Zes manieren waarop je ego je saboteert

Je ego beschermt je, maar beperkt je ook. In dit artikel helpen we je te identificeren hoe het je leven beïnvloedt, zodat je de invloed ervan op je eigen interesses kunt richten.
Zes manieren waarop je ego je saboteert

Laatste update: 02 december, 2021

Als je niet de gewenste resultaten krijgt, heb je de neiging om iets te zoeken om de schuld te geven. Andere mensen, je sociale situatie, pech, je opleiding… in feite is elk extern element meestal voldoende. In werkelijkheid, hoewel deze aspecten van invloed kunnen zijn, ben jij het vaak die je in de weg staat. Daarom gaan we in dit artikel praten over het identificeren van enkele manieren waarop je ego je saboteert.

Het woord ego kan verschillende betekenissen hebben. In de psychoanalyse verwijst het naar het bewuste deel van je persoonlijkheid dat bemiddelt tussen instincten en idealen. Aan de andere kant, in meer omgangstaal, wordt het gebruikt als synoniem voor trots of overmatig zelfrespect. In dit artikel noemen we het ego het masker dat je draagt dat, hoewel het je helpt te overleven, je ook beperkt.

Het ego

Om de betekenis die we in dit artikel aan het ego hechten beter te begrijpen, is het een goed idee om rekening te houden met het volgende:

  • Je ego is wat je denkt dat je bent. Het zijn allemaal labels waarmee je jezelf identificeert, hetzij omdat ze je van buitenaf zijn toegewezen, hetzij omdat je ze jezelf hebt opgelegd. Wat zou je bijvoorbeeld antwoorden als iemand je zou vragen wie je bent? Misschien zou je zeggen dat je ongeduldig, sociaal of gewetensvol bent. Al deze eigenschappen zijn je ego, het is wat je denkt dat je bent. In wezen zijn ze echter niet wie je werkelijk bent.
  • Je ego is de impuls die je ertoe brengt te handelen vanuit angst en niet vanuit liefde. Wanneer je bijvoorbeeld defensief en automatisch reageert, wanneer je een kans beperkt of terugdeinst, of wanneer je iets accepteert waarmee je het niet eens bent, is het je ego dat je motiveert. In feite handel je in deze gevallen niet om te winnen, maar om te voorkomen dat je verliest.
  • Zoals we eerder zeiden, is je ego het masker dat je draagt als je de wereld in gaat. Degene die je hebt opgebouwd als gevolg van je jeugdwonden en ervaringen uit het verleden om te overleven.
Vrouw die masker afdoet

De manieren waarop je ego je saboteert

De bovenstaande definities lijken je misschien wat verwarrend. We gaan echter de manieren opsommen waarop je ego je saboteert, dan zul je de rol die het in je leven speelt duidelijker kunnen zien. Dit zijn enkele van de belangrijkste:

1. Het bouwt muren om je heen

Het ego isoleert je van anderen en voorkomt dat je emotioneel contact maakt. Het laat je geloven dat kwetsbaar zijn betekent zwak zijn. In feite dwingt het je om muren om jezelf heen te bouwen die je ervan weerhouden diepe en betekenisvolle relaties op te bouwen.

Misschien heb je het gevoel dat je jezelf moet beschermen tegen anderen, voor jezelf moet opkomen en altijd op je hoede moet zijn. Als dat zo is, is de kans groot dat je jezelf de genegenheid en steun ontneemt die iedereen nodig heeft. Bovendien ben je niet in staat om sterke relaties op te bouwen.

2. Het belast je met taken en verantwoordelijkheden

Merk je dat je dagelijks last hebt van stress en spanning? Als dat zo is, voel je je waarschijnlijk helemaal overweldigd. Dat komt omdat je niet kunt delegeren. Dit gebeurt vaak omdat je denkt dat niemand je taken met dezelfde toewijding en effectiviteit zal kunnen uitvoeren. Daarnaast kan het ook gebeuren uit angst om niet het gevoel te hebben dat je niet meer nodig bent.

Dit zijn ego-vallen. Je moet onthouden dat de wereld niet instort als je je verantwoordelijkheden deelt. Wie van je houdt, zal het doen voor wie je bent en niet voor de problemen die je kunt oplossen.

