De 6 stadia van romantische relaties

In dit artikel bespreken we de 6 stadia van romantische relaties. Romantische relaties groeien, evolueren en veranderen volgens die 6 stadia.
De 6 stadia van romantische relaties

Laatste update: 02 maart, 2022

In dit artikel bespreken we de 6 stadia van romantische relaties. Romantische relaties groeien, evolueren en veranderen, volgens zeer verschillende en gedefinieerde stadia.

Dit verklaart waarom we na een paar jaar een relatie niet meer hetzelfde voelen als toen we elkaar voor het eerst ontmoetten. Als we de 6 stadia kennen, kunnen we ons tijdens de ontwikkeling ervan op ons gemak en veilig voelen in onze relatie.

Net zoals mensen veranderen, is het waar dat we ook leren, groeien en volwassen worden in relaties, en als we dit weten, kunnen we ten volle genieten van de relatie met de persoon met wie we ervoor hebben gekozen om ons leven te delen. De verschillende stadia van relaties zijn:

De 6 stadia van romantische relaties

1. Verliefdheid

Verliefd worden is een tijd van intense emoties, ” vlinders in onze buik ” en een sterk verlangen om bij de persoon te blijven op wie je verliefd bent. Verlangen en passie, met of zonder seksuele activiteit, worden de hoofdingrediënten van deze fase, die een intense verbeeldingskracht en creativiteit naar boven brengen die de andere persoon verrassen.

Tekening van een kussend stel

Tijdens verliefdheid concentreren geliefden zich op alle dingen die ze gemeen hebben. Geduld en begrip kenmerken deze fase, en geliefden merken hun verschillen nauwelijks op.

Argumenten en conflicten worden meestal vermeden. Daarom is het begin van relaties een bijzondere en spannende periode om de ander te ontdekken, waar we nooit een einde aan willen maken.

2. Kennis

In dit stadium leidt verliefdheid tot diepere en meer intieme kennis van de andere persoon. En tot de noodzakelijke ontdekking van verschillen en eigenaardigheden van beide…

Elke persoon, uniek en uniek, begint te verschijnen zoals hij of zij werkelijk is, in zijn geheel. Elke persoon begint zijn of haar persoonlijke ervaringen te delen. Er is niet zoveel idealisering, maar de ontmoetingen worden reëler.

“Onthoud dat de grootste liefde en de grootste prestaties grotere risico’s met zich meebrengen.”

-Anoniem-

3. Samen zijn

Het koppel is als zodanig ontstaan, na een periode van kennismaking, waarbij de focus vooral heeft gelegen op de projectie van een leven samen en op toekomstige projecten . Ze hebben besloten een leven te delen, door samen te leven en door een huis te kiezen.

Seksuele activiteit neemt af door de routine, verantwoordelijkheden en lasten. De liefde van het paar wordt meer aanhankelijk, respectvol en in de vorm van steun en begrip voor een gemeenschappelijk leven uitgedrukt.

Er kunnen verschillen ontstaan in de manier waarop conflicten moeten worden opgelost en het zoeken naar overeenkomsten en onderhandelingen zal noodzakelijk zijn.

Verliefd stel bij het kampvuur

4. Assertiviteit

Na een periode van samenleven en alles willen delen, ontstaan individuele behoeften en de verdediging van dergelijke behoeften. Het is tijd om te overwegen om activiteiten afzonderlijk te doen. Met respect voor de gevestigde link en het commitment tussen partners. In dit stadium kunnen er conflicten ontstaan door onopgeloste persoonlijke crises.

Het is als een hereniging met jezelf na een periode van gefocust zijn op de ander en de relatie. Bij het ontstaan van nieuwe individuele behoeften, besluit elk van de partners zich op zichzelf te concentreren, althans voor een korte tijd.

5. Groei

Als het paar dit punt bereikt, betekent dit dat ze hebben besloten hun relatie te verdiepen, die volwassener en stabieler wordt. Het is tijd om beslissingen te nemen, zoals het uitvoeren van gezamenlijke projecten zoals het stichten van een gezin.

Het is een podium waar de illusie, de opwinding en het enthousiasme terugkomen door te delen wat ze allebei hebben besloten te creëren. Door aan iets te blijven bouwen en samen hun toekomstig leven te projecteren.

“Liefde is twee zielen die elkaar door de lichamen zien.”

-Anoniem

6. Aanpassing

Het leven gaat door en er vinden veranderingen plaats, als het paar zich eraan aanpast, wordt het sterker en rijper. Het is een tijd voor het paar om sterker te worden of uit elkaar te gaan, aangezien de schaal van persoonlijke waarden wordt uitgedaagd en gedeeld. Door veranderingen als zelfstandigheid van kinderen, pensionering, ziekte, etc. ontstaan nieuwe belangen.

Het kan een tijd van herontdekking zijn, aangezien de vereisten, verantwoordelijkheden en lasten van het leven lager zijn, en kan zich weer concentreren op het paar om nieuwe projecten te delen, net als in het begin van de relatie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.