4 films voor meer motivatie in je werk

4 films voor meer motivatie in je werk

Laatste update: 26 oktober, 2017

“Kies een baan waar je van houdt en je zult nooit in je leven meer een dag hoeven te werken”. Confucius zei dit al 2500 jaar geleden en het lijkt alsof dit stukje advies nooit zijn relevantie is verloren of zal verliezen. Vind jij je werk leuk? Heb je behoefte aan meer motivatie in je werk? Misschien kunnen de films die we hieronder beschrijven je daarbij helpen.

Vergeet niet dat een professionele en persoonlijke ontwikkeling vaak hand in hand gaan. We spenderen over het algemeen zo’n 40 uur per week aan ons werk. Veel mensen gaan daar zelfs overheen. Dus het is logisch om te denken dat motivatie cruciaal is om dit ritme vol te kunnen houden, maar het is helaas niet makkelijk om motivatie voor een lange periode vast te houden.

Hoezeer je jouw werk ook van je persoonlijke leven probeert te scheiden, als je serieuze problemen hebt op je werk, hebben ze vaak ook effect op de andere gebieden in je leven. Maar als je het juiste beroep vindt en de daarbij behorende noodzakelijke motivatie, dan zal je ontwikkeling hier op vele manieren van profiteren. Een baan hebben waar je je comfortabel bij voelt en waar je al je talenten en vaardigheden op los kunt laten, kan de beste vorm van motivatie zijn.

Films voor meer motivatie in je werk

Ongetwijfeld is het genre film een ongelooflijke kunstvorm. Want naast dat het natuurlijk vermakelijk is, geven sommige films ons ook een goed en gelukkig gevoel. De films die we vandaag in deze lijst hebben opgenomen kunnen dit zeker en ze zijn allemaal op een of andere manier gerelateerd aan werk.

Jerry Maguire (1966) – geregisseerd door Cameron Crowe

Jerry Maguire, gespeeld door Tom Cruise, denkt dat hij het allemaal voor elkaar heeft. Hij is een succesvol sportagent die elite atleten representeert en zijn leven is perfect totdat alles uit elkaar valt en hij weer vanaf het begin begint.

Tom Cruise In De Film Jerry Mcguire Voor Meer Motivatie In Je Werk

Soms is er niets zo bemoedigend als opnieuw beginnen. Je denkt misschien dat je op de top van de wereld staat en alles prachtig is, maar wanneer je een persoonlijk project vanaf de bodem begint, wat de reden daarvoor ook is, dan verkrijg je een bepaald niveau aan voldoening van elke prestatie die je bereikt, hoe klein deze ook is. Het hangt allemaal af van de inspanning die je levert, wat de prestatie zelfs nog prijzenswaardiger en aangenamer maakt.

The Pursuit of Happiness (2006) – geregisseerd door Gabriele Muccino

In iets geloven en een droom hebben is de eerste stap naar succes. Zo dacht Chris Gardner, een echt personage die in de film gespeeld wordt door Will Smith. De ontberingen in het leven zijn niet makkelijk ten overstaande van je jonge kind om vooruit te gaan, maar Gardner’s vermogen voor opoffering en hard werk onder zulke omstandigheden zorgt ervoor dat hij zijn doel bereikt.

Succes kan financieel, persoonlijk, emotioneel, etc. zijn. Wat belangrijk is, is dat je een duidelijk idee hebt van wat je wilt. In deze film zie je een man met een duidelijke visie voor zijn toekomst, die tegen alle verwachtingen in vecht om het een realiteit te maken. Niets of niemand kan hem stoppen, ondanks het feit dat hij met genoeg situaties geconfronteerd wordt waarin het het makkelijkst was geweest om gewoon de handdoek in de ring te gooien.

“Wat wordt verworven met meer werk wordt meer geliefd”
-Aristoteles-

The Social Network (2010) – geregisseerd door David Fincher

Deze populaire film is gebaseerd op het waargebeurde succesverhaal van Mark Zuckerberg, de bekende oprichter van Facebook. De film volgt het proces van de ontwikkeling van het sociale netwerk in een slaapzaal van de Harvard Universiteit tot de daaropvolgende rechtszaak omtrent auteursrecht.

Dit mag dan wel geen goed voorbeeld zijn van een legitieme manier om succes te behalen, maar één ding is zeker: Zuckerberg wilde een uitdaging aangaan en hij speelde het zo dat hij uiteindelijk aan het langste eind trok. Als je iets nieuws wilt beginnen en je hebt motivatie nodig, dan is deze film interessant om te kijken.

Scene Uit De Film The Social Netwerk Over Mark Zuckerberg Voor Meer Motivatie In Je Werk

Erin Brockovich (2000) – geregisseerd door Steven Soderbergh

We focussen ons wederom op een film die gebaseerd is op waargebeurde feiten. Deze film vertelt het verhaal van Erin Brockovich, een jonge, werkloze vrouw met kinderen. Uiteindelijk vindt ze niet alleen een baan, maar vindt ze ook nog een reden om te leven.

Erin Brockovich is een juridisch secretaresse, gespeeld door Julia Roberts, die haar baan weet te veranderen op een manier waardoor ze anderen kan helpen. Toegewijd aan zaken met betrekking tot sociale gerechtigheid, moet ze allerlei soorten valkuilen en struikelblokken zien te overwinnen.

“Gelukkig is hij die geniet van de fijne kanten van werk zonder er slaaf van te zijn”
-Benito Pérez Galdos-

Een belangrijk overeenkomstig detail in de films die we hierboven hebben beschreven is dat ze allemaal gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen over echte mensen zoals Mark Zuckerberg, Chris Gardner en Erin Brockovich die allemaal nog steeds werk doen waarvan ze houden. Dus vraag jezelf af: motiveert mijn baan mij? Misschien kan een van deze films helpen bij het vinden, of het verhelderen, van je professionele pad. Onthoud dat als je in jezelf gelooft, bereid bent inspanning te leveren en beschikt over een grote verbeeldingskracht, niets je kan tegenhouden.  Wellicht ook interessant voor jou

Het leven is te kort voor de verkeerde baan
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het leven is te kort voor de verkeerde baan

In deze maatschappij heb je het niet altijd voor het zeggen als het gaat om geld verdienen. Het leven is echter te kort voor de verkeerde baan.