Zes tips om te voorkomen dat je egoïstisch bent tegenover je partner

Grootmoedigheid bij een stel, zoals ook bij andere relaties, is gebaseerd op twee fundamentele pijlers. Dit zijn empathie en assertiviteit. Ontdek hoe je ze kunt plaatsen.
Zes tips om te voorkomen dat je egoïstisch bent tegenover je partner

Laatste update: 17 maart, 2022

Als je ruzie hebt met je partner, zou je kunnen ontdekken dat een van jullie de ander ervan beschuldigt egoïstisch te zijn. Dat komt omdat, wanneer we ons slecht voelen, we de neiging hebben om het toe te schrijven aan iets externs, en daarom de schuld bij de ander leggen. Je partner is echter niet altijd de schuldige. Inderdaad, soms zal de discussie je eigen schuld zijn doordat je egoïstisch bezig bent.

Het is niet gemakkelijk om deze vooringenomenheid te ontdekken en toe te geven dat je egoïstisch bent. Toch is het de eerste stap naar het creëren van een gezonde dynamiek in je relatie. Het is echter gemakkelijk om je gevoelens te verwarren met schuldgevoelens, zelfmedelijden en andere gepolariseerde gedachten.

Iedereen heeft wel iets over zichzelf waar hij mee om moet gaan en moet veranderen. Bovendien is egoïsme in deze tijden van individualisme een soort epidemie geworden. In dit artikel geven we je enkele ideeën om het proces van het oplossen van problemen in je relatie zowel effectief als productief te maken.

Egoïsme

Egoïsme is tegenwoordig een heel gewoon woord. Het wordt trouwens zo vaak gebruikt dat de definitie ervan vervaagt. Desalniettemin begrijpen we egoïsme over het algemeen als een houding die gericht is op jezelf en je ego. Daarnaast handel je in de richting van eigenbelang en negeer je de behoeften van anderen.

Bij een stel betekent egoïsme dat je je eigen zorgen en behoeften voor die van je partner stelt, ongeacht hoe belangrijk ze zijn of dat ze met elkaar verzoend kunnen worden. Het wordt beschouwd als een factor van emotionele slijtage, omdat het conflicten vindt in de kleinste alledaagse details.

Egoïstische gebaren zijn te klein om als een serieuze belediging te worden opgevat. Aan de andere kant zijn ze te opvallend om helemaal over het hoofd te zien.

Paar zittend in woonkamer

Zes tips om te voorkomen dat je egoïstisch bent tegenover je partner

Als je een egoïstische houding in jezelf bespeurt, voel je je slecht. Daarom wil je het repareren. Het is echter vrij waarschijnlijk dat je partner en jij samen een geschiedenis van onopgeloste conflicten hebben. Daarom moet je het probleem op een ordelijke en pragmatische manier aanpakken. Hier zijn zes tips om je te helpen ophouden egoïstisch te zijn met je partner.

1. Neem verantwoordelijkheid voor jezelf

Zoals we eerder vermeldden, is de eerste stap het detecteren van deze houding en het voorstellen van een verandering ten goede. Je moet dit aan je partner uitleggen. Want idealiter begeleiden ze je in je veranderproces. Bovendien is het iets dat hen rechtstreeks aangaat, dus hun hulp zal nodig zijn zodat je weet welke richting je op moet.

2. Ontwikkel empathie

Empathie zal de belangrijkste kwaliteit zijn die je zal helpen ophouden egoïstisch te zijn tegenover je partner (Spaanse link). Hoewel sommige mensen empathischer zijn dan anderen, is dit een vermogen dat net als elk ander kan worden geleerd en ontwikkeld.

Door empathie ontwikkel je het idee dat de gevoelens van anderen net zo belangrijk zijn als die van jou. In feite is het een training in emotionele intelligentie.

Hiervoor is goede communicatie essentieel. Bovendien moet je jouw aandacht richten op de gevoelens en behoeften van je partner. Bespreek situaties met hen wanneer ze zich voordoen en probeer de onderliggende slechte dynamiek te begrijpen. Het is een niet-lineair proces. Met andere woorden, het conflict zal niet geleidelijk verdwijnen, maar zal zijn ups en downs hebben. Wees geduldig.

