Werkinitiatief: 7 strategieën om het te ontwikkelen

Proactieve, besluitvaardige en flexibele mensen worden zeer gewaardeerd door bedrijven. Maar hoe ontwikkel je initiatief op het werk? Wij vertellen het je.
Werkinitiatief: 7 strategieën om het te ontwikkelen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 11 juli, 2025

Welke kwaliteiten denk je dat iemand nodig heeft voor een baan? Het hangt allemaal af van de specifieke baan, maar je denkt waarschijnlijk dat je verantwoordelijk, flexibel en nauwgezet moet zijn. Er is één eigenschap waarmee je je kunt onderscheiden, en dat is werkinitiatief.

Deze professionele competentie is een van de meest gevraagde door organisaties vanwege de voordelen die het met zich meebrengt. Het landschap van de maatschappij en het bedrijfsleven is veranderd. Daardoor is het niet langer voldoende om een efficiënte werknemer te zijn.

Iemand met initiatief op het werk voelt zich meestal gemotiveerder en meer betrokken bij zijn werk. Daardoor is hij een grote aanwinst als het gaat om innoveren en het voorstellen van verbeteringen in interne processen. Maar wat is initiatief op het werk precies en wat kunnen we doen om het te ontwikkelen?

We hebben het er hieronder over. Werkinitiatief is een punt van overweging bij sollicitatiegesprekken.

Werkinitiatief: een 21e-eeuwse competentie

Om het belang van werkinitiatief te begrijpen, moeten we een blik werpen op de arbeidsmarkt van vandaag. In het industriële tijdperk waren taken monotoner en repetitiever, en vereisten ze nauwkeurigheid en precisie, maar minder nieuwsgierigheid en creativiteit.

Vandaag de dag betekenen globalisering en technologische vooruitgang dat we te maken hebben met een heel ander scenario waarin zachte vaardigheden essentieel zijn. Van werknemers wordt gevraagd datgene bij te dragen wat niet kan worden gemechaniseerd. Denk aan veerkracht, teamwerk, empathie en het vermogen om zich aan te passen. En natuurlijk werkinitiatief.

Deze kwaliteit wordt opgevat als de bereidheid om veranderingen, verbeteringen of aanpassingen voor te stellen en te ontwikkelen die een positieve invloed hebben op de processen, dynamiek of resultaten van de organisatie.

Het is het vermogen om de omgeving te observeren en aan te geven wat er gedaan kan worden om je te onderscheiden van de concurrentie, werkprocessen te optimaliseren of de motivatie en werkomgeving te verbeteren.

Initiatief hebben gaat niet alleen over het voorstellen van nieuwe producten of diensten, maar ook over het hebben van een globale visie waarmee je kunt detecteren waar en hoe je kunt ingrijpen om vooruitgang te boeken.

Sleutels voor het ontwikkelen van initiatief op het werk

Initiatief van werknemers op het werk helpt organisaties omdat het hen in staat stelt zichzelf opnieuw uit te vinden, vooruit te gaan en betere resultaten te behalen.  Het is echter ook positief voor het individu. Dit omdat hij zich nuttiger, waardevoller, gemotiveerder en tevredener zal voelen in zijn dagelijkse werk.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het iets is waar we niet op voorbereid zijn. Het traditionele onderwijs moedigt ons aan om passieve onderdanen te zijn, ontvangers van informatie en opdrachten. Van jongs af aan leerden we te doen wat juist en noodzakelijk was, maar kritisch denken, nieuwsgierigheid en initiatief werden niet aangemoedigd.

Als volwassenen kan het daarom moeilijk voor ons zijn om deze vaardigheden toe te passen op de werkplek. We kunnen het echter verbeteren door een paar stappen te nemen.


Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Factoren die het geestelijk welzijn van werknemers beïnvloeden


Wees niet tevreden met alleen maar doen

Sollicitatiegesprek

We weten dat we in een baan worden betaald voor het uitvoeren van een reeks vaste taken, maar dit betekent niet dat we tevreden moeten zijn met “het quotum halen”. Zoek manieren om je resultaten kwalitatief beter te maken en om het proces gemakkelijker en leuker voor je te maken.

Kleine veranderingen om de werkomgeving te verbeteren of om de manier waarop je werkt gemakkelijker en efficiënter te maken, kunnen een groot verschil maken. Loop dus niet vast en wees oplettend om te zien wat er verbeterd kan worden.

Wees proactief

Initiatief op het werk is heel belangrijk in moeilijke tijden. In plaats van te klagen of gedemotiveerd te raken, zorgt het ervoor dat we veerkrachtig en flexibel zijn, samenwerken en oplossingen zoeken.

Deze houding wordt zeer gewaardeerd door managers en collega’s, omdat het bijdraagt aan het algemeen belang en een goede sfeer in de organisatie bevordert. Bovendien zul je nog succesvoller zijn als je anticipeert op mogelijke problemen en manieren voorstelt om ze te voorkomen.

