Vrijwilligerswerk vernieuwt je emoties

Vrijwilligerswerk vernieuwt je emoties
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Wat is het punt van het besteden van tijd en moeite aan werk waar je niet voor betaald wordt? Zou het niet beter zijn om iets lucratiefs te gaan doen? Deze vragen stellen veel mensen aan zichzelf voordat ze vrijwilligerswerk gaan doen. Sommigen besluiten uiteindelijk om dit niet te doen omdat ze geen goed antwoord op hun vragen kunnen vinden.

Als je echter iemand bent die graag mensen helpt en gemotiveerd bent om dit te doen, is vrijwilligerswerk een geweldige optie. Naast dat het wel degelijk een activiteit is die veel voldoening geeft, haal je er ook een persoonlijk en emotioneel voordeel uit. Het vernieuwt namelijk je emoties.

Vrijwilligerswerk helpt je nieuwe realiteiten te ontdekken

Om deel uit te maken van een gemeenschap moet je aan meer dan alleen jezelf denken: je moet aan anderen denkenAls je altijd enkel met je eigen problemen bezig bent, zul je wellicht niet in staat zijn om echt te waarderen wat je allemaal om je heen hebt.

Mensen tijdens vrijwilligerswerk

Er zijn ontzettend veel kinderen, tieners en volwassenen die hulp en compassie nodig hebben. Misschien lijden ze aan een stigmatiserende ziekte of hebben ze een verslaving, of wellicht zijn ze dakloos of wonen ze in een weeshuis. Al deze mensen hebben iets in gemeen: ze verlangen naar solidariteit.

Behulpzaamheid richting anderen is het gedrag waar we bijna allemaal de meeste waarde aan hechten. Tegelijkertijd kan het ook erg moeilijk zijn om andere interesses even opzij te zetten. Echter kun je alleen zo focussen op degenen die je hulp hard nodig hebben.

Vergeet dus niet dat er altijd mensen zullen zijn die je nodig hebben, waar je ook bent. Bijdragen aan het collectieve welzijn door middel van vrijwilligerswerk is dus niet alleen mogelijk, maar bijna een verplichting!

Het heeft positieve gevolgen voor je gezondheid

Blij met jezelf zijn geeft an sich al veel voldoening. Daarom zijn de gezondheidsvoordelen van vrijwilligerswerk vergelijkbaar met de gevolgen van lichaamsbeweging of rust. Veel vrijwilligers die deel uit maken van een team hebben ook nog het gevoel dat ze deel uit maken van iets “groters.”

De taken en activiteiten die vrijwilligers ondernemen ondersteunen hun zelfvertrouwen. Dat komt doordat ze de leefkwaliteit en het dagelijkse leven van andere mensen aanzienlijk verbeteren.

Deze gevoelens kunnen uiteindelijk ons emotionele systeem sterker maken. Dat kan er op zijn beurt weer voor zorgen dat we stressbestendiger worden en we minder snel in een depressie zakken. Bovendien zul je minder snel ervaren waar zoveel mensen tegenwoordig last van hebben: eenzaamheid.

Vrijwilligerswerk staat je toe om jezelf te leren kennen

Verveling biedt je een geweldige kans om je meest creatieve kant te leren kennen. Moe zijn van je eeuwige routine kan er toe leiden dat je gaat ontdekken en nieuwe dingen gaat doen. Het motiveert je wellicht zelfs om je af te zetten tegen de maatschappelijke verwachtingen.

In die zin zijn mensen die vrijwilligerswerk doen ook vaak degenen die ontdekken dat onbetaald werk hun juist interesseert. Ze voelen een behoefte om andere mensen te steunen, wat hun vervolgens weer aanspoort om hun tijd te investeren in werk voor het collectieve welzijn.

Je kunt je professionele waarde hiermee vergroten

Vrijwilligers hebben vaak zorgen die verder reiken dan het huidige moment. In andere woorden, ze maken zich zorgen over het collectieve welzijn. Ze zijn vaak proactief, delen hun gedachten en hebben bedoelingen waarmee ze direct een deel van de culturele en sociale wereld mee willen verbeteren.

Daarom waarderen headhunters vrijwilligers zoveel. Deze headhunters, ofwel recruiters, zoeken naar mensen die weten hoe ze in een team moeten werken en die niet bang zijn voor een uitdaging.

Ze willen proactieve, toegewijde en serieuze kandidaten voor hun vacature. Bovendien kan je waarde als kandidaat verdubbeld worden als je vrijwilligerswerk hebt gedaan dat goed aansluit op je academische traject.

Verzorger met een ouder persoon

Je kunt nieuwe vaardigheden leren door vrijwilligerswerk

Het oppakken van nieuwe verantwoordelijkheden die anders zijn dan je gebruikelijke verantwoordelijkheden is een geweldige ervaring. Het kan je helpen nieuwe emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden te ontwikkelen.

We hebben zelfs NGO’s die cursussen of andere trainingen aanbieden om je te helpen met het ontwikkelen van praktische vaardigheden. Je kunt namelijk nooit teveel vaardigheden beheersen! Denk eens na over dit voorbeeld: een verlegen iemand zal geleidelijk en effectief leren om met anderen te communiceren tijdens zijn vrijwilligerswerk.

Een ongeduldige tiener zal leren dat wachten soms de beste strategie is. Een intolerant persoon zal een les in verdraagzaamheid krijgen. Iemand die extreem gevoelig is zal leren begrijpen dat je empathie ook kunt begrenzen.

Zoals je kunt zien, zijn er veel tastbare voordelen van vrijwilligerswerk. We hebben het beste echter voor het laatste bewaard: deze activiteit is besmettelijk! Wanneer je ziet dat mensen om je heen meewerken om een bepaald doel te bereiken, verhoogt dat de subjectieve waarde van dit doel.

Veel vrijwilligers bekennen dat ze veel meer uit de ervaring halen dan dat ze er zelf in stoppen. Ze zeggen dat het een unieke ervaring is die je helpt om als persoon te groeien. Dus – waar wacht je nog op?! Begin vandaag nog met vrijwilligerswerk! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.