Workshops voor ouders van autistische kinderen

Ontdek in dit artikel waarom ouders van autistische kinderen erg veel baat kunnen hebben bij goede, informatieve workshops!
Workshops voor ouders van autistische kinderen
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Het eerste geval van autistische kinderen deed zich meer dan 200 jaar geleden voor. In 1770 beschreef Prefect namelijk het geval van een 11-jarige jongen met een aandoening die gekenmerkt werd door langdurige staten van verwarring en waanzin die soms werden afgewisseld met perioden van lethargie en angst.

Vanaf toen begonnen onderzoekers pogingen te doen om deze toestand te verklaren. Tegenwoordig tonen meerdere onderzoeken aan dat autisme wordt veroorzaakt door veranderingen in bepaalde genen.

Er bestaan veel verschillende theorieën over autisme. Een van de meest invloedrijke theorieën is de Theory of mind, die in 1985 werd geformuleerd door Simon Baron-Cohen, Alan Leslie en Uta Frith. In hun onderzoek naar de ontwikkeling van sociaal inzicht bij jonge kinderen, stelden ze de hypothese op dat mensen met autisme geen theory of mind hebben.

Ze beschikken niet over het vermogen om onafhankelijke mentale toestanden toe te schrijven aan zichzelf en anderen om hun gedrag te voorspellen en te verklaren.

De ouders van autistische kinderen

Het kan vrij moeilijk zijn voor een gezin als een van de kinderen gediagnosticeerd is met een autismespectrumstoornis. Plotseling is onzekerheid het enige dat ze zien. Het moeten filteren en verwerken van alle informatie en opties kan overweldigend zijn.

De ouders weten dat ze voortdurend bij allerlei hulp- en zorgverleners langs moeten gaan en dat ze een manier moeten zien te vinden om de complexe terminologie te begrijpen en vele informatie in zich op te nemen. Bovendien hebben de ouders van autistische kinderen vaak te maken met emoties zoals angst, verdriet, ontkenning, schuldgevoel, woede en verdriet.

Ouders van autistische kinderen moeten twee werkelijkheden onder ogen zien. Allereerst moeten ze accepteren dat hun kind een aandoening heeft waar ze voorheen nog niet van op de hoogte waren. Ten tweede moeten ze zich gaan verdiepen in deze ontwikkelingsstoornis, die in veel gevallen moeilijk te bevatten zal zijn.

Voor de ouders is dit alles fysiek en psychologisch uitputtend. Autistische kinderen hebben vaak ook een verwarrende houding en gedrag. Hun, repetitief spel, afwijzing van lichamelijk contact en gebrek aan respons zijn voor de ouders vaak enkele van de moeilijkste dingen om mee om te gaan.

Dit is waarom workshops voor ouders van autistische kinderen erg behulpzaam kunnen zijn. Dit soort workshops zorgen er namelijk voor dat ouders meer begrip voor deze aandoening kunnen ontwikkelen. Ze bieden ouders hulpmiddelen waarmee ze hun autistische kinderen beter kunnen begrijpen en onderwijzen.

Meisje met autisme

Het opvoeden van autistische kinderen in een ongeïnformeerde wereld

Autisme compromitteert de kwaliteit van leven van de mensen die er last van hebben, evenals hun familie. Deze aandoening belemmert de ontwikkeling van interpersoonlijke relaties en leerprocessen, waardoor de toekomst van de patiënt in termen van onafhankelijkheid, zelfzorg en productiviteit vrij onzeker wordt.

Deze aandoening kan dan ook zeer veeleisend zijn, waardoor ouders van autistische kinderen worden gedwongen om verschillende aspecten van hun leven aan te passen. Dit belemmert weer de persoonlijke ontwikkeling van de ouders en kan zelfs de lichamelijke en geestelijke gezondheid van het gezin in gevaar brengen.

Ouder zijn van een kind met meerdere beperkingen kan erg veel van iemand vergen. Het verzorgen van een autistisch kind vereist inspanning, geduld en veel tijd. Dit betekent dat de ouders van deze kinderen minder tijd hebben om voor zichzelf te zorgen en al hun tijd aan het kind besteden. Plotseling draait hun leven alleen nog maar om het kind.

Moeder met haar autistische dochter

Emotionele begeleiding voor de ouders

In onze huidige wereld zijn emoties zeer relevant. Tegenwoordig is het nodig om kinderen (en volwassenen) het belang van hun emoties bij te brengen.

Hoewel elke persoon met een autismespectrumstoornis uniek en verschillend is, hebben de meesten gemeenschappelijke kenmerken zoals angst voor verandering, moeite met verbale expressie, beperkte interesses, stereotypen, vervormde gevoeligheid en moeite om zich in te leven in anderen.

Workshops voor ouders van autistische kinderen helpen hen om meer te weten te komen over deze gemeenschappelijke kenmerken. Wanneer ze voor het eerst de diagnose te horen krijgen, zijn de ouders vaak geshockeerd.

Hun verwarring kan ze zelfs verlammen. Ze gaan dan in ontkenning. De realiteit is te zwaar om mee om te gaan, waardoor ze ervoor kiezen om te doen alsof er niets aan de hand is.

De diagnose kan de ouders emotioneel volledig uitputten. Soms gaan ze op zoek naar een second opinion, waarna ze zich baseren op de meest gunstige. Ook al weten ze dat ze hier niet goed aan doen. Pas daarna zijn ze vaak in staat om de acceptatiefase te bereiken. Ze kunnen zelfs depressief worden  en angst en wanhoop ervaren.

Acceptatie

Ze bereiken de laatste fase wanneer ze al het bovenstaande eindelijk hebben overwonnen en klaar zijn om de realiteit onder ogen te zien. Tijdens deze fase gaan ouders meestal op zoek naar de meest gepersonaliseerde en gunstige behandeling voor hun autistische kind. De duur van elk van de fasen kan sterk variëren van gezin tot gezin.

Dit is ook de reden waarom workshops voor ouders van autistische kinderen zo belangrijk zijn. Niet alleen de ouders kunnen er veel baat bij hebben, ook de kinderen kunnen er veel van leren. Verschillende onderzoeken bevestigen dat deze workshops de kwaliteit van leven van een gezin kunnen verbeteren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.