De voordelen van powerwalken voor je mentale gezondheid

De voordelen van powerwalken voor je mentale gezondheid

Laatste update: 09 april, 2019

Powerwalken is een goed alternatief als je langzaam aan meer lichaamsbeweging wilt doen. Het helpt je niet alleen om je conditie op peil te houden, maar stelt je ook in staat om je problemen en zorgen even te vergeten. Daarom is powerwalken goed om je algehele gezondheid te bevorderen.

Powerwalken houdt in dat je op een zeer vlot tempo loopt en tegelijkertijd lange bewegingen met je armen maakt en grote stappen zet. Dit betekent dat je je aan bepaalde richtlijnen moet houden, zoals intensiteit, controle van de houding, veranderingen in het ritme en de duur van elke sessie.

Powerwalken kan enorm gunstig zijn voor de geestelijke gezondheid. Dit komt door de psychologische voordelen die het biedt, die in principe hetzelfde zijn als bij normaal lopen. De voordelen zijn ook hetzelfde als bij cardiovasculaire oefeningen.

Om gezond te blijven, beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie aan dat volwassenen minstens 10.000 stappen per dag moeten lopen, dit staat ook wel gelijk aan zeven kilometer. Dit kan in eerste instantie misschien gemakkelijk lijken, maar in de praktijk kan dit zwaar tegenvallen. Powerwalken kan je echter helpen om aan deze aanbeveling te voldoen.

Deze bezigheid kan je leven op verschillende manieren verbeteren. Hieronder bespreken we de voornaamste psychologische voordelen van deze sport.

Powerwalken is goed voor je mentale gezondheid

1. Powerwalken vermindert stress

Powerwalken helpt stress en dagelijkse zorgen te verminderen, omdat het ons in staat stelt om onze problemen los te laten en onze focus opnieuw in te stellen om de juiste mate van concentratie te handhaven.

Daarom is het een effectieve manier om jezelf wat tijd te gunnen en je zorgen los te laten. Terwijl we powerwalken laten onze hersenen serotonine en endorfine vrij. Dit zorgt voor een kalmere gemoedstoestand. Bovendien helpt het ons om onze motivatie te behouden, doordat het ons in staat stelt om het hectische tempo van ons werk even los te laten.

Aan de andere kant, verbetert powerwalken, net als elke andere sport, iemands cognitieve functie, met name de snelheid waarmee we informatie verwerken en onze reactiesnelheid.

“Ik had de beste gedachten van mijn leven tijdens mijn luie wandelingen.”

-Daniel Kahneman-

2. Het stimuleert de creativiteit

Wandelen helpt ons creatiever te zijn. In feite is het de ideale sport om nieuwe ideeën te genereren. Doordat ons lichaam ontspant, kunnen we onze zorgen opzij zetten en onze ideeën laten stromen. Er is maar tien minuten voor nodig om de effecten ervan op te merken!

Een studie uitgevoerd door experts van de Stanford-universiteit en de Universiteit van Santa Clara in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat we veel creatiever zijn wanneer we lopen dan waneer we zitten. Bovendien hebben Amerikaanse onderzoekers aangetoond dat wandelen de creativiteit aanzienlijk stimuleert.

3. Het vergroot ons zelfvertrouwen

Powerwalken stelt ons in staat om te genieten van ons eigen gezelschap. Tegelijkertijd vergroot het ook ons zelfvertrouwen. Psychologe Maria Teresa Rubio zegt: “Zelfvertrouwen is het vermogen om obstakels te overwinnen en doelen te bereiken, en het beoefenen van powerwalken kan een goede manier zijn om deze aspecten van ons gedrag te ontwikkelen.”

Bovendien bevordert wandelen ons vermogen om onze emoties te beheersen. Tijdens het wandelen kunnen we namelijk naar onszelf luisteren en een andere kijk op onze emoties krijgen.

Vrouw die aan powerwalken doet

4. Het verbetert de slaapkwaliteit

Powerwalken kan zelfs helpen om de kwaliteit van onze nachtrust te verbeteren. Max Hirshkowitx, een professor aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Baylor, zegt dat 75% van de mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen, beter slapen.

Tot slot raden wij powerwalken aan voor mensen die graag wandelen en die hun loopsnelheid willen verhogen omdat dit meer psychologische en lichamelijke voordelen biedt. Dus waar wacht je op? 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.