Drie verschillen tussen emoties en gevoelens

Ontdek wat de drie belangrijkste verschillen tussen emoties en gevoelens zijn zodat je beide in het vervolg beter kunt beheersen.  
Drie verschillen tussen emoties en gevoelens

Laatste update: 23 oktober, 2019

De kans is groot dat je je emoties en gevoelens meer dan eens door elkaar hebt gehaald. Je kunt beide namelijk tegelijkertijd ervaren en ze hierdoor gemakkelijk met elkaar verwarren. Het is echter zeer belangrijk om te weten wat het verschil is tussen emoties en gevoelens. Dit komt omdat ze niet dezelfde behoeften genereren en we er anders mee om moeten gaan.

In dit artikel bespreken we daarom kort de drie belangrijkste verschillen tussen emoties en gevoelens. Op die manier kun je ze in het vervolg beter van elkaar onderscheiden en zo je emotionele intelligentie vergroten en spijt voorkomen.

Emoties en gevoelens kunnen ervoor zorgen dat we dingen doen zonder erover na te denken. Als we echter ons best doen om ze te identificeren en van elkaar te onderscheiden, wordt het een stuk makkelijker om ze aan te passen (Goleman, 1996).

De drie verschillen tussen emoties en gevoelens

1. Automatisch versus rede

Emoties zijn meestal afkomstig van het limbisch systeem en het meest primitieve deel van de hersenen. Gevoelens komen daarentegen voort uit de frontale kwab. Met andere woorden, gevoelens komen voort uit abstract denken. Emoties zijn echter aangeboren en genetisch bepaald als het resultaat van evolutie.

Ook, hoewel het raar lijkt, is er een maximum aantal emoties dat we kunnen hebben. Er is echter geen maximum aantal gevoelens dat we kunnen hebben.

Gevoelens definiëren we in principe verbaal, terwijl we emoties psychofysiologisch definiëren. Gevoelens komen voort uit onze interpretatie van gebeurtenissen en sensaties. Emoties komen echter voort uit een reactie van het zenuwstelsel (sympathisch en parasympathisch).

Emoties en gevoelens en de hersenen

2. De snelheid waarmee ze verschijnen en veranderen

Emoties staan erom bekend zeer snel en direct te zijn. Ze vertegenwoordigen het alarm- en overlevingssysteem van het lichaam. Als we eenmaal begrijpen wat er is gebeurd en waarom we ons op een bepaalde manier voelen, verwijzen we naar gevoelens en niet naar emoties.

Om een ​​gevoel te hebben, is het noodzakelijk om na te denken over wat er is gebeurd (de emotie inschatten), na te denken over hoe we ons gedroegen, en er dus psychologisch dieper op in te gaan.

Omdat emoties snel komen en gaan, heeft ons lichaam nog een beoordelings- en motivatiemechanisme: gevoelens. Gevoelens vertegenwoordigen de overblijfselen van emoties.

In feite is het voornaamste verschil tussen emoties en gevoelens dus dat een gevoel beetje bij beetje ontstaat. Het kan zelfs veranderen en dagen, weken, maanden of misschien jaren aanwezig zijn.

3. Emoties zijn erg krachtig, terwijl gevoelens niet zo intens zijn

Omdat emoties het belangrijkste alarm- en motivatiesysteem zijn waarmee we worden geboren, zijn ze erg intens en krachtig. De fundamentele en universele basisemoties omvatten vreugde, woede/razernij, angst, verrassing en verdriet.

Ze zorgen er altijd voor dat we tot actie overgaan of dat we stoppen met handelen. In deze zin is verrassing een neutrale emotie die als functie heeft om ons alert te houden en ons heel goed bewust te maken van wat er gaat gebeuren.

In de film Inside Out zien we dat emoties ons altijd dwingen iets te doen of te stoppen met iets te doen. Verdriet doet ons bijvoorbeeld afstand nemen van anderen. Gevoelens zijn echter veel gevarieerder en trager. Ze zorgen ervoor dat we nadenken over wat we kunnen doen om te voorkomen dat we ons ongemakkelijk of onaangenaam voelen.

Vrouw ervaart heftige emoties en gevoelens

Het is noodzakelijk om te benadrukken dat we onaangename emoties kunnen beheersen door middel van deactiveringstechnieken en door onze aandacht ergens anders op te richten.

Aan de andere kant helpen sentimenteel corrigerende ervaringen, de socratische dialoog en begeleide reflectie om gevoelens te beheersen. Deactivering en snelle ontspanning kunnen ook helpen.

Het beheersen van gevoelens versus het beheersen van eemoties

Tot slot zijn er, omdat er nu eenmaal verschillen bestaan tussen emoties en gevoelens, ook verschillende manieren om met deze ervaringen om te gaan. Hoewel emoties vereisen dat je je loskoppelt (bijvoorbeeld om woede te voorkomen en de controle te verliezen), moeten gevoelens worden gehoord en herleid.

In ieder geval is het mogelijk om zowel emoties te reguleren als gevoelens opnieuw te interpreteren en beide dragen bij aan onze mentale gezondheid (Bigman, Sheppes & Tamir, 2017).


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bigman Y. E., Sheppes, G. & Tamir, M. (2017). When less is more: Effects of the availability of strategic options on regulating negative emotions. Emotion, 17(6), 993-1006.
  • Goleman, D. (1996). Inteligencia emocional (4a ed. edición). Barcelona: Kairos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.