De wet van de spiegel: jezelf zien in anderen

De wet van de spiegel: jezelf zien in anderen

Laatste update: 09 oktober, 2017

De wet van de spiegel stelt dat de oorsprong van onze negatieve gevoelens ten opzichte van een ander aan ons ligt, en niet aan de ander. Dat wil zeggen, deze wet vertelt ons dat gevoelens in ons ontstaan. Wij zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor het beheren van onze overtuigingen, ideeën en slechte gedachten over anderen.

Woede is meestal gericht tegen onszelf, en niet tegen iemand anders. Dat wil zeggen, alles begint en eindigt bij dezelfde persoon. Het is de projectie die onze geest verwart. Het is alsof onze werkelijkheid een spiegel is die simpelweg het beeld dat we uitstralen reflecteert.

Yoshinori Noguchi reconstrueert deze wet in zijn boek The Mirror Rule. Hij maakt er een prachtig verhaal van, een verhaal dat je tot tranen toe kan roeren. En ook een verhaal dat ons de mogelijkheid biedt om dit idee te accepteren en in ons dagelijks leven te integreren.

Deze auteur plaatst ons voor een spiegel zodat we de confrontatie aangaan met onze innerlijke wereld. Dit is zeker iets dat alles in je leven bepaalt. Zoals Jung zou zeggen: “Wat je ontkent maakt je zwak, wat je accepteert verandert je.”

Meisje Dat Kiekeboe Speelt Met Zichzelf In De Spiegel Als Voorbeeld Van De Wet Van De Spiegel

Wat we vervelend vinden aan anderen is wat we ontkennen in onszelf

We moeten nadenken over waar we ons bij anderen aan ergeren. Waarom ergeren we ons zo aan onze broer tijdens familiemaaltijden? Denk erover na, waarom zijn we niet in staat om redelijk te blijven als we tijd doorbrengen met onze schoonzus? Waarom kunnen we er niet mee omgaan als anderen ons niet steunen wanneer we dat willen?

Het is behulpzaam om een lijst te maken van dingen waaraan we ons ergeren. We zullen zien dat er waarden zijn die we onderschatten. Met andere woorden, we zullen waarschijnlijk zien dat er dingen zijn die we zelf ook niet goed doen.

Waarom reageren we niet op dezelfde manier op iedereen? Waarom kan een simpele ‘hallo’ ons irriteren als het van een bepaald iemand komt, maar niet als anderen het zeggen?

Jongen Die Zijn Rug Keert Naar Twee Spiegels

De volgende stap is om een lijstje te maken van dingen waar je juist dankbaar voor bent in relatie tot de mensen aan wie je je ergert. Het is waarschijnlijk dat er dingen zijn die ze voor jou hebben gedaan of voor mensen om wie jij geeft.

Je zult merken dat je jezelf op deze manier kunt bevrijden van de dingen waar je je zo aan ergerden, waardoor ze je geen ongemak meer bezorgen, en je er niet meer onder zult lijden.

Er is geen tijdlimiet voor dit project. Dat wil zeggen, we moeten zelf de tijd bepalen om te onderzoeken hoeveel vervelende kenmerken van die andere persoon we zelf ook bezitten. Als we hiermee klaar zijn, kunnen we een andere lijst maken van de dingen waar we voor vergeven willen worden.

Het kan moeilijk zijn. Als je klaar bent merk je misschien dat je een geforceerde lijst van kleine details hebt gemaakt. Maar dit kostbare gebaar zal dienen om ons te laten zien dat onze blik soms vijandig is. Dat we oneerlijk over iemand hebben geoordeeld of dat we onterecht achter iemands rug om over hem of haar hebben gepraat.

Meisje Dat In De Wet Van De Spiegel Een Andere Versie Van Zichzelf Ziet

De laatste en moedigste stap is om contact op te nemen met de persoon door middel van een telefoontje, een brief of een persoonlijke ontmoeting. Het is belangrijk om hem te bedanken voor de dingen die je op je lijst hebt gezet. En dan moet je vragen of die ander bereid is om jou te vergeven voor de dingen op dat andere lijstje.

Dit is zo’n moeilijke stap dat we het waarschijnlijk onmogelijk achten. We moeten onszelf echter afvragen of we deze pijn voor altijd bij ons willen dragen. Of het het waard is om onze trots als manier van leven te behouden?

Als we hier overheen willen komen en onszelf willen genezen van de wrok, moeten we contact opnemen. Maar als dit geen optie is, kun je een brief schrijven die je niet verstuurt. Dit zal je helpen om jezelf te bevrijden van het emotionele gewicht dat je in je emotionele rugzak bij je draagt.

Vrouw Die In De Spiegel Kijkt Als Voorbeeld Van De Wet Van De Spiegel

Door bekend te zijn met de wet van de spiegel, zul je oplettender te zijn. De wet van de spiegel weerhoudt ons ervan om onze wrok en slechte gevoelens te voeden. We moeten niet vergeten dat we uitstralen wat we vanbinnen voelen. Daarom zegt wat we in anderen zien waarschijnlijk meer over onszelf dan over hen.