Hoe je je zelfvertrouwen kan verbeteren na een break-up

Hoe je je zelfvertrouwen kan verbeteren na een break-up

Laatste update: 22 oktober, 2019

Uit elkaar gaan is een van de meest stressvolle situaties die iemand kan ervaren.  Het houdt in dat we ons moeten aanpassen aan een nieuwe levensstijl zonder een partner Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan ons zelfvertrouwen na een break-up.

We moeten een break-up ons zelfvertrouwen niet laten beïnvloeden. Op deze manier zullen we niet eindigen met het beschrijven van onszelf op een negatieve manier of het vergelijken van onszelf met andere mensen om onszelf te overtuigen van hoe ongelukkig we zijn omdat we alleen zijn.

Een break-up houdt in dat het levensproject dat we hadden, opgehouden is te bestaan en dat we een nieuwe realiteit onder ogen moeten zien. In die realiteit moeten we de touwtjes in handen nemen om een ​​nieuw pad te bewandelen zonder te falen. Onze kracht wordt een fundamentele pijler die ons verder helpt.

Daarom willen we enkele sleutels aanbevelen om je zelfvertrouwen te helpen verbeteren na een break-up. Op deze manier zal het herstelproces draaglijker en positiever zijn.

Een relatie beëindigen: het belang van het omslaan van de pagina

Na een break-up is het normaal om aan de ander te blijven denken, vooral als je vele jaren met de persoon hebt samengewoond. Bovendien, zelfs als de break-up een goede verandering was, is het nog steeds een rouwproces dat we moeten doorlopen.

Zodra we er echter overheen zijn, kunnen we beginnen na te denken over de gemeenschappelijke activiteiten, de gedeelde momenten en de positieve aspecten van onze ex-partner.

Vrouw kijkt uit het raam

Als de eerste weken voorbij zijn, is het heel gewoon dat ons geheugen ons bedriegt. We beginnen ons de meest positieve dingen over de relatie te herinneren. We zullen beginnen te twijfelen of we de juiste beslissing hebben genomen of niet.

Op dit moment is het essentieel om de pagina te kunnen omslaan. Dit komt omdat we, om ons gevoel van eigenwaarde te verbeteren, vooruit moeten kunnen kijken en ons moeten distantiëren van het verleden.

Afsluiting hebben zal je helpen je zelfvertrouwen te verbeteren na een break-up, omdat je dan kunt nadenken over de toekomst, je persoonlijke projecten en de dingen die je wilt verbeteren. Bovendien zal het je helpen je persoonlijkheid te waarderen.

Als je de relatie achter je laat in plaats van je tijd en emoties te besteden aan het nadenken over wat er mis is gegaan, kun je je vanaf nu focussen op wat je in je leven wilt hebben. En dit gevoel van bekrachtiging is een ongelooflijke dosis van zelfrespect.

Zoek de connectie met jezelf opnieuw na een break-up: hoe zie jij jezelf?

Een andere stap die je helpt je zelfvertrouwen te verbeteren na een break-up is opnieuw contact maken met jezelf. Heb aandacht voor, luister, en speel in op je persoonlijke behoeften. Om dit te doen, moet je eerst een zelfkennis-oefening doen waarmee je kunt bepalen hoe je jezelf definieert en ziet.

Als je de pagina omslaat, kan je je zelfvertrouwen verbeteren na een break-up omdat je dan kunt nadenken over de toekomst, je persoonlijke projecten en de dingen die je zelf wilt verbeteren.

Je kunt opschrijven welke bijvoeglijke naamwoorden bij je opkomen als je aan jezelf denkt. Als je moeite hebt met het nadenken over woorden om jezelf te definiëren, kan je een lijst met bijvoeglijke naamwoorden gebruiken en 5 positieve en 5 negatieve kenmerken kiezen die jou definiëren.

Zoals je ziet, gaat het niet alleen om het zien van de positieve aspecten van je persoonlijkheid en het bedriegen van jezelf door te denken dat je geen tekortkomingen hebt. Het gaat over het accepteren van die negatieve aspecten en jezelf afvragen wat je wilt veranderen.

Een ander belangrijk idee om je gevoel van eigenwaarde te verbeteren, is nadenken over 3 vaardigheden waar je beter in bent dan andere mensen. Iets dat je doet opvallen, hoe klein het ook is.

Schrijf het op en onthoud het elke dag als je wakker wordt. Op deze manier begin je wakker worden te associëren met het onthouden van je sterke punten en vaardigheden en zal het een gewoonte worden.

Zorg voor je gezondheid, je uiterlijk en je routine

Een ander fundamenteel aspect om je te helpen je zelfwaardering te verbeteren na een break-up, is je fysieke en psychologische zorg. In die zin is de eerste stap om voor je gezondheid te zorgen. Als je niet in staat was om naar een medische afspraak te gaan vanwege de break-up of de stress in verband met de situatie, is dit het moment om dit te doen.

Zorgen voor je gezondheid is een noodzakelijke taak. Bedenk dat als we veel van “iets” houden, we er veel voor doen dat dat “iets” alles heeft wat het nodig heeft. Dit is wat je met jezelf moet doen. Zorg goed voor jezelf!

Zorg goed voor jezelf na een break-up

Een ander belangrijk punt is het zorgen voor je uiterlijk. Om je gevoel van eigenwaarde na een break-up te verbeteren, moet je de persoon zien in de spiegel die je wilt zijn. In de spiegel kijken moet resulteren in een positieve bekrachtiging.

Daarom is het erg belangrijk om een ​​paar minuten per dag te besteden aan het zorgen voor je uiterlijk. Houd in gedachten dat zelfrespect ook afhangt van hoe we onszelf zien.

Aan de andere kant is het erg belangrijk om een ​​nieuwe routine te krijgen en je leven op orde te brengen. Je zelfvertrouwen kan beschadigd raken door een break-up als gevolg van de chaos die voortkomt uit het proces van aanpassing aan een nieuwe situatie. Als je een ordelijk leven leidt, voel je je beter en voel je je ook een competent en onafhankelijk persoon.

Om je gevoel van eigenwaarde na een break-up te verbeteren, moet je de persoon ontdekken die je wilt zijn.

Jij bent een prioriteit

Ten slotte moet je geloven in dat je je zelfvertrouwen terug kunt krijgen en je persoonlijke kwaliteiten kunt verbeteren. Vergeet niet dat je een van je belangrijkste prioriteiten bent.

Vaak leiden break-ups tot extra problemen zoals voogdij over kinderen, verhuizen en wijzigingen in planningen en routines. Mensen hebben de neiging om al deze dingen voorop te stellen voor het welzijn van hun gezin. Dit is niet per se slecht, maar je moet jezelf tijdens het proces niet verwaarlozen.

Als je jezelf 100% toewijdt aan de mensen om je heen, stop je met het wijden van tijd aan jezelf. Op een gegeven moment word je moe en ben je misschien niet beschikbaar voor anderen wanneer ze je nodig hebben.

Als de situatie echter ingewikkeld wordt en je niet in staat bent om jezelf opnieuw op te bouwen, wend je dan tot een psycholoog voor hulp. Vraag om hulp als je denkt dat het nodig is en onthoud dat alles mogelijk is met toewijding en inzet. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.