De zeven beste boeken over kinderpsychologie

De zeven beste boeken over kinderpsychologie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Het beter begrijpen van onze kleintjes is het beste cadeau dat we ze als ouders of opvoeders kunnen geven. Kinderpsychologie is complexer dan het lijkt. Daarom kan het helpen om boeken over kinderpsychologie te lezen.

Het is namelijk essentieel om de behoeften te begrijpen die schuilgaan achter bepaalde gedragingen, hoe hun emoties werken en hoe hun hersenen rijpen in elke fase van hun ontwikkeling.

Eén ding weten we allemaal: het hebben van de titel van vader, moeder of leraar betekent niet noodzakelijk dat we automatisch over de vaardigheden beschikken die we nodig hebben om kinderen op te voeden.

Elk kind is uniek en elke dag brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Misschien een nieuwe vorm van moeilijk gedrag, onzekerheid, een leerachterstand, of zelfs constante twijfel.

“Emotionele intelligentie begint zich in de eerste jaren te ontwikkelen. Alle kleine uitwisselingen die kinderen hebben met hun ouders, leerkrachten en met elkaar bevatten emotionele boodschappen.”

Daniel Goleman

Maar boeken over kinderpsychologie zijn er altijd voor ons. Of we nu ouders of opvoeders zijn, we moeten up-to-date blijven. De wetenschap vordert en we weten nu meer dan ooit over de hersenen van kinderen. We hebben geleerd hoe we holistische ontwikkeling bij kinderen kunnen bevorderen, hun intelligentie kunnen vergroten en hen hulpmiddelen kunnen geven om hen te helpen hun emoties te begrijpen en te beheersen.

Het is echter nooit raadzaam om bij één van de boeken over kinderpsychologie te blijven en het ‘onze bijbel’ te maken. Het ideale scenario is eerder om te zoeken naar meerdere bronnen en open te staan voor de nieuwe ontdekkingen op onderwijsgebied.

In dit artikel laten we je zeven boeken over kinderpsychologie zien die misschien van grote hulp kunnen zijn.

De beste boeken over kinderpsychologie

1. Building emotional intelligence: practices to cultivate inner resilience in children (Linda Lantieri en Daniel Goleman)

Vandaag de dag weten de meesten van ons dat emotionele intelligentie essentieel is voor een betere gezondheid en geluk. Dit soort intelligentie biedt ook een geweldig kader voor de opvoeding van onze kinderen.

Integratie van bepaalde richtlijnen, vaardigheden en bekwaamheden op basis van emotioneel begrip en management zal hen in staat stellen beter met anderen om te gaan in het heden en de toekomst.

Zoals Daniel Goleman zegt, zorgt het onze kinderen leren over emoties voor een betere toekomst. In dit boek over kinderpsychologie leren we hoe we dat kunnen doen. Bovendien wordt het geleverd met een praktische gids en audioversie (verteld door Elsa Punset). Wat ervoor zorgt dat het een veel completer hulpmiddel is voor kinderen en tieners.

Meisje dat mediteert tussen de bloemen

2. Ugly Ducklings (Boris Cyrulnik)

Boris Cyrulnik is een bekende Franse neuroloog, psychiater, psychoanalyticus en etnoloog. Hij wordt beschouwd als een belangrijke referentie in de wetenschap van geluk en psychiatrie. In feite had hij al op 11-jarige leeftijd beslist wat hij met zijn leven wilde doen.

Op 6-jarige leeftijd wist hij uit een concentratiekamp te ontsnappen, terwijl de rest van zijn familie, Russisch-Joodse immigranten, nooit terugkeerde. Van toen af aan ging hij van het ene onderkomen naar het andere, van het ene gezin naar het andere, tot hij eindelijk bij het huis van de nederige boeren aankwam.

Een lange reis van angst, vervreemding en verdriet, die hij hem niet liet veranderen in een slachtoffer van trauma, maar een veerkrachtig kind.

Boris Cyrulnik laat in dit boek een zeer interessante visie op kindertrauma zien. Hij leert ons dat de bonte verzameling van relaties en uitdrukking van onze emoties ons in staat stelt een soort biopsychische ‘reserve’ te activeren om ons te helpen doorgaan.

3. The Whole-Brain Child: 12 Proven Strategies to Nurture Your Child’s Developing Mind (Daniel J. Siegel en Tina Payne Bryson)

Dit is een prachtig naslagwerk op het gebied van kinderneuropsychologie. De auteurs, neuropsychiater Daniel J. Siegel en expert op het gebied van ouderschap Tina Payne Bryson, nemen ons mee op een spannende reis door de jonge hersenen.

Het is makkelijk te lezen, leuk en interessant. En gelukkig geeft het zeer praktische, bruikbare strategieën om de emotionele en intellectuele ontwikkeling van onze kinderen te ondersteunen.

Maar er is meer. Iets dat dit boek anders en vernieuwend maakt, is het feit dat de illustraties ons kunnen helpen bepaalde concepten aan onze eigen kinderen te leren. Het is een complete, uitstekende kinderpsychologische handleiding die ons zal helpen bepaalde reacties, gedragingen en behoeften in onze kleintjes te begrijpen.

