet mee kwellen.

3. Dictators

“Er zijn twee soorten dictators: de belastingen en de gekozenen die de politici zijn.”

Hoewel het nooit de bedoeling van Bob Marley was geweest om via zijn muziek een politieke boodschap te verspreiden, blijkt uit verschillende van zijn citaten dat hij uiterst kritisch was over wat er in de wereld gaande was.

Ook moedigden veel van zijn songteksten verandering aan. In dit citaat liet hij zien dat hij tegen de machten was. Hij maakte geen onderscheid tussen dictatuur en democratie, omdat beide volgens hem tirannie creëerden. Het enige dat volgens Marley verschil maakte, was de manier waarop ze allebei hetzelfde bereikten.

4. Aan- en afwezigheid

“Leef niet om je aanwezigheid te laten opvallen, leef om je afwezigheid te laten voelen.”

Het verlangen om te verschijnen en het verlangen om opgemerkt te worden, komen voort uit een extreme behoefte om het ego opnieuw te bevestigen. We hebben de neiging om geprezen te worden omdat het ons voldoening geeft en ons meer aanwezig laat voelen in een situatie.

We kunnen iemand missen, niet per se omdat ze extreem beroemd of berucht waren, maar vanwege de bijdragen die ze aan ons leven hebben geleverd. In feite voelen we hun afwezigheid sterk, zelfs als we ze niet al te veel opmerkten toen ze in de buurt waren. Dit is zonder twijfel een van de zinnen van Bob Marley die het waard is om dagelijks te onthouden.

5. Ontdek je eigen kracht

“Je weet nooit hoe sterk je bent totdat sterk zijn je enige optie is.”

Een van de meest bekende en herinnerde citaten van dit reggae-genie. Bovendien kon zijn bewering niet waar zijn. Je hebt misschien ontdekt dat in de moeilijkste tijden sterke punten en vaardigheden in je naar boven komen die je eerder negeerde.

Bob Marley zegt het in extreme mate en hij heeft gelijk. Het zijn niet de kleine moeilijkheden die al je kracht naar boven halen, het zijn de ervaringen die je tot het uiterste drijven en je transformeren. Dit zijn degenen die jou en anderen laten zien waar je echt van gemaakt bent.

6. Geluk

“Er is niets aan de hand als je er blij van wordt.”

Dit is een van de mooiste uitspraken van Bob Marley. Het is eenvoudig en accuraat, maar tegelijkertijd buitengewoon slim. Het relativeert het begrip ‘fout’, wat buitengewoon positief is aangezien veel mensen in de wereld bang zijn voor dit woord.

In dit geval hecht Marley meer belang aan het effect van een handeling dan aan de oordelen die erover worden gedaan. Uiteindelijk wijst het op geluk als het ultieme doel. Dit is waarom je nooit iets dat je een goed gevoel geeft, als een fout moet beschouwen.

Springende vrouw

7. Alles kan worden overwonnen

“Overwin de duivels met iets dat liefde heet.”

Rastafari’s praten veel over liefde. Dat komt omdat dit sentiment een essentieel onderdeel is van hun filosofie. Ze zien duivels als de negatieve ideeën en het lijden waar we soms last van hebben. De remedie is eenvoudig. Het is liefde. In feite laat liefde alle geesten verdwijnen.

Bob Marley was niet zomaar een muzikant, maar ook een inspirerende leider. Hoewel je het misschien wel of niet eens bent met de manier waarop hij naar het leven keek, kun je niet negeren dat hij extreem consequent was in zijn filosofie. Er is zeker geen andere muzikant in zijn genre die zo succesvol is geweest. Sterker nog, hij zei dat zijn muziek voor altijd zou duren. Hij had waarschijnlijk gelijk.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Giovannetti, J. L. (2001). Sonidos de condena: sociabilidad, historia y política en la música reggae de Jamaica. Siglo XXI.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.