
Mensen hebben het altijd over menselijke instincten. Toch weten de meeste mensen misschien niet wat dat betekent. Het is een zin die is ontleend aan de biologie. Het herinnert ons eraan dat mensen uiteindelijk ook gewoon zoogdieren zijn, die zich…
Een deel van onze bevolking leeft geïsoleerd in een bepaald universum. Het brein van kinderen met een autismespectrumstoornis wordt gekenmerkt door een overdaad aan neuronale verbindingen, wat verklaart waarom het zo ingewikkeld voor hen is om alle stimuli die hen omringen te beheren en te begrijpen.
Als het brein van kinderen met een autismespectrumstoornis een huis was, zou elke kamer vol lawaai zijn, er zou overal complexe bedrading liggen en de muren zouden erg gevoelig zijn voor bijna elke stimulus. Deze overmaat aan synapsen of neurale verbindingen produceert specifieke wijzigingen in elk kind.
Wetenschappelijke vooruitgang doet er niet echt toe. Het is nutteloos om te blijven leren over deze neurologische ontwikkelingsstoornissen die een aanzienlijk deel van onze bevolking treft. Het gebrek aan bewustzijn, stereotypen en de misvattingen die we hebben over degenen die aan deze aandoeningen lijden, weerhouden ons ervan hen te waarderen zoals ze zijn.
Ongetwijfeld kan het problematische gedrag van kinderen en tieners met ASS (autismespectrumstoornis) ons geduld op de proef stellen. Ze hebben mogelijk een bevoorrechte geest of ernstige intellectuele achterstanden. Ondanks hun altijd zo raadselachtige wereld verrassen ze ons echter met hun sterke punten, gevoeligheden, behoeften en genegenheid.
Hun families zijn lovenswaardig. Zij voorzien van onophoudelijke en energieke liefde die niet alleen te maken heeft met stereotypen, maar probeert ook om allianties aan te gaan met anderen: artsen, specialisten, leraren, psychologen en alle anderen die zich met deze kinderen bezighouden.
Daarom kunnen we deze families helpen door de interne realiteit van kinderen met een autismespectrumstoornis beter te begrijpen. Laten we hier dieper op ingaan.
In 2014 voerde een groep onderzoekers een onthullende studie uit aan de Columbia-universiteit. De gegevens van deze studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Neuron en het heeft twee zeer belangrijke zaken verklaard:
We moeten er ook rekening mee houden dat er naast deze synaptische singulariteit ook andere bijbehorende problemen zijn. Bijvoorbeeld communicatieproblemen tussen verschillende hersengebieden.
Vanaf het moment dat we een embryo zijn tot de leeftijd van twee, vindt er een ongelooflijk proces plaats in de hersenen, genaamd synaptogenese. Tijdens deze fase worden maximaal 40.000 nieuwe synapsen per seconde gemaakt.
Het brein van kinderen met een autismespectrumstoornis heeft ook problemen met een relevante en significante structuur, het corpus callosum.
Onderzoekers van het Yonsei University College of Medicine in Seoul voerden een onderzoek uit dat erop wees dat de resultaten van neurobeeldvorming erg heterogeen waren.
Blijkbaar zijn er significante structurele en functionele abnormaliteiten in de hersenen van kinderen met een autismespectrumstoornis. Het is echter zeer zeldzaam om twee identieke hersenen te zien.
Het mTOR-eiwit wordt momenteel onderzocht. Volgens verschillende studies kan dit eiwit synaptisch snoeien belemmeren. Dit proces is erg belangrijk omdat het de hersenen in staat stelt om sterkere neuronale verbindingen te creëren.
Er is echter tot op heden niets concreets gevonden. Daarom kunnen we ons alleen beperken tot het kennen van de specifieke behoeften van elk kind en op de beste manier reageren op hun eigenheden.
Gelukkig blijft het aantal gespecialiseerde professionals op dit gebied elke dag groeien. Er zijn momenteel veel specialisten die zich bekommeren over die 2% van de bevolking.
Ons doel is om de realiteit van deze groep individuen beter te begrijpen omdat ze lusteloos en ongrijpbaar lijken. Ze willen misschien niet dat iemand ze aanraakt of zelfs maar naar ze kijkt. We moeten echter onthouden dat ze ons willen en nodig hebben. We moeten ernaar streven om hun interne wereld beter te leren begrijpen.