Ik wil wel een serieuze relatie

Ik wil wel een serieuze relatie

Laatste update: 27 december, 2016

We maken een onderscheid tussen serieuze relaties en minder serieuze relaties, maar wat betekent het eigenlijk om een serieuze relatie te hebben? In werkelijkheid betekent het voor iedereen iets anders: compromis, eerlijkheid, exclusiviteit, trouw etc., maar relaties zouden altijd serieus moeten zijn. Wat voor betekenis heeft een relatie tenslotte als deze niet serieus is?

Nieuwe technologie lijkt ons dichter bij elkaar te brengen, maar creëert eigenlijk juist een kloof tussen ons en anderen waarin we niet meer onszelf zijn. In plaats hiervan dragen we maskers en vermommingen waarachter we ons verbergen om onszelf beter over te laten komen en om te vermijden dat we anderen laten zien wie we werkelijk zijn.

Als ik een relatie met iemand heb, wil ik dat diegene serieus, respectvol en eerlijk is. Dit betekent niet dat ik hem wil bezitten of dat ik de enige voor hem wil zijn. Het betekent dat als ik jou de waarheid vertel, ik verwacht dat jij mij ook de waarheid vertelt; dat als ik jou respecteer, ik verwacht dat jij mij ook respecteert; dat als ik jou je vrijheid laat hebben, ik de mijne ook wil hebben en jij zou dit moeten respecteren.

Een serieuze relatie is…

Een serieuze relatie is er één die begrijpt wat openheid, eerlijkheid, vrijheid, respect en oprechtheid is. Relaties zijn belangrijk en uniek; het maakt niet uit wat voor soort relatie het is. Een serieuze relatie is veel dingen, vooral:

Een relatie waarin jij jezelf kunt zijn

Verliefd Stel

Of je nu een kortetermijn- of langetermijnrelatie hebt, je moet altijd jezelf zijn en je gedachten delen met je partner. Verschuil je niet achter voorwendselen. We zijn geneigd om ons op te tutten voor anderen en te zeggen wat we denken dat zij willen horen, maar waar zijn wij in dit verhaal?

Een relatie waar je voor wilt gaan

Of het nu een uur, een week of vijf jaar duurt, een relatie met een ander omvat een belofte om respect te hebben voor en eerlijk te zijn tegenover de andere persoon. En als je met elkaar naar bed gaat, zou je zelfs nog meer respect moeten hebben. Jullie geven je tenslotte volledig bloot aan elkaar. Is dat niet serieus genoeg?

Een relatie waarin jullie respect hebben voor elkaar

Als jij wegrent zodra je die andere persoon hebt verleid, dan komt dit doordat je bang bent voor jezelf, voor het aangaan van een verbintenis met wie jij bent. Maar ook al duurt een dergelijke relatie slechts één nacht, respect blijft essentieel. Wees duidelijk en open over wat je wil. Niemand kan ergens over klagen als jullie beiden respectvol hebben gehandeld.

Een relatie tussen moedige mensen

Een moedig persoon is iemand die de moed heeft om zich precies zo te laten zien als wie hij is. Iemand die niet bang is om te voelen. Als hij gevoelens voor je heeft, dan zegt hij dit tegen je in plaats van weg te rennen uit angst. Als hij je wil zien, dan zoekt hij je op in plaats van eromheen te draaien en anders proberen te lijken. Wanneer hij je kust, dan doet hij dit met zijn hele hart en ziel.

De deugden van een serieuze relatie

Serieuze relaties hebben veel deugden. Het probleem is dat wij kiezen welke relaties we willen en leuk vinden, maar dat we de waarde van sommige andere relaties niet kunnen inzien en dat weer andere door ons genegeerd worden om de serieuze relatie tot stand te brengen die ons goed lijkt. Het hebben van een relatie met iemand is al serieus op zich.

Eerlijkheid

Zelfs relaties die alleen maar over seks gaan zijn serieus. Als ik één keer met jou naar bed wil en vervolgens wil verdwijnen, dan zal ik dit tegen je zeggen, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen, en ik zal je niet duizenden leugens vertellen om je een goed gevoel te geven alleen maar zodat je zult toestemmen.

Consistentie

Als je tegen me zegt dat je van me houdt, verdwijn dan niet twee dagen later, vermijd me niet, houd niet op met bellen, stop niet met op mijn berichten reageren en ren niet weg. Ik ben niet verantwoordelijk voor jouw daden. Als je tegen me zegt dat je van me houdt en ik hetzelfde voel, zouden we beiden moeten doen wat we kunnen om tijd voor elkaar te vinden.

Samen Koffie Drinken

Vrijheid

Vrij zijn betekent niet wegrennen. Het betekent wederzijds respect voor elkaars ruimte, respect voor wie jullie beiden zijn, wie jullie niet zijn, jullie interesses en jullie zorgen. Als iemand jou onderdrukt omdat hij jouw vrijheid niet respecteert, heeft hij misschien gewoon geen respect voor je.

Om al deze redenen wil ik wel een serieuze relatie. Niet-serieuze relaties of relaties voor de ‘lol’ betekenen niets voor mij. Ik begrijp het niet wanneer het mensen ontbreekt aan respect of wanneer ze zich laf gedragen en wegrennen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.