Creatiever zijn is een realiseerbaar doel

Creatiever zijn is een realiseerbaar doel
Beatriz Caballero

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Beatriz Caballero.

Laatste update: 27 december, 2022

Einstein, Picasso, Stravinsky, Freud, Eliot, Graham, Gandhi. De grootste successen in de geschiedenis van de mensheid zijn allemaal producten van creativiteit. Ze hadden oog voor de details die anderen ontgingen… ze stelden vragen en gaven antwoorden die niemand anders had. Is creatiever zijn ook een van jouw doelen? Lees dan hoe je dit doel kunt realiseren!

Creativiteit is een proces, een persoonlijkheidskenmerk en ook een product dat tot een specifieke context of een specifiek veld behoort. Mensen die creatieve dingen (producten) maken, hebben hiervoor een bepaalde werkwijze (hun processen), en ze handelen op een bepaalde manier (hun persoonlijkheidskenmerken).

Sommige onderzoekers zeggen dat creatiever zijn vereist dat je over de technische vaardigheden en kennis over je vakgebied beschikt (het onderwerp of de plek waar je je creatieve werk doet). Je moet ook extreem gemotiveerd zijn om te doen wat je gaat doen. En tot slot heb je bepaalde vaardigheden nodig, zoals flexibel denken en het vermogen om heuristieken (onbewuste vuistregels) goed te gebruiken.

Schilderij van gloeilamp in felle kleuren

Creatiever zijn, hoe doe ik dat?

Als je het goed gebruikt, is creativiteit een vaardigheid die je helpt om je beter aan te passen aan verschillende situaties in het leven. Dus hier zijn enkele houdingen en technieken om je creativiteit te laten ontwaken, groeien en stimuleren.

 • Je routine doorbreken: probeer een eind te maken aan eentonigheid, laat enkele repetitieve gewoonten vallen en daag jezelf uit om dingen te doen die je nog nooit eerder hebt gedaan.
 • Internaliseren: wees je net zo bewust van je onzekerheden en angsten als je van je sterke kanten bent. Verander je perspectief, probeer een andere persoon te zijn…
 • Ga op zoek naar kennis en inspiratie: lees over dingen die je interessant vindt. Onderzoek het leven van creatieve mensen. Probeer dingen uit, ga naar nieuwe plaatsen, stel jezelf nieuwe vragen…
 • Breng je verbeelding tot leven: visualiseer nieuwe scenario’s en probeer vervolgens uit te leggen hoe ze zullen gaan.
 • Creëer inspirerende situaties:  kom uit je comfortzone! Waag een kans ook al blijkt achteraf dat je het mis had en ga op zoek naar nieuwe stimulansen (boeken, films, mensen, schilderijen…).
 • Profiteer van de momenten waarop je kunt ontspannen: creëer tijd om te rusten, te dagdromen en te spelen.

“Het lijdt geen twijfel dat creativiteit de belangrijkste menselijke hulpbron is. Zonder creativiteit zou er geen vooruitgang zijn en zouden we voor altijd dezelfde patronen herhalen. ”
-Edward de Bono-

Creatiever zijn: bekende technieken

Hier zijn enkele van de bekendste technieken om creatiever te zijn.

 • De DO IT-methode van Robert W. Olsen: een gestructureerd proces voor probleemoplossing.
 • De SCAMPER-methode bedacht door Bob Eberlee: een techniek om creativiteit en creatief denken te bevorderen.
 • De 3-6-5-methode: een eenvoudige techniek waarbij met anderen wordt samengewerkt.
 • De mentale kaart-methode: een zeer effectieve methode voor het logisch en creatief samenvatten van informatie en het uiten van ideeën.
Gekleurde propjes papier: creatiever zijn

4 tools die je nodig hebt om met creatieve oplossingen te komen

Volgens Guilford zijn dit de belangrijkste vaardigheden en hulpmiddelen die je nodig hebt om problemen creatief op te lossen:

 • Uitdrukkingsvaardigheid: het is aangetoond dat hoe meer ideeën je bedenkt, hoe waarschijnlijker het is dat je met een goede oplossing komt. Brainstormen is dus een goed voorbeeld van een hulpmiddel bij probleemoplossing.
 • Flexibiliteit: flexibel zijn in je denken zal je helpen om je ideeën te veranderen en dichter bij de oplossing voor een specifiek probleem of een specifieke uitdaging te komen. Meer in het bijzonder zijn er de creatieve tools die bekend staan als ‘verbale verificatielijsten.’ Deze zullen je helpen om innovatief te zijn.
 • Originaliteit: dit betekent het doorbreken van je routine en verder gaan dan de voor de hand liggende antwoorden. Beeldgebaseerde stimulatie, fotografische excursies en objectgebaseerde stimulatie zijn zeer bekende technieken voor het bedenken van originele ideeën. Je kunt ook analogieën en metaforen gebruiken.
 • Productiviteit: dit gaat over het werken aan en vinden van alternatieven. Het is een convergente procedure die je uitvoert nadat je een afwijkend proces hebt uitgevoerd. De mentale kaart is bijvoorbeeld een visuele en verbale tool die je kunt gebruiken om ideeën, gedachten, objecten (etc.) te associëren.

In extreme situaties zijn we creatiever. En de meest creatieve mensen zijn hele snelle probleemoplossers. Nu je enkele hulpmiddelen in je gereedschapskist voor de creativiteit hebt, kun je deze gebruiken om je kwaliteit van leven te verbeteren. Dit geldt vooral voor mensen die moeilijke tijden doormaken in hun leven.

Een lange tijd geleden werd creativiteit gezien als een eigenschap die alleen enkele kunstenaars en wetenschappers hadden. Maar tegenwoordig is zeggen dat je niet creatief bent, hetzelfde als zeggen dat je gewoon de moeite niet hebt gedaan om creatief te zijn.

Tot slot…

Volgens Ken Robinson hebben we allemaal talenten, we moeten gewoon weten waar we moeten zoeken. Zou Steven Spielberg een wiskundig genie zijn als hij zich daarop had geconcentreerd in plaats van op film? Creatiever zijn is realiseerbaar, maar je moet jezelf wel uitdagen! Als je besluit om dat te doen, bereid jezelf dan voor op een geweldige reis die het dubbel en dwars waard zal zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.