3. Het voorkomt dat je grenzen stelt

Je ego gaat niet alleen over trots, ijdelheid of een vals gevoel van eigenwaarde. Integendeel, het kan zich ook manifesteren in de vorm van onderwerping. Als je moeite hebt met het stellen van grenzen, handel je vanuit angst, de angst om afgewezen te worden.

Dat komt omdat je het idee hebt dat het jouw rol is om anderen te plezieren en hun genegenheid en een plaats in hun leven te verdienen. Wanneer je je echter ontdoet van dit onnodige verdedigingsmechanisme, begint je recht om ‘nee’ te zeggen.

4. Het houdt je verborgen

Heb je ooit het gevoel gehad dat elke keer dat je met anderen omgaat, je een masker draagt dat je gewoon niet kunt afzetten? Laat je jezelf echt zien of speel je gewoon een rol waarvan je denkt dat die nodig is om erbij te horen?

Lachen om humorloze opmerkingen, het eens zijn met dingen die niet met je resoneren, of een emotionele toestand veinzen die niet degene is die je echt ervaart, zijn enkele van de duidelijkste tekenen.

Daarom, als je bang bent om jezelf te allen tijde te laten zien zoals je bent, onthoud dan dat dit een van de manieren is waarop je ego je saboteert. Sterker nog, door jezelf de toestemming te ontzeggen om jezelf te zijn, stevent je af op uitputting. Want doen alsof is inspannend. Daarnaast voorkom je ook dat anderen je ware zelf herkennen.

5. Het houdt je vast

Je ego werkt op volle toeren als je de kans hebt om een sprong voorwaarts te maken. Of je nu een schadelijke relatie verbreekt of een verandering aanbrengt om te profiteren van een kans, op deze momenten bombardeert je geest je met devaluerende berichten.

Berichten zoals: “je kunt het niet,” “je bent het niet waard,” “je krijgt het niet,” of “neem geen risico, anders ben je alles kwijt.” Op dit punt moet je standvastig zijn, afstand nemen van je innerlijke stem en vertrouwen op je potentieel.

In feite probeert je ego je te beschermen, maar niet om je gelukkig te maken. Daarom is het jouw beslissing of je ervoor kiest om de confrontatie aan te gaan en het risico te lopen te leven of genoegen neemt met gewoon door te gaan met overleven.

Vrouw met negatieve gedachten

6. Het brengt de slechtste versie van jou naar boven

Onthoud ten slotte dat vooroordelen, afgunst en de neiging tot kritiek allemaal manifestaties van je ego zijn. Ze komen voort uit de angst voor wat anders is, uit een innerlijk gevoel van gebrek en onvermogen.

Degenen die handelen uit liefde en zelfvertrouwen, ervaren deze emoties meestal niet, omdat ze begrijpen dat het succes van anderen niet onverenigbaar is met dat van henzelf. Integendeel, het kan inspirerend zijn.

Als je ego je saboteert, leer er dan mee om te gaan

Heb je jezelf geïdentificeerd in een van de voorgaande situaties? Voel je dan niet schuldig. In feite is het iets dat alle mensen gemeen hebben. Het ego is in ons allemaal aanwezig en je doel zou niet moeten zijn om het bestaan ervan te ontkennen of te proberen er vanaf te komen. In feite is dit gewoon niet mogelijk.

Je doel moet zijn om het te leren identificeren en te integreren, zodat het je niet langer beperkt. Wanneer je leert zijn stem en zijn commando’s te herkennen, ben je vrij om ofwel naar ze te luisteren of een andere weg in te slaan.

De andere kant op gaan kan in het begin eng zijn, maar je zult je op de lange termijn enorm bevrijd voelen. Om deze reden moet je vergeten wie je dacht dat je was en jezelf toestaan jezelf te leren kennen, aan je angst te werken en jezelf open te stellen voor kansen. Op deze manier zul je ontdekken dat je grootsheid groter is dan je ooit had gedacht.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Belart, A. (2014). Un viaje hacia el corazón: El proceso terapéutico del ego al Sí mismo. Herder Editorial.
  • Alonso, J. C. (2018). La individuación desde el enfoque de Carl G. Jung. Revista de Psicología:(Universidad de Antioquía)10(1), 325-343.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.