4. What to Do When You’re Scared and Worried: A Guide for Kids  (James J. Crist)

James J. Crist is een Amerikaanse psycholoog die gespecialiseerd is in trauma, depressie en psychische stoornissen bij kinderen. De reden waarom dit boek op onze lijst staat is eenvoudig: het is gericht op zowel volwassenen als kinderen. En het stelt ons in staat om onze angsten te begrijpen en te rationaliseren.

Het is vooral bedoeld om alle meest voorkomende zorgen en angsten in de gedachten van een kind weg te nemen. Deze variëren van donker tot eenzaamheid, clowns tot nachtmerries. Zelfs een ongelukkige realiteit in de wereld van vandaag: terrorisme.

Als psycholoog die veel angstige en ongeruste kinderen heeft gezien en geholpen, geeft Dr. Crist eenvoudige uitleg en strategieën. Na het lezen van dit boek zijn zowel kinderen als ouders beter uitgerust.

Olifant met kind

5. How to Talk so Kids Will Listen… And Listen So Kids Will Talk (Adele Faber en Elaine Mazlish)

Dit is een bestseller in de kinderpsychologie sinds de publicatie eind jaren negentig. Sindsdien is er veel veranderd, maar de waarheden in dit boek raken niet uit de mode. Echt, het zijn fundamentele, tijdloze aspecten van de opvoeding van kinderen en tieners.

Door een praktische en respectvolle aanpak leren we communicatiemethodes, innovatieve probleemoplossende strategieën en goede technieken om grenzen te stellen, emoties te beheersen en te straffen.

6. Far from the Tree: Parents, Children and the Search for Identity (Andrew Solomon)

Inspirerend en magisch. Alle ouders, leerkrachten, psychologen en iedereen die wil nadenken over wat ons onderscheidt van elkaar, wat ons verenigt, wat ons definieert en wat ons menselijk maakt, zou verplicht moeten zijn dit boek te lezen.

“Hoewel velen van ons trots zijn op hoeveel ze verschillen van hun ouders, zijn we allemaal verdrietig over hoezeer onze kinderen verschillen van ons.”

-Andrew Solomon-

Dit is een ongebruikelijk boek dat miljoenen mensen heeft geboeid, ook in relaties van ouders en kinderen met een handicap zoals het syndroom van Down of aandoeningen op het autismespectrum.

Op de pagina’s van dit boek zien we de getuigenissen van meer dan 300 gezinnen die zelfs het hardste hart raken.

Een van de beste boeken over kinderpsychologie

7. The Psychology of the Child (Jean Piaget)

We kunnen onze lijst met boeken over kinderpsychologie niet beëindigen zonder het te hebben gehad over Jean Piaget.

Niet alleen was hij een van de belangrijkste psychologen van de twintigste eeuw, zijn bijdrage aan de menselijke ontwikkeling en kinderpsychologie blijft van groot epistemologisch, logisch, biologisch en sociologisch belang.

Hij legde de basis voor veel concepten waaraan we nu werken. En we kunnen hem bedanken voor al zijn uitgebreide werk, artikelen en empirisch onderzoek dat we nog steeds gebruiken voor reflectie en interpretatie.

Om de paar jaar komen er nieuwe edities op de markt, waardoor we weer kunnen genieten van het werk van Piaget en zijn trouwe medewerker Inhelder.

Hoewel het niet bepaald een ‘ontspannend’ boek is, is het een must als je in de eerste studies van intelligentie, het construeren van de werkelijkheid, categorieën van gedachten, representatiecapaciteiten, concrete operaties, formele operaties, morele oordeelsvorming wil duiken. Maar ook in emotionele en sociale aspecten van de ontwikkeling van kinderen.

Jean Piaget

Tot slot wil ik nog zeggen dat deze lijst zeker veel prachtige boeken over kinderpsychologie weg heeft gelaten. We hebben echter geprobeerd een brede lijst van aanbevelingen te geven. Het is een gebied waar emoties, angsten, hersenontwikkeling, veerkracht en psychologische of intellectuele tekortkomingen gebieden zijn die nog niet volledig begrepen zijn.

Laten we nieuwsgierig zijn en nooit stoppen met leren. Laten we bovendien onze kinderen het allerbeste geven wat we kunnen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Linda Lantieri y Daniel Goleman (2009) “Inteligencia emocional infantil y juvenil: Ejercicios para cultivar la fortaleza interior” Madrid: Aguilar
  •  Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson (2011) “El cerebro del niño” Alba Editorial
  • James J. Crist (2004). “Cómo superar los miedos y las preocupaciones” Barcelona: Oniro
  • Adele Faber y Elaine Mazlish (2005) “Cómo hablar para que sus hijos le escuchen y cómo escuchar para que sus hijos le hablen” Medici
  • Andrew Solomon 2014 “Lejos del árbol: historias de padres e hijos que han aprendido a quererse” Madrid: Debate
  • Jean Piaget, B. Inhelder (2008) “Psicología del Niño” Madrid: Morata

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.