3. Train jezelf in assertiviteit

Assertiviteit zal niet alleen dienen om jouw standpunt duidelijk te maken, maar ook om je eigen behoeften te uiten zonder je partner te beledigen of te kwetsen. Dit maakt deel uit van emotionele verantwoordelijkheid. Het helpt je om voor de emoties van je partner te zorgen, naar hen te luisteren en je intentie om dingen te veranderen en op te lossen duidelijk te maken.

Empathie en assertiviteit zijn geen twee geïsoleerde capaciteiten. In feite gaan ze met elkaar om, en ook met anderen. Als je bijvoorbeeld je partner op een respectvolle manier laat weten dat je iets dwars zit, ben je assertief, terwijl empathie je in staat stelt rekening te houden met hun gevoelens hierover.

4. Vraag je partner hoe hij of zij zich voelt

Misschien heb je, tot het moment dat je besloot te veranderen, de gevoelens van je partner volledig over het hoofd gezien. Om deze reden weet je waarschijnlijk niet wat er door hun hoofd gaat als je het er niet mee eens bent. Inderdaad, als je al een lange tijd geen verbinding met elkaar hebt gemaakt, zal het nu moeilijk voor je zijn om dat te doen. Daarom moet je ze vragen hoe ze zich voelen.

Op deze manier train je niet alleen je empathie, maar krijg je ook nuttige informatie om je problemen op te lossen en je partner in staat te stellen zichzelf te uiten. Bovendien zullen ze merken dat je om hen geeft en dat je nota neemt van wat ze zeggen. Dit zorgt ook voor een meer collaboratieve houding van hun kant.

5. Vraag jezelf af wat je partner nodig heeft

Een empathisch en attent persoon zijn is niet de enige manier om een egoïstische houding achter je te laten. In feite is je partner, ondanks je eerdere houding, misschien gestopt met het delen van hun behoeften en praten over wat ze van je zouden willen.

Vraag jezelf daarom af, naast het vragen van je partner om zich uit te drukken, welk effect jouw gedrag op hem of haar kan hebben. Elk klein detail telt. Wat zouden ze willen dat je doet? Zullen ze boos zijn als je ze vertelt dat je vandaag gewoon geen zin hebt om te koken?

6. Ga naar een professional

Relatietherapie heeft een aantal zeer nuttige hulpmiddelen voor het oplossen van onopgeloste problemen. Als jullie allebei naar het consult gaan, hoewel je het misschien niet beseft, ben je al een deel van de weg naar het oplossen van je problemen.

Paar in therapie

Controleer je andere relaties

Training in vrijgevigheid en empathie is niet alleen nuttig voor romantische relaties. Het kan ook andere soorten helpen. In feite hebben mensen die een egoïstische houding aannemen over het algemeen de neiging om deze uit te breiden tot al hun omgevingen.

Daarom zal het werken aan je egoïsme, evenals het aannemen van een meer grootmoedige houding met je partner, ook doorwerken in je andere relaties. Dit kunnen familie, vrienden en zelfs werkgerelateerd zijn.

Aan de andere kant zul je ongetwijfeld andere egoïstische mensen in je leven ontmoeten. Misschien ben je bang dat je voor hen terrein verliest. Op deze momenten is het echter altijd het beste om alle positiviteit te onthouden die je krijgt als je genereus bent voor de mensen om je heen en dienovereenkomstig te handelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Beck, A. T. (2009). Con el amor no basta: cómo superar malentendidos, resolver conflictos y enfrentarse a los problemas de pareja. Barcelona [etc]: Paidós, 2003 Barcelona [etc.]: Paidós, 2003.
  • Polaino-Lorente, A., & Martínez Cano, P. (2002). La comunicación en la pareja: errores psicológicos más frecuentes. Madrid: Rialp, 2002..
  • Milián, R. P. (2005). Acerca del amor y las relaciones de pareja (IV). Mendive. Revista de Educación3(3), 204-210.
  • Ulloa Hernández, M. A. (2017). Libertad y dominio vs. compromiso y dependencia en la pareja: dispositivos de feminización y de género. La ventana. Revista de estudios de género5(46), 50-104.
  • Guzmán, M., & Ch, C. T. (2014). Estilos de apego y empatía diádica en relaciones de pareja en adultos emergentes. Revista Argentina de Clínica Psicológica23(3), 61-69.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.