Probeer gemotiveerd te blijven

De resultaten zijn aanzienlijk beter als de persoon echt betrokken is bij de taak en plezier heeft in wat hij of zij doet. Daarom is het belangrijk om op je humeur te letten en te weten hoe je je emoties kunt reguleren om gemotiveerd te blijven.

Niet elke dag voelen we ons even geïnspireerd. We kunnen echter wel een manier vinden om die taak die al repetitief en eentonig wordt, een stimulans te geven en ons op persoonlijk niveau te verrijken. Het verhogen van de moeilijkheidsgraad of het doorvoeren van bepaalde veranderingen kan de uitdaging zijn die we nodig hebben om actief en betrokken te blijven bij ons werk.

De angst voor afwijzing kwijtraken

Initiatief nemen op het werk vereist de moed om voorstellen te doen, suggesties te doen en deel te nemen. Je eigen stem hebben en die laten horen is niet altijd even gemakkelijk. Dat komt omdat de meesten van ons geleerd hebben om bevelen op te volgen en terughoudend te zijn met het nemen van initiatief.

Maar als je je angst voor afwijzing kwijtraakt, kun je die feedback geven die het bedrijf misschien nodig heeft om te verbeteren. We hebben allemaal interessante opmerkingen en meningen om aan bij te dragen.

Zorg voor je houding

Als we deel uitmaken van een organisatie dragen we niet alleen ons fysieke, creatieve of intellectuele werk bij. We dragen ook bij (positief of negatief) met onze energie en houding. Een positief, vriendelijk, empathisch en coöperatief persoon heeft een grote waarde in een werkteam. Dit omdat het enthousiasme verspreidt en een prettige werkomgeving creëert.

Daarom kan het een goede beslissing zijn om aan deze persoonlijke sterke punten (Engelse link) te werken.

Een goede instelling tonen

Er doen zich veel gelegenheden voor waarbij we initiatief kunnen tonen. Bijvoorbeeld als er vrijwilligers nodig zijn voor een project, of gewoon door onze hulp aan te bieden. Het kan ook zijn dat we benadrukken dat we bereid zijn om mee te werken aan taken die niet noodzakelijkerwijs deel uitmaken van onze reguliere baan.

Dit kan deuren openen naar promotie en ons helpen om relaties met collega’s te verbeteren. Daarnaast kan het ons ook in staat stellen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en onze kennis te verbreden.



Waardeer je werk

Baas feliciteert werknemer

Tot slot vereist initiatief op het werk dat we iets extra’s geven ten opzichte van wat er gewoonlijk van ons wordt verwacht. Extra energie, tijd of moeite. Dit hoeven we niet per se te doen op zoek naar een specifieke beloning. Het is echter wel belangrijk om te weten hoe we ons werk en alles wat we bijdragen en kunnen bijdragen aan de organisatie kunnen waarderen.

Als we deze inspanning niet waarderen, als we dit niet kenbaar maken, kunnen we vervallen in frustratie en ontevredenheid. Daarom is het krijgen van erkenning ook een onderdeel van het proces. Werkinitiatief gaat ook over het waarderen van wat we doen op het werk, wat we bijdragen en waar we naar streven.

Bedrijven en organisaties hebben ook invloed op werkinitiatief

De bovenstaande richtlijnen zijn gericht op individuen op een bepaald niveau, zodat ze door hun gedrag en houding meer initiatief kunnen tonen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle omgevingen bevorderlijk zijn voor het cultiveren van deze kwaliteit.

Bedrijven moeten openstaan voor de mening van hun werknemers. Ze moeten luisteren naar hun stem en ruimte geven aan hun ideeën en suggesties. Daarnaast is het belangrijk dat ze erin slagen hun teams te stimuleren en te motiveren (Engelse link). Dit kunnen ze onder andere doen door mogelijkheden te bieden voor promotie en beloningsregelingen.

Anders zal de goodwill niet ver komen als die eenzijdig is. Een stapje extra doen in een omgeving die dat niet waardeert, is voor niemand een pretje. Maar door je werkinitiatief te ontwikkelen kun je je zelfvertrouwen vergroten. Misschien kun je nieuwe kansen voor jezelf zoeken of creëren waarin je professioneel kunt blijven groeien.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fundación Adecco. (2020). 20 competencias contra la exclusión social en el empleohttps://fundacionadecco.org/wp-content/uploads/2020/04/guia-2020.pdf
  • Gander, F., Proyer, R. T., Ruch, W., & Wyss, T. (2012). The good character at work: An initial study on the contribution of character strengths in identifying healthy and unhealthy work-related behavior and experience patterns. International archives of occupational and environmental health85, 895-904.
  • Gerhart, B., & Fang, M. (2015). Pay, intrinsic motivation, extrinsic motivation, performance, and creativity in the workplace: Revisiting long-held beliefs. Annu. Rev. Organ. Psychol. Organ. Behav.2(1), 489-521.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.