Echte liefde is meer dan alleen oppervlakkig

Na verloop van tijd realiseer je je dat echte liefde meer is dan alleen oppervlakkig. Echte liefde wordt gemaakt door je ziel. Lees hier meer.
Echte liefde is meer dan alleen oppervlakkig
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Na verloop van tijd realiseer je je dat echte liefde niet met je lichaam wordt gemaakt, maar met je ziel. Het is een echte passie die verder gaat dan je lichaam en je twee geesten samenbrengt. Het verenigt je emoties, zekerheden en gevoelens. Je danst samen als één.

Er wordt gezegd dat de huid het belangrijkste seksuele orgaan van de mens is. Inderdaad, we moeten aangeraakt worden om te overleven. Soms is een aanraking zelfs voldoende om de duizenden zintuiglijke receptoren te activeren die in staat zijn een emotie, een gevoel aan elkaar te rijgen. Met echte liefde is de symfonie van sensaties die in je huid zijn ingebed echter niet altijd voldoende. Je wilt meer.

“De maan leeft in de binnenkant van je huid.”

Pablo Neruda

De beste liefdesverhalen verschijnen meestal niet in boeken. Ze zijn op je huid geschreven met onzichtbare inkt die alleen jij kunt zien. Ze zijn getatoeëerd met de toppen van die wijze vingers die in de schaduw de vorm van je lichaam volgden. Degene die je ziel heeft gewekt en gevormd naar die van hen, waardoor je echte betekenis aan je leven hebt gegeven. Denk er maar eens over na.

Knuffelend stel

Kijk verder dan de oppervlakte

Het valt niet mee om iemand te vinden met wie je één kunt worden. Die persoon met wie je je emoties, waarden, sensaties en verbindingen deelt. Als je diegene echter vindt, past alles ineens en harmoniseert het en zijn er geen lege plekken meer om op te vullen. Je ziel is geïnspireerd en je hart ontwaakt uit zijn lange winterslaap, net op het moment dat je dacht dat er nooit van je zou worden gehouden.

Dit komt omdat er een tijd komt dat je laffe liefdes moe wordt. Van degenen die niets riskeren en die aan het eind van de zomer als een storm dood gaan. Degenen die, ondanks de nachten van passie, beloften en strelingen, je achterlaten met niets meer dan een leeg kussen naast je. Degenen die je achterlaten met alleen je tranen en de as van je gebroken dromen.

Maar uiteindelijk leer je het wel. Je raapt je gebroken stukjes op en zet ze met eigenliefde weer in elkaar. Je herhaalt voor jezelf de mantra: “Ze zullen me nooit meer pijn doen.” Bovendien leer je dat de beste minnaar degene is die de moed heeft om verder te kijken dan je huid en zelfs emotioneel voor je uit te kleden.

Stel knuffelt onder een trui

De ware chemie van echte liefde

De ware chemie van liefde bestaat, precies in het midden van je hoofd. In feite is het bijna als een derde oog. Het is de hypofyse waar een magisch en enorm krachtig hormoon wordt uitgescheiden. Dit is oxytocine.

Je kunt op elk moment een seksuele ontmoeting hebben, waarbij je hersenen een stortvloed van sensaties en neurotransmitters zijn die je puurste, meest meegaande instincten orkestreren. Het is echter alleen wanneer seks volledig en authentiek wordt genoten, dat oxytocine verschijnt.

Dit hormoon maakt bij jou de behoefte aan verzorging en bescherming wakker. Het voedt je met genegenheid, emotie en een wijzere passie die gericht is op het creëren van een permanente band waar al je angsten en onzekerheden zijn uitgedoofd. Onderzoek ondersteunt trouwens het feit dat (Engelse link) orgasmes veel intenser zijn wanneer deze magische formule verschijnt.

Tekening van een stel

Een unieke taal

Interessant is dat er sommige stellen zijn die na verloop van tijd niet langer een koppel zijn, maar toch geliefden blijven. Ze hebben niets meer gemeen in hun dagelijkse leven, en ze maken zich geen illusies over elkaar. Onder de dekens beleven ze echter iets magisch en blijven ze dezelfde fantastische taal spreken.

Echte liefde blijft in de harten en zielen van twee mensen. Het gaat verder dan de huid en spreekt een taal die alleen de meest wijze minnaars begrijpen.

Toch zijn dit soort situaties slechts een opmaat naar een afscheid. In feite gebeuren ze alleen omdat bepaalde sporen van de hechting die door oxytocine wordt gegenereerd, nog steeds aanwezig zijn. Het zal echter geleidelijk doven als de sintels van een vreugdevuur dat voorheen zoveel warmte bood.

Seksualiteit heeft ongetwijfeld zijn eigen unieke taal die begrepen moet worden. Bovendien zoekt niet iedereen naar dezelfde dingen. Er zijn mensen die de voorkeur geven aan die huid-op-huid ontmoetingen, waar er geen blijvende connecties of verplichtingen zijn.

Dit zijn ongetwijfeld aspecten die altijd vanaf het begin van een toekomstige relatie duidelijk moeten worden gemaakt, zodat er geen ruimte is voor teleurstelling.

Dansend stel in de lucht

Erotisch kapitalisme

Er zijn veel experts die beweren dat we in een systeem van erotisch kapitalisme leven. Er worden seksspeeltjes op de markt gebracht en er worden voortdurend nieuwe seksuele ervaringen aanbevolen. Niet te vergeten dat er steeds meer dating-apps zijn waar het makkelijker dan ooit lijkt om een partner te vinden.

Niets van dit alles lijkt echter echt geluk te bieden. In feite zijn deze ervaringen niet veel meer dan kleine ontladingen van dopamine, eenmalig gebruik van geluk, maar al snel drijft het eenzame hart terug in de oceaan van wachten – en hoop. We zijn terug in de wachtkamer, verlangend naar die handen die eindelijk onze huid zullen aanraken en onze ziel zullen strelen… Wellicht ook interessant voor jou

Stop met het zoeken naar liefde bij anderen, liefde begint bij jou
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Stop met het zoeken naar liefde bij anderen, liefde begint bij jou

Sommige mensen vertrouwen op anderen voor hun eigen geluk. We moeten echter stoppen met het zoeken naar liefde bij anderen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.