Gelukkig op het werk: de 5 factoren

Hoe leuk je je werk ook vindt, het is niet vreemd als het je af en toe een beetje te veel is.
Gelukkig op het werk: de 5 factoren

Laatste update: 09 april, 2019

De verplichtingen, verantwoordelijkheden, en beperkingen die werk met zich meebrengt kunnen soms stress veroorzaken. Desondanks kun je altijd gelukkig op het werk proberen te zijn. Zelfs als je niet zo dol bent op je werk.

Een positieve houding en een flinke dosis motivatie helpen je om gelukkig op het werk te zijn. Met dit uitgangspunt kun je je concentreren op alle positieve kanten die het werk je biedt.

“Als je werk je hobby is, is het leven leuk. Als werk een verplichting is, is het leven slavernij.”

Maxim Gorky

Als je gelukkig op het werk kunt zijn, dan verbetert je kwaliteit van leven. Je besteedt een groot deel van je tijd op het werk. Bovendien zijn veel van je plannen afhankelijk van je werk. Zelfs je welzijn hangt er vanaf. Hieronder staan vijf factoren waarmee je gelukkig op het werk kunt zijn.

1. Concentreer je op het heden

Vaak spelen problemen spelen zich af in je hoofd, meer dan dat ze realiteit zijn. Dat geldt met name voor problemen op het gebied van stress en nervositeit. Deze ontstaan door negatieve verwachtingen over wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld problemen bedenken die nog niet zijn ontstaan.

Dit zorgt voor enorme psychische uitputting. Onder zulke omstandigheden wordt het onmogelijk om gelukkig op het werk te zijn. Integendeel, het tegenovergestelde gebeurt. Werk wordt een beladen plek omdat je altijd het ergste vreest.

De remedie hiertegen is concentreren op het heden. Dus om je alleen druk te maken over de werkzaamheden die je vandaag moet verrichten.

Gelukkig op het werk achter het bureau

2. Samenwerken met anderen om gelukkig op het werk te worden

Er zijn veel momenten in het leven waarop je zelf gelukkig kunt worden door anderen te helpen. Het simpele feit dat je gevoelig bent voor de behoeften en problemen van een ander is iets wat jou als persoon verrijkt.

Tegelijkertijd helpt het je om uit de cocon van egocentrisme, die alleen maar ongemak met zich meebrengt, te breken. Als je jezelf ten doen stelt om anderen positief te benaderen, zul je absoluut gelukkig op het werk worden. Bovendien zul je je dan overal prettiger gaan voelen.

Je zult beetje bij beetje ontdekken dat het gedrag van anderen naar jou toe vriendelijker en empathischer wordt. Daardoor zal jouw werkomgeving merkbaar verbeteren en je dagen worden dan gevuld met een speciale energie.

3. Leer om pauzes te nemen

Eén van de meestvoorkomende problemen onder werknemers is een gebrek aan balans tussen werk en ontspanning. pauzes zijn daarbij erg belangrijk. Iemand die vermoeid is, wordt minder productief en gaat meer fouten maken. Ook zal diegene belangrijke details over het hoofd gaan zien. Iemand die moe is, is bovendien minder creatief en alert.

Als je moe bent, heb je een uur nodig om iets te doen wat je normaal in 30 minuten doet. Daarnaast kun je snel in een slecht humeur raken. Daarom zou je constant werk en pauze moeten afwisselen. Dit zou je gedurende de werkdag moeten doen met actieve pauzes.

4. Waardering en dankbaarheid zijn belangrijk

Gelukkig op het werk zijn wordt eenvoudiger als je iedere dag even rustig nadenkt voordat je gaat beginnen. Het verandert je perspectief als je je baan waardeert en als je de tijd neemt om na te denken over de voordelen ervan.

Je zou eens moeten nadenken hoeveel voordelen je werk je biedt. Natuurlijk zijn er dagelijks  meerdere redenen om dankbaar te zijn voor je werk. Alleen al het feit dat je in staat bent om te werken is een reden om dankbaar te zijn. Daarnaast is het feit dat je geld kunt verdienen ook iets om dankbaar voor te zijn.

5. Gelukkig op het werk met een “fijn plekje”

Het is eenvoudig om jezelf te motiveren als je een prettige werkplek creëert. Als het mogelijk is, zorg dan dat je omringt wordt met je eigen spullen. Geef je werkomgeving een persoonlijke sfeer. Hierdoor voel je je absoluut beter!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.