Zelfdestructief gedrag in romantische relaties

Wat is het meest zelfdestructieve gedrag in romantische relaties? Ontdek hier het antwoord op deze vraag!
Zelfdestructief gedrag in romantische relaties

Laatste update: 05 april, 2020

Romantische relaties omvatten over het algemeen een band tussen twee mensen. Die band is iets wat je elke dag moet cultiveren. Dit betekent dat je veel bij elkaar moet zijn, wat tot conflicten kan leiden. Als één of beide partners zelfdestructief gedrag vertonen, kan dit de relatie uiteindelijk kapot maken.

Dr. John Gottman is een van de pioniers als het gaat om het bestuderen van romantische relaties. Na jarenlang talloze koppels te hebben bestudeerd, stelt hij dat er enkele duidelijke patronen van zelfdestructief gedrag zijn, die het falen van een relatie nauwkeurig kunnen voorspellen.

Sommige relaties lijken echter geweldig te zijn. Dat heeft te maken met een aantal specifieke factoren en gedragspatronen, die kunnen helpen om te voorspellen hoe lang een relatie zal duren en hoe goed hij zal zijn. Ongeacht het soort relatie, er moet altijd respect, genegenheid, vertrouwen en communicatie zijn.

Als je een relatie hebt met die factoren, zul je er waarschijnlijk blij mee zijn. Hoewel je misschien af en toe ruzie of een meningsverschil hebt, zal er niet veel aan de hand zijn. Als je echter het gevoel hebt dat een van die factoren ontbreekt, moet je misschien proberen om samen met je partner aan die dingen te werken.

Liefde is niet iets natuurlijks. Het vereist eerder discipline, concentratie, geduld, geloof en het overwinnen van narcisme. Het is geen gevoel, het is een gebruik.

Erich Fromm

Een gelukkig stel in een omhelzing

Zelfdestructief gedrag in een romantische relatie

Zoals we hierboven al hebben gezegd, voorspellen bepaalde zelfdestructieve gedragspatronen dat een relatie geen stand zal houden. In dit artikel zullen we het hebben over de gedragspatronen die bijzonder relevant lijken en rechtstreeks van invloed zijn op de basisfactoren die elke gezonde relatie zou moeten bevatten, namelijk:

  • respect
  • genegenheid
  • vertrouwen
  • communicatie

Minachting

Minachting voor je partner voelen betekent dat je hem als minderwaardig aan jezelf beschouwt. Dit kan ook leiden tot ander gedrag zoals, vernederingen, bekritiseren, beledigen en simpelweg geen respect tonen voor je partner.

Als iemand zich ten opzichte van jou zo gedraagt, is de harde waarheid dat diegene niet echt van je houdt. Als je dat opmerkt, moet je je afvragen of je in de relatie moet blijven.

Negeren

Dit is een zeer goed voorbeeld van uiterst zelfdestructief gedrag. Je partner negeren als je ruzie hebt, betekent dat je je ogen sluit voor het feit dat de persoon van wie je zogenaamd houdt, communicatie nodig heeft en zich gesteund wil voelen.

Genegeerd worden kan als zeer vernederend worden ervaren. Op de lange termijn heeft dat invloed op het gevoel van eigenwaarde. Iemand kan zelfs gaan geloven dat hij de aandacht van zijn partner niet verdient, omdat hij iets verkeerds heeft gedaan.

Het vernietigen van de individualiteit

Als je een relatie hebt met iemand die je vertelt wie je moet zijn, wat je moet willen en met wie je bevriend moet zijn, dan probeert diegene je individualiteit te vernietigen. Als je van iemand houdt, accepteer je hem of haar voor wie hij is. Dus als je partner je probeert te veranderen, houdt diegene niet echt van je.

Afhankelijkheid

Het is zeer belangrijk om op te letten op afhankelijk gedrag. Sommige mensen kunnen hun relatie niet verbreken, omdat ze het gevoel hebben dat ze de andere persoon nodig hebben. Ze accepteren liever de constante kritiek en onverschilligheid, alleen zodat niet alleen hoeven te zijn.

Dat werkt echter ook als een versterking voor de andere partner, omdat deze ziet hoeveel de andere persoon van hem afhankelijk is. Dit is ook een zeer ernstige vorm van zelfdestructief gedrag en het kan verwoestend zijn voor een relatie.

Nooit moeite doen

Je moet altijd oprecht zijn met je partner en zijn wie je werkelijk bent. Er zijn echter ook momenten waarop je moet kunnen toegeven. Als je partner bijvoorbeeld wil dat je met hem naar een evenement gaat, kun je de moeite nemen, zelfs als je geen zin hebt. Je partner zou dat ook voor jou moeten doen. Zo laten jullie beiden zien dat jullie van elkaar houden.

Een stel zit boos op de bank

Waarom blijven mensen in giftige relaties

Mensen houden zich vaak veel te lang bezig met zelfdestructief gedrag. Je moet echter niet vergeten dat iedereen weleens fouten maakt. Daarom is het goed voor je om flexibel en tolerant te zijn tegenover je partner.

De problemen beginnen wanneer dit zich blijft herhalen en iets wordt dat je relatie bepaalt. Denk dan eens goed na over hoe je dit beter zou kunnen maken. Zou je de hand van je partner vasthouden? Hem of haar kussen? Ruzie maken? Het beeld dat in je opkomt, zal veel zeggen over wat je echt denkt over je relatie.

Als je zelfs maar kleine tekenen van vergiftiging bij je partner opmerkt, moet je de voors en tegens afwegen en klaar zijn om de relatie te verbreken als dit nodig is.

Vaak vinden mensen het moeilijk om de relatie te verbreken, omdat ze bang zijn om alleen te zijn. Mensen zijn bang dat ze helemaal alleen zullen blijven, ook al zijn er heel veel mensen om hen heen om hen te steunen.

Waarom vermijden mensen het om alleen te zijn? Omdat slechts weinigen in goed gezelschap zijn als ze alleen zijn met zichzelf.”

-Carlo Dossi-

Ook vallen mensen vaak terug in bepaalde denkpatronen, waardoor ze ondanks alles toch bij hun partner blijven. Ze denken vaak dat hun partner nog wel zal veranderen of dat ze wel snel door hun partner zullen worden vervangen door een leuker iemand.

Je moet proberen dat soort gedachten te negeren. Die zijn gewoon een product van je diepe angst om in de steek gelaten te worden en alleen te zijn.

Het beste wat je kunt doen is stoppen met jezelf voor de gek te houden en objectief naar dingen te kijken. Observeer je relatie. Als je dat eenmaal doet, kun je proberen een weloverwogen beslissing te nemen om de relatie te verbreken, of toch bij je partner te blijven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Agencia Española de Medicamentos y Productos sanitarios (2018). Ficha técnica. Valdoxan. [Online] Disponible en: https://cima.aemps.es/cima/pdfs/ft/08499003/FT_08499003.pdf
  • San, L., & Arranz, B. (2010). Agomelatina: un nuevo enfoque antidepresivo para una remisión de calidad. Revista de psiquiatría y salud mental3, 15-20.
  • Martínez, L. C. (2009). Ritmos biológicos, sueño y depresión: agomelatina en el tratamiento de la depresión. Archivos de psiquiatría72(1), 28-49.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.