Vijf van de slechtste voedingsmiddelen voor je hersenen

Vijf van de slechtste voedingsmiddelen voor je hersenen

Laatste update: 17 februari, 2018

Een gezond brein hebben, hangt van veel verschillende factoren af. De belangrijkste twee zijn lichaamsbeweging en oxygenatie. Maar wat we eten speelt ook een zeer belangrijke rol. Onze voeding levert of neemt stoffen weg die direct van invloed zijn op onze hersenfunctie. In dit artikel bespreken we vijf van de slechtste voedingsmiddelen voor je hersenen die je maar beter kunt vermijden.

Natuurlijke producten vormen een gezond voedingspatroon. Wie gezond wil zijn, moet vooral naar evenwicht streven. Overdaad schaadt tenslotte altijd. We moeten sterk verwerkt voedsel vermijden. En we moeten vooral uitkijken voor voedingsmiddelen met grote hoeveelheden suiker, zout of vet.

Onze gemoedstoestand, leervaardigheden en ons geheugen worden beïnvloed door het voedsel dat we consumeren. Bepaalde voedingsmiddelen bevatten stoffen die mogelijk ons ​​zenuwstelsel en onze hersenen kunnen aantasten. Daarom is het zo belangrijk om te letten op wat je eet.

Sommige van deze schadelijke ingrediënten kunnen we vinden in de meeste verwerkte voedingsmiddelen, maar ze blijven onopgemerkt. We zien ze alleen als we de ingrediëntenlijst zorgvuldig lezen, maar hun namen kunnen lang en moeilijk te begrijpen zijn.

“Onze levens liggen niet in de handen van de goden, maar in de handen van onze koks.”

-Lin Yutang-

1. Gluten: een van de slechtste voedingsmiddelen voor je hersenen

Gluten is een groep eiwitten die in veel granen voorkomt. Het is te vinden in tarwesoorten als gewone tarwe, gerst, rogge en andere soortgelijke voedingsmiddelen.

Deze eiwitten hechten zich aan de dunne darm en veroorzaken metabole, spijsverterings- en immuunaandoeningen. Sommige mensen zijn gevoeliger voor gluten. Anderen zijn dan niet erg gevoelig, maar het beïnvloedt nog steeds hun lichaam, zelfs als ze hier niets van merken. Gluten is een van de slechtste voedingsmiddelen voor je hersenen omdat het het zenuwstelsel in het algemeen beïnvloedt.

Gluten: een van de slechtste voedingsmiddelen voor je hersenen

2. Kunstmatige zoetstoffen

Zoetstoffen zijn stoffen die het suiker in voedingsmiddelen vervangen. Sommige van deze stoffen zijn natuurlijk, maar de meeste zijn kunstmatig. We weten dat ze de gezondheid van de hersenen beïnvloeden. Sterker nog, velen noemen deze stoffen ‘hersengif’ omdat ze de structuur van de hersenen aantasten en de ontwikkeling van bepaalde gebieden in de hersenen afremmen.

Aspartaam ​​en sacharine, twee kunstmatige zoetstoffen, zijn in verband gebracht met bepaalde zenuwstelselaandoeningen. Hieronder vallen depressie, angstgevoelens, terugkerende migraine en spraakgebreken. Ontzettend veel industriële voedingsmiddelen bevatten deze zoetstoffen. In het algemeen bevatten voedingsmiddelen met het label ‘light’ deze kunstmatige zoetstoffen.

3. Mononatriumglutamaat (MNG): een van de slechtste voedingsmiddelen voor je hersenen

MNG (of MSG) bevindt zich in bijna alle verpakte en ingeblikte voedingsmiddelen. MNG is een extreem geconcentreerd zout. De voedingsindustrie gebruikt het als conserveermiddel en ook om de smaak en geur van voedingsmiddelen te verbeteren. Studies tonen aan dat het consumeren van MNG de aanmaak van dopamine in de hersenen stimuleert.

Dopamine genereert een kortstondig gevoel van welzijn. Mononatriumglutamaat bevat echter ook een hoog gehalte aan zogenaamde ‘excitotoxinen. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze stof de gezondheid van de hersenen beïnvloedt. Onderzoekers verbinden ernstige ziekten zoals Parkinson, Alzheimer, dementie en chronische vermoeidheid aan MNG-consumptie.

MNG (MSG): een van de slechtste voedingsmiddelen voor je hersenen

4. Geraffineerde suiker

Wetenschappers beschouwen suiker als een van de drie ‘witte gifbronnen’, samen met zout en geraffineerde bloem. Momenteel is het een van de meest gebruikte ingrediënten in allerlei soorten voedsel. Langdurige consumptie van suiker kan problemen veroorzaken en je hersenen in gevaar brengen.

Geraffineerde suiker zorgt er namelijk voor dat het eiwit BDNF niet goed werkt. Dit eiwit voert belangrijke functies uit in het zenuwstelsel. Twee van die functies beschermen je geheugen en faciliteren verbindingen tussen neuronen. Studies hebben dan ook aangetoond dat mensen met schizofrenie of depressie verslechtering ervaren als ze regelmatig suiker eten.

5. Fluoride: een van de slechtste voedingsmiddelen voor je hersenen

Fluoride is een mineraal dat door sommige regeringen wordt toegevoegd aan kraanwater om redenen van zuiverheid en volksgezondheid. Hoewel we het niet kunnen proeven, is het er wanneer het water uit de kraan komt.

Critici hebben het gebruik van fluoride in water ernstig in twijfel getrokken. Wetenschappers vermoeden namelijk dat fluoride gerelateerd kan zijn aan slechte intellectuele prestaties en veranderingen in sommige cognitieve functies.

Fluoride in kraanwater valt onder een van de slechtste voedingsmiddelen voor je hersenen

Het Fluoride Action Network (FAN) presenteerde bewijs uit 34 studies die deze claim lijken te ondersteunen. Organisaties zoals UNICEF nemen een standpunt in tegen fluoride in water. We weten dat gebotteld water een nog hogere concentratie fluoride bevat.

Tot slot, het beste wat je kunt doen om je hersenen gezond te houden, is vers voedsel eten. Verpakte en verwerkte voedingsmiddelen zijn enkele van de slechtste voedingsmiddelen voor je hersenen. Ze hebben niet alleen nauwelijks voedingswaarde, ze maken ons ook ziek. Het is beter om ze helemaal te vermijden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.